Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Dania z wołowiny

środa, 18 stycznia 2012

Przepis na to danie znalazłam na tym blogu. Spodobał mi się od razu, ponieważ bardzo lubię herbatę Rooibos, a także połączenie mięsa z przyprawami korzennymi. Gulasz jest pyszny i sycący, a poza tym świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Polecam gorąco!

Składniki:

ok. 600 g wołowiny

1 l wody

5 torebek herbaty Rooibos

2 cebule

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

4 łodygi selera naciowego 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki octu z czerwonego wina

skórka starta z połowy pomarańczy

2 laski cynamonu

kawałek świeżego, startego imbiru (ok. 5 cm)

2 średnie bataty

ok. 150 ml miodu

3 gwiazdki anyżu (to już mój dodatek) 

sól, pieprz

oliwa z oliwek

mąka do obtoczenia mięsa (ja pominęłam ten krok)

Mięso pokrój w kostkę ok. 2 x 2 cm, oprósz pieprzem i mąką (jeżeli używasz), obsmaż na mocnym ogniu. Dorzuć posiekaną cebulę i seler naciowy, zmniejsz ogień, nakryj naczynie pokrywką i duś przez około 10 minut, aż cebula i seler zmiękną. Dodaj czosnek i koncentrat, wymieszaj. W międzyczasie zaparz herbatę, dolej do garnka z mięsem. Wrzuć też skórkę pomarańczową, ocet, imbir, cynamon i anyż. Ponownie zmniejsz ogień i zostaw gulasz na około 1,5-2 godziny, do momentu, aż mięso zmięknie.

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, dorzuć też miód, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu, aż słodkie ziemniaki zmiękną.

 

niedziela, 08 maja 2011

Marsala to najbardziej znane wino sycylijskie. W kolorze jest bursztynowe, ma bardzo charakterystyczny smak i aromat. W wersji słodkiej używa się go często do przygotowania kremu zabaglione, natomiast w wersji wytrawnej czy półwytrawnej może być używane do mięs. Ja kupiłam butelkę półwytrawnej marsali i postanowiłam przygotować danie, które najbardziej kojarzyło mi się z tym winem, czyli cielęcinę w sosie marsala. W różnych książkach i na stronach internetowych możecie znaleźć rozmaite wersje tego przepisu - z cebulą, pieczarkami lub śmietaną. Ja zdecydowałam się na wersję najprostszą, wg książki "Kuchnia śródziemnomorska".

Składniki:

0,5 kg cielęciny

sól, pieprz

mąka do obtoczenia mięsa

3 łyżki klarowanego masła

4 łyżki wywaru warzywnego lub bulionu

100 ml wina marsala

Cielęcinę podziel na niewielkie eskalopki, lekko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące, strząśnij nadmiar. Na patelni rozpuść masło, smaż mięso na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i trzymaj w ciepłym miejscu. Na patelnię wlej wywar i zagotuj mieszając. Następnie dolej wino, zmniejsz ogień i poczekaj, aż sos trochę odparuje. Przełóż cielęcinę na patelnię i podgrzewaj razem z sosem przez około 2 minuty. 

 

sobota, 06 listopada 2010

Jest to bardzo pyszny, aromatyczny gulasz na chłodne dni.

Składniki:

70 dag wołowiny

2 duże cebule

2-3 ząbki czosnku

500 ml ciemnego piwa (polecam Guiness)

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

1-2 łyżeczki brązowego cukru

oliwa z oliwek

Wołowinę pokrój w niedużą kostkę, smaż przez chwilę na dużym ogniu. Zdejmij mięso z patelni, zmniejsz ogień, dodaj posiekaną cebulę, smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj do mięsa. Zalej wszystko połową piwa, dodaj posiekany czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Przykryj garnek i zostaw na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Stopniowo podlewaj pozostałym piwem. Gulasz będzie gotowy, kiedy mięso zmięknie, a cebula zupełnie się rozgotuje. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. Można też ewentualnie dodać łyżeczkę słodkiej papryki lub koncentratu pomidorowego.

Taki gulasz najlepiej pasuje do pyz drożdżowych, knedli lub klusek śląskich.

poniedziałek, 22 marca 2010

Będąc ostatnio w sklepie mięsnym, kupiłam bardzo piękną wołowinę, którą początkowo chciałam przeznaczyć do zmielenia. Im dłużej jednak o niej myślałam, tym bardziej nie miałam ochoty jej "zmarnować" przez zmielenie, i w końcu wpadłam na pomysł zrobienia właśnie takich szybkich roladek.

