Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Torty

środa, 15 lutego 2012

Przedwczoraj kolejny raz przyszło mi dmuchać świeczki na torcie. Niestety miałam tego pecha, żeby urodzić się zimą, więc chociaż bym chciała, nie mogę zrobić tortu z pysznymi, sezonowymi owocami - pozostaję skazana na owoce z puszki, mrożonki, albo owoce importowane z dalekich krajów. Ponieważ jednak miałam wielką ochotę na połączenie mascarpone oraz truskawek, zdecydowałam się na świeże truskawki hiszpańskie. Myślę, że w sezonie na polskie truskawki ten tort byłby jeszcze lepszy, chociaż i tak muszę przyznać, że wyszedł wyjątkowo dobry i jestem z niego bardzo dumna! A truskawki ukryte pod warstwą kremu okazały się wielką niespodzianką dla moich dzieci i tort został zjedzony do ostatniego okruszka :)

Robiąc spód, zdecydowałam się wykorzystać przepis na francuskie ciasto czekoladowe zamiast biszkoptu, ponieważ marzył mi się mocno czekoladowy smak. Z tego pomysłu będę na pewno jeszcze korzystać. W poniższym przepisie zmniejszyłam proporcje o połowę - z podanej ilości zrobiłam ciasto w tortownicy 20 cm.

 

Składniki:

Ciasto:

100 g masła

100 g gorzkiej czekolady

3 jajka

100-150 g cukru (ja dałam 100 g brązowego)

50 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

500 g serka mascarpone

250 ml śmietany 30%

1 laska wanilii 

3-4 łyżki cukru pudru

sok z jednej cytryny

2 łyżeczki żelatyny

50 ml gorącej wody

300 g truskawek równej wielkości

Do przybrania: 250 ml śmietany 30%, cukier puder, ewentualnie fix do bitej śmietany, czekoladowe dekoracje

 

Wykonanie ciasta:

Masło rozpuść z czekoladą, dobrze wymieszaj. Dokładnie ubij jajka z cukrem, powoli wlej roztopione masło z czekoladą, wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy 20 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach, następnie odstaw ciasto do ostygnięcia. Jeśli urośnie, odkrój "górkę", tak, aby uzyskać płaski blat.

Wykonanie masy:

Zdejmij obręcz od tortownicy, umyj ją, posmaruj masłem (lub innym tłuszczem) i załóż na nowo. Na spodzie ułóż truskawki (ja odcięłam górne części owoców, tak, aby równo stały na cieście). 

Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, ziarnami wanilii i sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Połącz serek ze śmietaną, następnie dolej żelatynę i szybko wymieszaj. Następnie nałóż masę do tortownicy z ciastem i truskawkami. Trzeba to zrobić szybko, zanim masa zastygnie - można lekko docisnąć łyżką lub ręką, tak aby masa dokładnie otoczyła truskawki. Wyrównaj wierzch, nakryj tortownicę folią i włóż na kilka godzin do lodówki.

Dekoracja:

Delikatnie zdejmij obręcz tortownicy. Ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem, jeśli zamierzasz potrzymać tort przez 2-3 dni w lodówce lub jeśli zależy Ci na ładnym kształcie dekoracji. Posmaruj śmietaną boki tortu, a następnie szprycą wyciśnij rozetki. Udekoruj czekoladowymi kwiatkami i listkami.

 

sobota, 10 grudnia 2011

Puk, puk.. po długiej przerwie wracam na bloga! Ciekawe, czy ktoś tu jeszcze zagląda? Na powitanie zapraszam na tort. Upiekłam go na urodziny męża i muszę powiedzieć, że był to strzał w 10 - dawno nie jedliśmy tak pysznego tortu. Myślę, że ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz. Inspiracją było ciasto "dzień i noc", które znalazłam na blogu Dagmary. Jedyną uwagą, jaką mam, jest fakt, że wyszła mi przerażająca ilość masy serowej, tak więc oprócz przełożenia blatów biszkoptowych uzyskałam jeszcze dwa pucharki do zjedzenia na deser. Poza tym zdecydowanie polecam! Zdjęcie niestety nie oddaje uroku tego wspaniałego wypieku, ale na swoje usprawiedliwienie dodam, że sfotografowałam "najostatniejszy" (cytując mojego syna) kawałek tortu.

