Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Dania jednogarnkowe

sobota, 30 kwietnia 2011

Przepis na to pyszne risotto znalazłam na opakowaniu włoskiego ryżu arborio. Jeśli lubicie risotto, warto wypróbować tę recepturę :)

Składniki:

300 g ryżu arborio

250 g mieszanych owoców morza (mogą być mrożone)

30 g suszonych grzybów

400 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki)

1 cebula

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

200 ml białego wytrawnego wina

ewentualnie bulion

sól, pieprz

Rozmroź owoce morza, jeśli korzystasz z mrożonych. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, następnie pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle z oliwą. Wsyp ryż, smaż do momentu, aż ryż wchłonie cały tłuszcz. Wtedy dolej połowę wina i nadal duś na niewielkim ogniu. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dorzuć grzyby, owoce morza i pomidory, podlej pozostałym winem, i duś, ciągle mieszając. Jeśli ryż będzie wciąż twardy, możesz dodać bulion. Dopraw potrawę solą i pieprzem, podawaj z białym winem.

 

niedziela, 05 grudnia 2010

Taką zapiekankę zrobiłam ostatnio, robiąc porządki w lodówce, więc użyłam różnych składników, których akurat chciałam się pozbyć, ale efekt był zdumiewająco smaczny. Zapiekanka więc ląduje na blogu.

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

1 mała cukinia

po pół strąka trzech różnych papryk

1 cebula

po kawałku serów: camembert, brie i gorgonzola

przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i chilli (mogą być rzecz jasna inne)

Polędwiczki pokrój na kawałki, obsyp przyprawami, odstaw na jakiś czas. Warzywa posiekaj, wymieszaj. Ułóż wszystko w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekaj przez około pół godziny. Po tym czasie ułóż na wierzchu sery pokrojone w plasterki (gorgonzolę można pokruszyć ręką) i wstaw naczynie ponownie do piekarnika, do momentu, aż sery roztopią się i lekko zarumienią.

Teraz przychodzi mi do głowy, że całość można lekko skropić białym winem przed rozpoczęciem zapiekania.

wtorek, 25 maja 2010

W mojej kuchni niewiele się ostatnio dzieje, ale na młodą kapustę czas i miejsce jest zawsze. Lubię to danie, ponieważ można je przygotować w wielu wariantach. Najprostszy to sama kapusta z dużą ilością kopru, pietruszki i szczypiorku. Można dodawać różne warzywa, można dodawać mięso i wędliny, a samo danie może być zarówno samodzielnym obiadem, jak i atrakcyjnym dodatkiem.

Składniki:

1 główka młodej kapusty

pęczek młodej włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)

po pęczku zielonej pietruszki i kopru

2-3 pomidory

2 ząbki czosnku

liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

(w wersji widocznej na zdjęciu) 20 dag boczku wędzonego - można zastąpić kiełbasą

Kapustę pokrój w paski, włóż do garnka, podlej niewielką ilością wody i duś na małym ogniu. Marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w plasterki lub zetrzyj na grubej tarce, dodaj do kapusty. Posiekaj por, pietruszkę i koper, dorzuć do garnka. Można również posiekać pęczek szczypiorku. Dodaj przeciśnięty czosnek i przyprawy. Kiedy kapusta będzie już dość miękka (dusi się ok. 30-40 minut), dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, gotuj jeszcze ok. 10 minut.

W wersji mięsnej, boczek można przesmażyć na patelni i dodać do kapusty na końcu, bądź też pokroić i wrzucić razem z warzywami (tak wolę).

wtorek, 29 grudnia 2009

Mniej więcej raz na rok mam chęć na fasolkę po bretońsku. To danie znają wszyscy, i wszystkim wiadomo, że syci, rozgrzewa i pysznie smakuje. Poniżej moja wersja znanego przepisu.

Składniki:

500 g fasoli Jaś

500 g dobrej kiełbasy (ja tym razem użyłam frakfurterek)

25 dag boczku wędzonego

1 duża cebula

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

majeranek, kminek, liść laurowy, sól, pieprz

Dzień przed gotowaniem namocz fasolę i zostaw ją na noc do namoknięcia. Następnego dnia zmień wodę i zagotuj fasolę z listkiem laurowym - w zależności od wielkości ziaren, będzie gotowała się do miękkości ok. 2-3 godzin. Do gotowania można wrzucić niejadalne części boczku, np. skórę lub kość z kawałkiem mięsa. Boczek pokrój w kostkę, posiekaj cebulę, pokrój również kiełbasę. Po około godzinie gotowania fasoli, wrzuć boczek na patelnię z niewielkim ogniem i powoli wytapiaj tłuszcz (jeśli tłuszczu jest mało, można dodać łyżkę smalcu). Dorzuć posiekaną cebulę i wszystko razem smaż do momentu, aż zacznie się rumienić. Dodaj wtedy kiełbasę, smaż wszystko przez chwilę, i dorzuć do fasoli. Kiedy fasola będzie już dość miękka, dorzuć koncentrat pomidorowy oraz przyprawy (szczególnie ważny jest majeranek - ja daję dwie duże łyżki). Gotuj potrawę do momentu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Moim zdaniem, fasolka po bretońsku najlepiej smakuje na drugi dzień, koniecznie ze świeżą bagietką.

