Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
sobota, 21 kwietnia 2007

Składniki:

175 g herbatników Petit Beurre

100 g rozpuszczonego masła

150 g gorzkiej czekolady

700 g sera śmietankowego 30%

1 szklanka cukru

1/8 łyżeczki soli

3 jajka

1 szklanka gęstej śmietany

1 łyżka esencji waniliowej

 

Zmiel herbatniki, wymieszaj je z roztopionym masłem i ułóż na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw tortownicę do lodówki.

Czekoladę rozpuść na parze i ostudź. Wymieszaj ser, dodaj cukier, sól, ubij na gładką masę. Dodawaj kolejno po 1 jaju i ubijaj. Na końcu dodaj śmietanę i esencję waniliową, wymieszaj. Odłóż ok. 1,5 szklanki masy, dodaj do niej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.

Do tortownicy wlej białą masę, następnie łyżką wyłóż masę czekoladową, trzonkiem utwórz marmurek.

Piecz sernik 1 godzinę i 15 minut w 150 stopniach. Ciasto jest gotowe, gdy w środkowej części nie jest całkowicie zestalone i lekko drży, gdy poruszasz tortownicą. Zostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia, na noc wstaw do lodówki, podawaj na drugi dzień.

Sernik jest naprawdę przepyszny! Dla mnie Number 1 wśród serników.

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...