Składniki blatu czekoladowego:


5 jajek
200g cukru
100g mąki pszennej
tabliczka (100g) gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mleka

Składniki kremu serowo-czekoladowego:
5 jajek
2 łyżki cukru
600g twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego
3 tabliczki (300g) białej czekolady
6 łyżeczek żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej wody + ok. ¹⁄³ szklanki wrzątku
300ml śmietany kremówki


Składniki warstwy owocowej:
500g owoców (maliny, brzoskwinie) - u mnie mrożone maliny
2 op. galaretki o wybranym smaku, dopasowanym do owoców

Przygotowanie biszkoptu: Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek mleka. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z przestudzoną czekoladą i delikatnie połącz z ubitymi białkami. Dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłóż na przygotowaną formę o wym 28x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C ok. 30 minut. Gotowy biszkopt wystudź i pokrój na blaty.

Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę zalej zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuść w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jajka (uprzednio umyte i sparzone wrzącą wodą) ubij z cukrem na parze. Ubijając dodawaj porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Tak przygotowaną masę dodawaj porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz ją z masą czekoladowo-serową. Uzyskanym kremem przełóż blaty - trzeba to robić szybko, bo krem momentalnie zastyga. Odstaw ciasto na jakiś czas do lodówki, aby dobrze stężało. 

Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ułóż owoce na torcie i zalej gęstniejącą galaretką. Następnie włóż ciasto do lodówki najlepiej na 24 godziny.

 

niedziela, 12 czerwca 2011

W planach miałam właściwie torcik z bitą śmietaną i truskawkami, ale w kuchennej szafce znalazłam zaplątane opakowanie wiórków kokosowych, więc postanowiłam dorzucić je do kremu. Wyszło podobnie, a jednak inaczej, i okazało się, że truskawki świetnie komponują się z kokosem.

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

0,5 szklanki cukru pudru + cukier waniliowy

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 l śmietany 30%

0,5 szklanki cukru pudru

zagęstnik do bitej śmietany

150 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

0,5 kg truskawek

galaretka truskawkowa

migdały w płatkach 

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek, z białek ubij pianę. Żółtka dokładnie ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel. Przesiej mąkę z proszkiem, zmiksuj wszystko. Następnie dorzuć pianę z białek i ostrożnie wymieszaj z ciastem.

Dno tortownicy 26 cm posmaruj tłuszczem i obsyp bułką. Ostatnio wyczytałam na jednym z forów kulinarnych, żeby przy pieczeniu biszkoptu nie smarować tłuszczem boków tortownicy. Biszkopt wspina się wtedy po ściankach, rośnie równo i nie opada. Nie posmarowałam więc boków i rzeczywiście biszkopt urósł fantastycznie, polecam Wam ten sposób! Mój biszkopt piekłam przez 30 minut w 170 stopniach.

Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem (ilość cukru można zmienić, jeśli wolisz bardziej słodki krem). Dodaj wiórki i dobrze wymieszaj. 

Przygotowanie tortu:

Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat umieść w obręczy i ułóż na nim pokrojone truskawki. Nałóż krem, przykryj drugim blatem, wierzch posmaruj kremem. Udekoruj truskawkami. Odpowiednio wcześniej przygotuj galaretkę i tężejącą zalej wierzch ciasta, a następnie posyp płatkami migdałowymi. Wstaw tort na kilka godzin do lodówki.

 

niedziela, 14 marca 2010

Trafiłam ostatnio na promocję mrożonych malin, i skuszona okazyjną ceną, kupiłam dwa pudełka. Maliny to chyba ulubione owoce moich dzieci - w odpowiednim sezonie zjadają codziennie po jednym zasobniczku, ale z powodzeniem zjedliby więcej, gdyby mogli. Mamy w ogrodzie kilka krzaków, ale owocują symbolicznie. W zeszłym roku dosadziliśmy kilka, więc może zbiory będą trochę większe.

Oczywiście wszelkie wypieki z malinami również cieszą się powodzeniem. Uzgadniając nasze preferencje, musiało być coś na biszkopcie (synek), z lekkim kremem (ja) i galaretką (córeczka), wyszło nam więc poniższe ciasto. Moim zdaniem lepsze byłoby na spodzie czekoladowym, ale niestety czekolada jest u nas na indeksie.