wtorek, 13 listopada 2007

Często mi się zdarza gotować pod wpływem impulsu, bo akurat coś gdzieś zobaczę czy usłyszę o jakimś daniu. Zazwyczaj takie danie "chodzi za mną" dotąd, aż je ugotuję. Ostatnio tak właśnie prześladował mnie bigos, więc musiałam go ugotować, chociaż w mikroskopijnej ilości. Zaznaczam, że dobry bigos wcale nie musi być ciężkostrawny, jeśli wiemy, jak go ugotować.

Składniki (na większą ilość niż u mnie):

1 kg kapusty kiszonej

kilka grzybów suszonych (im więcej, tym lepiej)

30 dag wędzonego boczku

30 dag dobrej kiełbasy z małą ilością tłuszczu

5-6 suszonych śliwek

łyżka koncentratu pomidorowego

ewentualnie czerwone wino

ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, pieprz w ziarenkach, sól

Jeżeli masz kwaśną kapustę, najpierw ją przepłukaj i odciśnij. Ja z reguły tego nie robię, bo lubię kwaśny bigos. Wrzuć kapustę do garnka, podlej wodą i gotuj. Dorzuć grzyby suszone, ziele angielskie, listek, jałowiec i pieprz, i zostaw garnek na małym ogniu. Mniej więcej po dwóch godzinach pokrój boczek i kiełbasę w kostkę. Najpierw podsmaż boczek na suchej patelni, żeby wytopić z niego tłuszcz, dorzuć kiełbasę, i smaż, aż wszystko się zarumieni. Wrzuć całą zawartość patelni do garnka z bigosem i gotuj dalej. Wlej wino, wrzuć koncentrat pomidorowy i śliwki.

Czas gotowania zależy od Twojego smaku. Ja zazwyczaj na tym etapie gotuję bigos jeszcze około godziny, potem stawiam go w zimnym miejscu, a na drugi dzień jeszcze podgotowuję i podaję. Uważaj z solą - najlepiej dosolić bigos bezpośrednio przed podaniem, ponieważ boczek i kiełbasa są słone, i po jednym dniu ta sól przechodzi do potrawy.

środa, 03 października 2007

Dla mnie to klasyczna jesienna potrawa. Zawsze mam ochotę na leczo, kiedy na straganach pełno jest kolorowej papryki i wreszcie jest ona niedroga. Istnieją różne wariacje tej potrawy - ja lubię, kiedy jest kolorowa i zawiera coś jeszcze poza papryką.

Składniki:

5-6 strąków papryki

4-5 pomidorów

250 g pieczarek

mała cukinia

duża cebula

20 dag wędzonego boczku

30 dag kiełbasy

ewentualnie koncentrat pomidorowy

sól, pieprz, może być odrobina chilli

Paprykę pokrój na paski. Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój na kawałki i dorzuć do papryki. Cebulę posiekaj w piórka, cukinię w kostkę, pieczarki na plasterki. Wszystko razem wrzuć do garnka, podlej odrobinę wodą, i duś przez około godzinę. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Wrzuć boczek na patelnię i podsmaż, tak, aby stał się chrupiący. Dorzuć kiełbasę, wszystko razem podsmaż i dorzuć do warzyw. Gotuj jeszcze około pół godziny. Następnie dopraw do smaku i już można podawać.

Leczo w wersji wegetariańskiej można zawekować w słoikach, trzeba je tylko zapasteryzować.

wtorek, 28 sierpnia 2007

Bardzo lubię taki bigosik latem, zwłaszcza że jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, a pasuje i do ziemniaków, i do grubego makaronu, a także do bułeczki.

Składniki:

1 cukinia

1 marchewka

cebula

2 pomidory

po pół strąka czerwonej i zielonej papryki

2 kiełbaski

koperek

sól, pieprz, odrobina sosu sojowego

Wszystkie warzywa zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, podlej odrobinę wodą i gotuj. W połowie gotowania wrzuć kiełbasę. Całość dopraw, posyp koperkiem i podawaj.

Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...