Składniki:

kilka plastrów wołowiny zrazowej

musztarda francuska

korniszony - tyle, ile mamy kawałków mięsa

1 cebula

szklanka czerwonego wytrawnego wina (polecam hiszpańskie Rioja Crianza)

kostka bulionu wołowego lub cielęcego

oliwa z oliwek do smażenia

Mięso porządnie rozbij, uważając jednak, żeby nie przerwać włókien (można zrobić to przez folię; niektóre sklepy sprzedają gotowe, rozbite plastry - warto kupić, jeśli boisz się, że zrobisz to niewłaściwie). Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą, połóż odrobinkę drobno posiekanej cebuli oraz korniszon pokrojony na połówki lub ćwiartki. Następnie każdy plaster ciasno zwiń zaczynając od dołu i zawijając boki do środka (podobnie jak gołąbki).  Każdą roladkę owiń białą nitką, tak, aby nie rozpadła się podczas duszenia. Ja zazwyczaj owijam roladki nitką wzdłuż, a następnie kilka razy w poprzek.

Na patelni mocno rozgrzej oliwę, podsmaż roladki z każdej strony. Następnie przełóż je do rondla, zalej czerwonym winem i zagotuj pod przykryciem. Po zagotowaniu uchyl pokrywkę, dorzuć cebulę, jeśli Ci została, oraz kostkę bulionową. Duś na małym ogniu przez około godzinę.

Sos można zagęścić, dodając do niego miękisz chleba razowego, ale ja nie zagęszczałam.

środa, 18 listopada 2009

Przepis ten znajdował się na moim blogu już od dawna. Zdecydowałam się na usunięcie poprzedniego wpisu, bo przygotowałam to danie jeszcze raz i zrobiłam nowe - bardziej udane zdjęcia. Polecam ten przepis wszystkim miłośnikom czeskiej kuchni.

Składniki dla 2 osób:

50 dag wołowiny

100 g rodzynek

opakowanie pierników Katarzynki (ok. 4-5 sztuk)

2 cebule

ząbek czosnku

imbir, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa

pieprz, sól

Wołowinę pokrój na małe kosteczki, mniej więcej 1 x 1 cm, podsmaż na oliwie, przełóż do rondla. Cebule posiekaj w piórka, czosnek w drobne kawałki, dorzuć do rondla. Dolej wody, wrzuć połowę rodzynek i duś na małym ogniu ok. godzinę - półtorej. Czas duszenia zależy od rodzaju wołowiny, młoda dusi się szybciej. Generalnie chodzi o to, aby mięso było maksymalnie miękkie, a nawet rozpadające się na drobne strzępki. Cebula powinna się rozgotować. Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce rozdrobnij pierniki i wrzuć do rondla. Od tego momentu trzeba sosu pilnować, bo lubi się przypalać. Dorzuć pozostałe rodzynki, dopraw przyprawami. Podawaj z pyzami drożdżowymi, a najlepiej z knedlikami, jeśli je masz.

niedziela, 02 listopada 2008

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

       2-3 duże cebule

       4-5 ząbków czosnku

       2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

       1 łyżka kolendry w ziarnach

       1 łyżka kuminu

       1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

       1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

       1 mała puszka koncentratu pomidorowego

       sól, pieprz

       oliwa z oliwek 

Placki: 1 kg ziemniaków

          1 cebula

          kilka łyżek mąki

          szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm). Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut. Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać. W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką. Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem. Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

 

wtorek, 20 maja 2008

Ponownie coś dla wielbicieli mocniejszych wrażeń :) Ostrość tej potrawy zależy oczywiście od tego, jak ją przyprawicie, ale zapewniam, że warto poeksperymentować z przyprawami i przeżyć meksykańską przygodę kulinarną.

Składniki:

4 pszenne tortille

0,5 kg mielonej wołowiny

gotowa meksykańska przyprawa do burrito

Guacamole:

2-3 dojrzałe avocado

2 limonki

1 dojrzały pomidor

1/2 posiekanej cebuli

szczypta mielonego kminku i chilli

1/2 świeżej zielonej papryczki chilli

1 łyżka liści kolendry

Ananasowa salsa:

pół świeżego ananasa

sok z 1 limonki lub cytryny

1 roztarty ząbek czosnku

1 posiekana cebulka dymka

1/2 - 1 czerwona papryczka chilli

1/2 czerwonej papryki

3 łyżki mięty

3 łyżki świeżej kolendry

szczypta soli i cukru

Najpierw przygotuj salsę i guacamole:

Pomidora i avocado obierz ze skórki, zmiksuj albo rozgnieć widelcem. Avocado najlepiej jest od razu po roztarciu polać sokiem z limonki, żeby nie ściemniało. Następnie wymieszaj masę z przyprawami i wstaw do lodówki. Aby przygotować salsę, ananasa obierz i pokrój na drobniutkie kawałki. Następnie podobnie posiekaj chilli i czerwoną paprykę, wymieszaj z ziołami, przyprawami i sokiem z cytryny. Schłódź w lodówce.