Z podanych składników wyszła mi blaszka 20 x 30 cm.

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

cukier waniliowy

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Nałożenie:

1 l chudego mleka

2,5 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem

2 łyżki masła

słoiczek konfitur malinowych (najlepiej niskosłodzonych)

600 g malin mrożonych lub świeżych

2 galaretki malinowe

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę, stopniowo dodawaj cukier, ubijaj dalej. Dodawaj po jednym żółtku, a następnie domieszaj przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wlej do natłuszczonej blaszki i piecz przez 30 minut w 170 stopniach. Na przestudzonym biszkopcie rozsmaruj konfiturę malinową.

Przygotowanie masy budyniowej:

Z mleka odlej 3/4 szklanki, wymieszaj w nim budyń. Resztę mleka zagotuj, wlej budyń, gotuj do zgęstnienia. Gorącą masę wylej na biszkopt z konfiturami.

Przygotowanie warstwy malinowej:

Na lekko ostudzonym budyniu ułóż rozmrożone maliny. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy galaretka będzie już lekko tak zastygać, zalej ciasto i włóż na kilka godzin do lodówki.

sobota, 13 lutego 2010

Stuknął mi dziś niestety kolejny roczek, a w związku z tym byłam zmuszona przygotować tort. W kwestii tortów muszę niestety zachować pewną ostrożność, bo mój syn od pewnego czasu bardzo źle reaguje na czekoladę, a ja tak naprawdę najbardziej lubię torty czekoladowe. Postanowiłam więc spróbować z białą czekoladą, pomysł na krem zaczerpnęłam z tej strony. Okazało się jednak, że biała czekolada też mojego synka uczula, więc przy następnym torcie będę musiała znowu wymyślić coś innego.

Jeżeli chodzi o przygotowanie kremu: okazuje się, że biała czekolada nie rozpuszcza się w kąpieli wodnej tak dobrze, jak zwyczajna - mleczna lub deserowa (a przynajmniej nie rozpuszczała się użyta przeze mnie czekolada, czyli Milka). Trzeba więc spieszyć się, żeby zdążyć zmieszać rozpuszczoną czekoladę z resztą kremu, a i tak zbija się ona w niewielkie grudki, wyczuwalne podczas próbowania kremu. Trzeba też spieszyć się z przekładaniem tortu, ponieważ krem zastyga szybko. Niemniej jednak, jest on naprawdę bardzo dobry, niezbyt słodki, o delikatnym smaku białej czekolady i serka homogenizowanego.

Udało mi się też upiec bardzo dobry biszkopt, i cały czas zastanawiam się, jak to zrobiłam, że wyszedł idealnie wyrośnięty, ale płaski, bez wzgórków i brzuszków, tak że wcale nie musiałam ścinać mu czubka.

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

500 ml śmietany 30%

2 tabliczki białej czekolady

450 g naturalnego serka homogenizowanego

4 łyżki cukru pudru

3 żółtka i 1 jajko

3 łyżki żelatyny

Poncz:

500 ml wody

3 łyżki cukru

sok z 1 cytryny

ewentualnie alkohol

Ponadto:

owoce (ja użyłam brzoskwiń i koktajlu owocowego z puszki, oraz winogron)

galaretka dopasowana do owoców

200 ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

1 zagęstnik do śmietany

100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier i żółtka, ciągle ubijaj. Dosyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do małej tortownicy i upiecz w 180 stopniach (ok. 35-40 minut). Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.

Przygotowanie kremu:

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości gorącej wody. Czekoladę umieść w naczyniu w kąpieli wodnej i rozpuść. Jajka sparz, następnie ubij 3 żółtka i jedno jajko z cukrem na puszystą masę. W oddzielnym naczyniu ubij kremówkę, dodaj masę jajeczną i serki homogenizowane, dobrze wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz namoczoną żelatynę, zmiksuj dokładnie, dodając cukier, jeżeli krem jest za mało słodki (dużo zależy od smaku użytego serka).

