Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Dania z woka

poniedziałek, 17 września 2012

Danie to powstało pod wpływem chwili, ponieważ miałam ochotę na coś z bakłażana, a do tego mam w domu dwie duże dynie, które muszę stopniowo zużywać. Nie jestem zbytnią wielbicielką dyni, ale muszę powiedzieć, że w tej odsłonie jest rewelacyjna!

Składniki:

1 bakłażan

250 g dyni

400 ml mleka kokosowego

2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry

olej słonecznikowy

sól 

świeża kolendra 

Bakłażana pokrój w dużą kostkę, na durszlaku posyp solą i zostaw na 30 minut. Następnie szybko przepłukaj strumieniem zimnej wody, i osusz. Dynię pokrój na kawałki wielkości kostek bakłażana. W woku lub na dużej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, obsmaż dynię, następnie wyjmij ją i obsmaż bakłażana (prawdopodobnie trzeba będzie dolać trochę oleju). Wyjmij bakłażana z woka i na pozostałym oleju podgrzej 2 łyżeczki pasty curry. Wlej mleko kokosowe i dobrze rozmieszaj. Na tym etapie trzeba spróbować sosu, żeby wiedzieć, czy można dodać więcej pasty curry - tak, aby osiągnąć pasującą nam ostrość. Następnie wrzuć warzywa do sosu i duś przez około 10 minut. Podawaj ozdobione listkami kolendry. 

 

piątek, 13 stycznia 2012

Kiedy pierwszy raz przeczytałam przepis na to danie, wydał mi się on zupełnie "nie-zjadable" i dość długo się broniłam przed jego przyrządzeniem, w końcu jednak mój Mąż zrobił mi niespodziankę i zrobił tą potrawę na obiad. I nie rozczarowaliśmy się! Rzepę zawsze używałam do surówek, nigdy nie próbowałam jej gotować ani smażyć, a muszę przyznać, że po podgrzaniu smakuje zupełnie inaczej. Polecam, jeśli macie ochotę na eksperymenty! 

Przepis z książeczki "Dania z woka". 

 

Składniki:

450 g filetu z indyka (można tez użyć innego mięsa, oczywiście najbardziej pasuje tu kurczak, ale w oryginalnym przepisie była wieprzowina - np. polędwiczki wieprzowe) 

4 łyżki oleju słonecznikowego

1 średni bakłażan

1 biała, podłużna rzepa

2 ząbki czosnku

3 łyżki sosu sojowego

słodki sos chilli do podania

Olej rozgrzej w woku. Mięso pokrój w paski, smaż w woku przez około 5 minut. Bakłażan pokrój w kostkę, a rzepę w plasterki. Dołóż bakłażana do woka razem ze zmiażdżonym czosnkiem, smaż przez 5-7 minut. Na końcu dodaj rzepę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj sos sojowy, wymieszaj. Potrawę przełóż do podgrzanych miseczek i polej słodkim sosem chilli.  

poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Przepis z "Kuchni chińskiej", z wykorzystaniem części składników zaprezentowanych w poprzednim wpisie.

Składniki:

250 g filetów z kurczaka

1 białko

5 łyżeczek mąki kukurydzianej

250 g cienkiego makaronu jajecznego

320 ml oleju słonecznikowego

600 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)

2 łyżki wina ryżowego do gotowania

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka sosu hoisin

1 czerwona papryka, pokrojona w paski

2 łyżki wody

3 cebule dymki, posiekane

Wymieszaj białko z 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej, w mieszance obtocz kurczaka, odstaw na 30 minut. Makaron zalej wrzątkiem i pozostaw na 2 minuty, odcedź. W woku rozgrzej 300 ml oleju. Wrzuć makaron i smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut, aż makaron zbrązowieje od spodu. Przewróć go do góry nogami i usmaż z drugiej strony. Następnie odłóż na półmisek i trzymaj w ciepłym miejscu. 

Z woka usuń olej, wlej połowę bulionu. Dodaj mięso i dobrze wymieszaj, gotuj przez 2 minuty i odcedź. Wok wytrzyj papierowym ręcznikiem, postaw na ogniu. Wlej wino oraz sosy sojowy, ostrygowy i hoisin. Wrzuć paprykę, dolej resztę bulionu i zagotuj całość. Wymieszaj resztę mąki kukurydzianej z wodą i dolej do woka, następnie dorzuć kurczaka i krótko gotuj. Na talerzach rozłóż makaron, mięso, i posyp posiekaną dymką.

 

PS Bardzo dziękuję Oli za wyróżnienie mojego bloga tytułem One Lovely Blog Award :) Jest mi naprawdę bardzo miło i pozdrawiam wszystkich moich stałych Czytelników. 

Nowością na blogu jest widżet "You might also like", który działa z poziomu pojedynczego wpisu. Mam nadzieję, że ułatwi Wam on poruszanie się na blogu, a także przypomni stare przepisy - przez 4,5 roku trochę się tego uzbierało. Aktualnie jestem w trakcie dopisywania tagów do archiwalnych wpisów, co zajmuje mi sporo czasu - blog liczy już blisko 600 wpisów.  

sobota, 16 kwietnia 2011

Krewetki i inne owoce morza mogłabym jeść codziennie, chociaż ostatnio również kusi mnie sushi ;) Poniższa potrawa jest popisowym daniem mojego męża. Jest przepyszne, polecam do wypróbowania miłośnikom krewetek takim jak ja!