Wołowinę wymieszaj z przyprawą i usmaż na patelni, do momentu, aż odparuje. Tortille zagrzej na patelni. Następnie nakładaj kolejno mięso, guacamole i salsę. Możesz dodatkowo podać jakiś sos do polania, np. tysiąca wysp lub czosnkowy.

niedziela, 09 marca 2008

Musakę jadłam kiedyś na wakacjach w Grecji i wcale mi nie smakowała, bo była bardzo ciężka i tłusta. Nie miałam więc ochoty wypróbowywać jej w domu. Jednak gdy przeczytałam książeczkę "Smaki Grecji", okazało się, że musaka występuje w wielu odmianach i wcale nie musi być ani ciężka, ani tłusta. Poniższy przepis jest najbliższy podstawowemu, gdyż różni się tylko brakiem ziemniaków.

Składniki:

2 bakłażany

500 g mielonego mięsa wołowego

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

puszka pomidorów w zalewie

3 łyżki natki pietruszki

2 jajka

300 ml chudego jogurtu naturalnego

100 g startego parmezanu

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

ewentualnie lampka czerwonego wytrawnego wina

Mięso smaż na oliwie przez około 5 minut, następnie dorzuć posiekaną cebulę i czosnek, i smaż przez następne 5 minut. Wlej pomidory z zalewą, wino, pietruszkę, dopraw całość solą i pieprzem, i duś przez około 20 minut, do momentu, aż płyn odparuje. Bakłażany pokrój na cienkie plastry, posól i odstaw na pół godziny. Następnie osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na suchej teflonowej patelni na złoty kolor.

Jajka roztrzep, dodaj jogurt, gałkę, sól i pieprz. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż warstwę bakłażanów, następnie mięso, i na wierzchu znów bakłażany. Całość polej jajkami z jogurtem i posyp startym serem. Zapiekaj przez 45 minut w 180 stopniach.

sobota, 29 grudnia 2007

Zaczynam realizować pomysły z moich nowych książek, na pierwszy ogień idzie "Kuchnia śródziemnomorska" i gulasz na słodko.

Składniki:

1 kg wołowiny

2-3 cebule

0,5 kg suszonych śliwek

puszka pomidorów w zalewie

pół szklanki czerwonego wytrawnego wina

1 łyżeczka cynamonu

2 listki laurowe

sól, pieprz

Wołowinę pokrój w kostkę, obsmaż ją na oliwie, dodaj cebulę i podsmaż razem. Dolej wino, gotuj do momentu, aż wino odparuje. Dodaj pomidory z zalewą, połowę śliwek i przyprawy, duś do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewaj wodą lub winem. Pod koniec gotowania dorzuć pozostałe śliwki, dopraw do smaku. Podawaj z kaszą lub pyzami drożdżowymi.

niedziela, 25 listopada 2007

Trwa właśnie weekend cytrusowy, czy coś tam - u mnie więc na obiad gulasz wołowy. Wybaczcie, ale udział w takich masowych akcjach kojarzy mi się nieodłącznie z owczym pędem. Dlaczego mam gotować akurat teraz coś z cytrusami, skoro mam ochotę powiedzmy na czekoladę? Wyłamuję się więc z powszechnej mody.

W taki wietrzny, pochmurny dzień, dobre jest coś, co nas rozgrzeje i doda sił. Taką potrawą jest dla mnie właśnie gulasz, gęsty, zawiesisty i pachnący przyprawami.

Składniki:

ok. 1 kg ładnej wołowiny

2-3 cebule

3-4 ząbki czosnku

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, pieprz w ziarenkach, kolendra w ziarenkach, kmin rzymski, majeranek, lubczyk, sól, chilli

mały koncentrat pomidorowy

oliwa z oliwek

czerwone wytrawne wino

Mięso pokrój w małą kostkę. Podsmaż je na oliwie i przełóż do rondla. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, podlej wodą i winem, i zacznij dusić. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kolendrę i kmin. Kiedy mięso będzie już miękkie (mniej więcej 1,5 lub 2 godziny), dodaj koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Taki gulasz najlepiej smakuje z kaszą lub grubym makaronem, pasuje też do pyz drożdżowych.

 
1 , 2
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...