Przygotowanie tortu:

Dolny blat tortu umieść w obręczy, nasącz, nałóż pierwszą warstwę kremu. Nakładaj kolejne blaty, nasączaj i przekładaj kremem. Na wierzchu ułóż owoce i odstaw tort do lodówki. W tym czasie przygotuj galaretkę. Zastygającą galaretką zalej owoce i ponownie wstaw tort do lodówki. Kiedy galaretka dobrze zastygnie, usuń obręcz i udekoruj boki tortu śmietaną ubitą z cukrem i zagęstnikiem oraz wymieszaną z wiórkami kokosowymi.

czwartek, 26 listopada 2009

Dziś są urodziny mojego Męża - wszystkiego najlepszego!!! Z tej okazji już w ubiegły weekend upiekłam torcik, który prezentuje się dobrze, ale niestety nie wyszedł mi najlepiej. Nie jest to wina przepisu - z nim jest wszystko OK, tylko nie zauważyłam w porę, że kończy mi się cukier. Masa z serka nie była więc tak słodka, jak być powinna, co sprawiło, że nie smakowało nam najlepiej. Myślę jednak, że jeśli doda się do kremu tyle cukru, ile trzeba, ten torcik będzie naprawdę pyszny.

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru

Do nasączenia:

szklanka mocnej kawy

2 łyżki likieru amaretto (lub aromatu migdałowego, jeśli wolimy tort bez alkoholu)

Masa:

0,5 kg serka marscapone

0,5 l śmietany 30%

2 opakowania śmietan-fixu

1 łyżka żelatyny

szklanka cukru pudru

Ponadto:

drobno mielona kawa

czekoladowe ziarenka kawowe do dekoracji

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj po kolei żółtka, następnie cukier, i ubijaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Do naczynia z masą przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelej do tortownicy, upiecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Następnie odstaw do przestygnięcia.

Przygotowanie kremu:

Serek i śmietanę podziel na 2 części (można ułatwić sobie życie i po prostu kupić 2 mniejsze opakowania zamiast 1 dużego). Żelatynę rozpuść dokładnie w gorącej wodzie. Ubij śmietanę ze śmietan-fixem i połową cukru, dodaj serek, utrzyj dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do kremu bezpośrednio przed wyłożeniem go na biszkopt.

Biszkopt przekrój na 2 części. Spód ułóż w obręczy do tortów, nasącz kawą wymieszaną z amaretto. Na biszkopt nałóż 1 część masy serowej (z żelatyną). Posyp masę serową drobno mieloną kawą. Przykryj drugą częścią biszkoptu, nasącz go kawą, i całość wstaw do lodówki do stężenia.

Następnie ubij pozostałą część śmietany, dodaj śmietan-fix, cukier i resztę serka. Zdejmij obręcz z tortu i posmaruj go kremem. Udekoruj mieloną kawą i czekoladowymi ziarenkami. Przed podaniem, potrzymaj tort przez ok. 60 minut w lodówce.

czwartek, 01 października 2009

Dzisiaj moja córeczka Madzia kończy 3 latka. Z tej wspaniałej okazji dostałam "zamówienie" na tort motyl, ale okazało się, że jest to taki motyl, który bardzo chce zostać biedronką ;) I oczywiście MUSIAŁ być różowy.

Kiedy znalazłam ten przepis, w pierwszej chwili nie spodobał mi się pomysł połączenia kisielu z galaretką i bitą śmietaną. Okazało się jednak, że niesłusznie. Bardziej niż tradycyjny krem, masa ta przypomina sernik na zimno, i cały tort okazał się wyśmienity w smaku, mało słodki, no i dość lekki - bo bez masła. Spokojnie można było zjeść po dwa kawałki, a wszyscy wiedzą, że w przypadku tortów, bywa to dość trudne.

UWAGA: z podanego przepisu wychodzi dość dużo masy - można spokojnie zrobić połowę z tej ilości, lub też upiec większy biszkopt.

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

200 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

1 śmietan-fix

2 kisiele z dowolnych owoców (u mnie malinowe)

3 galaretki dopasowane do kisielu

świeże owoce ( u mnie maliny)

Przygotowanie biszkoptu:

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, stopniowo dodawaj po jednym żółtku i po łyżce cukru. Kiedy masa będzie lśniąca, przesiej do niej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż ciasto do natłuszczonej tortownicy i piecz przez około 30 minut w 180 stopniach. Zostaw biszkopt do przestygnięcia.

