Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Przekąski

środa, 23 lutego 2011

Obok focacci z poprzednego wpisu, te orzeszki okazały się hitem na ostatnim spotkaniu z przyjaciółmi. Są tak dobre, że nie można się od nich oderwać :) Przepis dostałam od mojej koleżanki Ani z USA, tam jest to podobno bardzo popularna przekąska na imprezy. Można użyć rozmaitych orzechów. Mnie najbardziej smakują orzechy peccan i włoskie, a mojemu mężowi laskowe. Można użyć mieszanki orzechów, a można tylko jednego gatunku. Podobnie można poeksperymentować z przyprawami. Polecam Wam te orzeszki, jeżeli chcecie zrobić furorę wśród przyjaciół :)

Składniki:

0,5 kg dowolnych orzechów

1 białko

1 łyżka zimnej wody

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta kardamonu

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki białego cukru

Białko i wodę rozmieszaj widelcem - nie trzeba ubijać, tylko lekko zmieszać i spienić. Wrzuć orzechy i dokładnie przemieszaj. Cukier i przyprawy zmieszaj, dorzuć do orzechów, i ponownie dokładnie przemieszaj. Rozłóż jedną warstwą na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 125 stopniach przez godzinę, w połowie czasu przemieszaj orzechy.

Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...