Składniki:

250 g drobnego makaronu ryżowego

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 cebula, pokrojona w krążki

2 czerwone chilli, posiekane, bez pestek

4 liście limonki kaffir, pokruszone

2 łyżki miałkiego cukru (może być brązowy)

1 łyżka świeżej kolendry

2 łyżki sosu rybnego

450 g dużych krewetek

Makaron przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz. Olej słonecznikowy rozgrzej w woku. Dodaj cebulę, chilli oraz liście limonki, smaż przez minutę. Dodaj kolendrę, cukier, sos rybny i krewetki, smaż wszystko mieszając przez 2-3 minuty. Dołóż odsączony makaron, dobrze wymieszaj, i podawaj od razu.

czwartek, 31 marca 2011

U nas ponownie wok i ponownie mój mąż wchodzi do kuchni. To pyszne danie pochodzi z książki "Dania z woka" wydawnictwa Parragon. Jest tak obfite w warzywa, że nie potrzeba do niego dodawać ani ryżu, ani makaronu.

Składniki:

300 g chudej wieprzowiny (np. schab, szynka)

2 łyżki oleju

200 g cukinii

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

200 g marchewki pokrojonej w słupki

1 czerwona papryka

100 g minikolb kukurydzy

100 g pieczarek

150 g ananasa w kawałkach (może być z puszki)

100 g kiełków fasoli mung

150 ml soku z ananasa

1 łyżka mąki kukurydzianej

2 łyżki sosu sojowego

3 łyżki keczupu

1 łyżka octu winnego

2 łyżki klarownego miodu

Cebulę posiekaj w paski, czosnek zmiażdż. Pokrój paprykę na paski, cukinię w słupki, a pieczarki na połówki. Mięso pokrój w plastry, a następnie w paski. Rozgrzej olej w woku, włóż mięso i smaż do momentu, aż się zarumieni. Dodaj do woka cukinię, cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę, pieczarki i smaż przez około 5-7 minut (warzywa powinny być chrupkie, a nie rozgotowane). Następnie dodaj ananas, kukurydzę i kiełki fasoli, smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmieszaj ze sobą mąkę kukurydzianą, sok z ananasa, sos sojowy, keczup, ocet i miód, wlej wszystko do woka i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Podawaj od razu.

poniedziałek, 21 marca 2011

To przepyszne danie, ugotowane przez mojego męża, zrobiło na naszym stole prawdziwą furorę i naprawdę żałowaliśmy, że nie było więcej. Wszystko zostało zjedzone co do ostatniego okruszka. Polecam szczególnie na uroczyste okazje - danie jest banalnie proste do zrobienia, a efekt powalający. Przepis zaczerpnięty z książeczki "Kuchnia tajska".

Składniki:

3 piersi z kaczki (ok. 400 g)

2 zmiażdżone ząbki czosnku

1,5 łyżeczki pasty lub sosu chilli

1 łyżka miodu

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków

250 g makaronu ryżowego w postaci wstążek

1 łyżeczka oleju roślinnego

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 młode cebulki

140 g groszku cukrowego w strączkach

2 łyżki pasty z tamaryndy

Wymieszaj czosnek, miód, chilli oraz przyprawę 5 smaków. Mięso ponakłuwaj widelcem i posmaruj marynatą, a następnie przykryj szczelnie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wyjmij mięso z lodówki, ale nie wylewaj marynaty. Nagrzej piekarnik do 210 stopni i piecz kaczkę przez około 15 minut, obracając w połowie czasu pieczenia. Uważaj, żeby nie trzymać kaczki zbyt długo w piecu, ponieważ będzie za sucha. Wyjmij kaczkę, odstaw na 10 minut, a następnie pokrój w plasterki. W woku rozgrzej obydwa oleje, dodaj cebulkę posiekaną w plastry i groszej, smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pozostałą marynatę i pastę z tamaryndy, zagotuj. Dodaj pokrojone mięso i makaron, wszystko razem dobrze wymieszaj i podawaj.

czwartek, 10 marca 2011

Dzisiaj coś po chińsku, danie przygotowane przez mojego Męża. Warto spróbować, bo jest naprawdę bardzo smaczne - głównie dzięki dodatkowi sosu hoisin, często używanego w kuchni kantońskiej (u nas można dostać gotowy sos w większości delikatesów).