Przygotowanie masy:

Ugotuj kisiele zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do gorącego kisielu wsyp dwie galaretki i dobrze wymieszaj. Odstaw całość do ostygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem i śmietan-fixem, a następnie wymieszaj dobrze z masą kisielową (UWAGA - kisiel musi być dobrze ostygnięty, bo inaczej śmietana może się zwarzyć).

Przygotowanie tortu:

Przekrój biszkopt na dwie lub trzy części (zależnie od wysokości). Górna warstwa musi być płaska, więc jeśli biszkopt ma górkę, również trzeba ją ściąć. W jednej z warstw wytnij kieliszkiem dziurki, uważając, aby nie rozerwać ciasta. Przekładaj poszczególne warstwy masą (najlepiej zrobić to w obręczy do tortów), na wierzchu ułóż warstwę z dziurkami. W dziurkach umieść owoce i zalej je przygotowaną wcześniej trzecią galaretką (musi być przygotowana na tyle wcześnie, aby w momencie zalewania owoców była już lekko stężała). Wstaw tort do lodówki. Przed podaniem, posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą.

czwartek, 06 sierpnia 2009

Mając w domu fana piłki nożnej - nawet takiego, który ma zaledwie 6 lat - trzeba się przygotować na wyzwania :) Przeglądaliśmy z moim synkiem różne pomysły na urodzinowe torty i oczywiście kiedy tylko zobaczyliśmy ten tort, nie było już mowy o żadnym innym. Pomysł znalazł się na Wielkim Żarciu. Bałam się trochę, że nie podołam, ponieważ nie mam specjalnie talentu do cukiernictwa, ale jakoś się udało - i wyszło całkiem nieźle. Ten tort wcale nie jest trudny do zrobienia. Zmieniłam tylko nadzienie, ponieważ były w składzie banany, które moim zdaniem lepsze są zimą, a teraz lepiej chyba skorzystać z owoców sezonowych.

Składniki:

Biszkopt: (wszystkie składniki będą potrzebne podwójnie)

4 jajka

3/4 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao (do ciemnego placka)

Nadzienie:

250 g serka mascarpone

500 ml śmietany 36%

2 opakowania śmietan-fixu

3-4 łyżki cukru pudru (zależnie od smaku)

2 łyżeczki żelatyny

500 g malin

200 g borówek amerykańskich

Ponadto:

zielony lukier

polewa czekoladowa

Akcesoria:

miska z okrągłym dnem

Przygotowanie biszkoptów:

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i żółtka. Następnie przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do drugiego ciasta dodaj również kakao. Na dużych blaszkach do pieczenia (najlepiej takich z piekarnika) rozłóż pergamin i rozsmaruj cienko ciasto. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut i odstaw ciasta do ostygnięcia.

Z papieru wytnij szablony sześciokąta i pięciokąta. Muszą one być podobnej wielkości, tak aby można było z nich ułożyć potem wzór. Z ciemnego ciasta wytnij koło o średnicy miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Następnie z białego ciasta wytnij sześciokąty - korzystając z szablonu, a z ciemnego ciasta - pięciokąty. Potrzebujesz około 5-6 pięciokątów, i około 15 sześciokątów.

Miskę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż ciemny pięciokąt, dokoła niego jasne sześciokąty, i tak dalej, do momentu otrzymania wzoru piłki. Potrząśnij miską, aby kawałki ciasta dobrze się ułożyły, a jeśli zostaną ci puste miejsca, wypełnij je jasnym ciastem.

Przygotowanie nadzienia:

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksuj z połową malin i cukrem, następnie dodaj ostudzoną żelatynę i wymieszaj. Śmietanę ubij z zagęstnikiem, następnie wymieszaj ją z masą serową. Jeżeli masa będzie za mało słodka, możesz ją teraz dosłodzić. Delikatnie domieszaj do masy pozostałe maliny i borówki. Masą napełnij miskę i nakryj kołem z ciasta. Przykryj ciasto folią, obciąż talerzykiem i odstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia:

Wyłóż ciasto na paterę, ostrożnie zdejmij folię. Zielonym lukrem narysuj "trawkę", a polewą czekoladową wypełnij szpary między łatkami. Gotowe!

Dziś mój synek skończył 6 lat. Wszystkiego najlepszego!!!!

poniedziałek, 25 maja 2009

Jest to bardzo prosty torcik i dzięki swojej prostocie jest bardzo pyszny. No i te truskawki :) - w sam raz na Dzień Matki.

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka cukru pudru

Do przełożenia:

750 ml śmietany 36%

2 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru pudru

1 kg truskawek

2 opakowania galaretki truskawkowej

Przygotowanie biszkoptu: 

Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i dosypuj cukier puder. Na końcu domieszaj przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylej na blachę (najlepiej średniej wielkości) i upiecz przez około 30 minut w 180 stopniach. Odstaw ciasto do wystygnięcia (można upiec biszkopt dzień wcześniej), a następnie przekrój je na dwa blaty.

Przygotowanie kremu:

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i odstaw, aby trochę przestygła. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dolej żelatynę i dobrze wymieszaj lub zmiksuj. 

Przygotowanie całego ciasta:

3/4 ubitej śmietany wyłóż na spód tortu i wyrównaj, następnie pokrój truskawki na połówki lub ćwiartki i powciskaj w śmietanę. Nałóż drugą część biszkoptu, posmaruj pozostałą śmietaną i ułóż resztę truskawek. Całość zalej rozpuszczoną wcześniej galaretką, pamiętając oczywiście, aby w momencie wylewania jej na ciasto była już gęsta. Gotowy torcik włóż przed podaniem na kilka godzin do lodówki.

 

niedziela, 15 lutego 2009

No i znów jestem rok starsza... dokładnie rzecz biorąc, od piątku. Gości mam w tym roku podzielonych "na raty", i tak wyszło, że musiałam upiec aż dwa torty, bo pierwszy upieczony został zjedzony w mgieniu oka. Ponieważ wymyśliłam sobie w tym roku tort ananasowy, w zasadzie obydwa torty upiekłam z tego samego przepisu, i różnią się tylko dekoracją zewnętrzną, oraz tym, że w drugim torcie umieściłam w środku owoce.

 

Składniki:

Biszkopt: 4 jajka

              1/2 szklanki cukru

              1/2 szklanki mąki tortowej

              1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

              łyżeczka proszku do pieczenia

              cukier waniliowy

Krem: 1 litr soku ananasowego

          2 budynie waniliowe

          cukier do smaku

          kostka dobrego masła

Dodatkowo: 1 puszka ananasów w kawałkach

                  1 puszka ananasów w plastrach

                 czereśnie koktajlowe

                 liczi z puszki

                 wiórki kokosowe

                 galaretka ananasowa 

        

Przygotowanie biszkoptu:

Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywną pianę. Po kolei dodawaj żółtka i cukier, ubijaj przez chwilę, następnie dosyp mąkę z proszkiem, dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem blachy, piecz około 30-40 minut w 180 stopniach. Zostaw do ostygnięcia (jeśli boisz się, czy dobrze przekroisz biszkopt na blaty, upiecz go dzień wcześniej - będzie się lepiej kroił).

Przygotowanie kremu:

Zagotuj sok ananasowy, odlewając około 1/2 szklanki. W tej ilości rozpuść budynie, wlej na gotujący sok, zagotuj do zgęstnienia. Dosyp cukru, ile uważasz próbując, dobrze wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Masło zmiksuj na biały puch, stopniowo dodawaj budyń ananasowy, ubijaj aż do powstania kremu. (jeśli się zwarzy, należy postawić miskę z kremem na garnku z gorącą wodą, po ogrzaniu zwarzony tłuszcz rozpuści się). Można też dodać do kremu odrobinę alkoholu, żeby zaostrzyć smak.

Przygotowanie tortu:

Biszkopt przekrój na 2 blaty, ścinając wyrośnięty czubek. Umieść pierwszy blat w obręczy do tortów. Ananasa w kawałkach dobrze odsącz, uzyskanym sokiem namocz biszkopt (można tu też dodać alkohol). Odsączone kawałki ananasa rozłóż na biszkopcie, nakryj warstwą kremu oraz drugim blatem biszkoptowym. Biszkopt nasącz, nałóż krem, odstaw tort na chwilę do lodówki, aby krem dobrze stężał. Rozpuść galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na torcie ułóż dekoracyjne owoce, zalej tężejącą galaretką. Boki tortu, po zastygnięciu galaretki, posmaruj kremem i oprósz wiórkami kokosowymi.

 

 
1 , 2
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...