Składniki:

300 g filetów z kurczaka (lub indyka)

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżka sosu hoisin

1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

3 zmiażdżone ząbki czosnku

2 łyżki oleju roślinnego

75 g niesolonych orzechów nerkowca

25 g groszku cukrowego

3 gałązki selera naciowego, pokrojonego

1 cebula podzielona na 8 części

60 g kiełków fasoli mung

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

Sos:

200 ml bulionu z kurczaka

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

2 łyżki sosu hoisin

Mięso pokrój w paski. Włóż mięso do miski, obsyp łyżką mąki kukurydzianej w ten sposób, żeby całe mięso było obtoczone w mące. Nadmiar mąki strząśnij. Wymieszaj olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy i 1 ząbek czosnku, polej mięso marynatą i odstaw na pół godziny. W rozgrzanym woku podgrzej połowę oleju, wrzuć orzechy nerkowca i smaż mieszając przez minutę, na brązowy kolor. Dodaj warzywa i czosnek, smaż mieszając przez 2-3 minuty (warzywa muszą być chrupkie). Wyjmij wszystko z woka łyżką cedzakową i zostaw w ciepłym miejscu. Do woka wlej pozostały olej i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając przez 3-4 minuty, na końcu dodaj warzywa. Wymieszaj bulion, mąkę kukurydzianą i sos hoisin, dodaj do woka i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Podawaj od razu.

piątek, 18 lutego 2011

Tofu, czyli sojowy twarożek, debiutuje dopiero na naszym stole. Muszę jednak przyznać, że poniższy przepis to ciekawa propozycja - danie w wykonaniu mojego Męża. Zdziwiło nas to, że tak niewielka porcja zapewnia sytość na długi czas, i z pewnością jeszcze do tofu wrócimy. Przepis z książeczki "Dania z woka" z mojej ulubionej serii wydawnictwa Parragon.

Składniki:

350 g tofu

2 zmiażdżone ząbki czosnku

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka słodkiego sosu chilli

6 łyżek oleju, np. słonecznikowego

1 cebula pokrojona w krążki

1 zielona papryka (u nas w połączeniu z żółtą), pokrojona w kawałki

1 łyżka oleju sezamowego

Tofu pokrój w kostkę i włóż do pojemnika. Zmieszaj sos sojowy, czosnek oraz sos chilli, i polej kostki tofu. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. W woku rozgrzej olej słonecznikowy, wrzuć cebulę i usmaż ją na złotobrązowy kolor. Wyjmij łyżką cedzakową i rozłóż na papierowym ręczniku. Do oleju wrzuć tofu i smaż, ostrożnie mieszając, przez 5 minut. Następnie wyjmij tofu i wrzuć do woka paprykę, smaż ją przez 2-3 minuty. Dodaj ponownie tofu oraz cebulę, wszystko podgrzej i skrop olejem sezamowym. Podawaj od razu.

poniedziałek, 07 lutego 2011

Pisałam niedawno, że w kuchni coraz częściej zmienia mnie mój Mąż. Ostatnim jego odkryciem stał się wok, wypróbowujemy więc kolejne potrawy z książki "Potrawy z woka" wydawnictwa Parragon. Poniższe danie jest rewelacyjne, polecam Wam do zrobienia - jedno z lepszych dań, jakie ostatnio mieliśmy okazję zjeść.

Składniki:

450 g filetu z dorsza, bez skóry i ości

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

25 g mąki

1 ząbek czosnku

2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry

1 łyżka sosu rybnego

300 ml mleczka kokosowego

175 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połowy

20 świeżych liści bazylii (jeśli macie możliwość, warto użyć bazylii tajskiej)

kawałek (ok. 2-3 cm) świeżego imbiru, startego

Rybę pokrój na kawałki, usuń ości. Obtocz rybę w mące. W woku rozgrzej olej i smaż rybę przez 3-4 minuty na dużym ogniu. W międzyczasie, w innym naczyniu zmieszaj czosnek, pastę curry, sos rybny, imbir i mleko kokosowe. Mieszankę przelej do woka i doprowadź całość do wrzenia. Dołóż pomidory i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dodaj posiekane liście bazylii. Podawaj z ryżem.

czwartek, 13 maja 2010

Poniższe danie polecam miłośnikom kuchni tajskiej w jej ostrej odmianie. Przepis zaczerpnęłam z książeczki "Kuchnia tajska" wydawnictwa Parragon. W oryginale zamiast indyka była tam pieczona kaczka - myślę, że też fajnie komponowałaby się z pozostałymi składnikami; niestety kaczki akurat nie udało mi się kupić i dlatego właśnie skorzystałam z indyka. Uprzedzam: jest to naprawdę ostre danie!

Składniki:

500 g mięsa z indyka lyb kaczki

400 ml mleka kokosowego

1 świeży, nieduży ananas, lub puszka ananasa w kawałkach

1 średnia cebula

1 łyżka zielonej tajskiej pasty curry

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka brązowego cukru

1/2 łyżeczki tartej kolendry

1 łyżki oleju z orzechów ziemnych

Mięso pokrój na nieduże kawałki, obsmaż na złoto na patelni. Posiekaj cebulę i czosnek, w rondlu lub woku rozgrzej olej i usmaż cebulę z czosnkiem do miękkości. Dodaj pastę curry, zasmażaj przez chwilę, wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe składniki sosu oprócz ananasa. Kiedy sos się zagotuje, dorzuć mięso i ananas, duś razem przez chwilę. Sos można również wzbogacić, dodając sok z ananasa, a jeśli chcesz go zagęścić, dodaj 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej. Podawaj z ryżem.

 
1 , 2
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...