Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Dania z wieprzowiny

niedziela, 08 stycznia 2012

Pieczeń rzymska to trochę inny sposób na kotlety mielone, jeśli trochę nam się już przejadły. Podobno jest to dość popularna potrawa, ale w moim domu rodzinnym nigdy się tego nie robiło, tak więc dla mnie był to zupełnie pierwszy raz i mogę już stwierdzić, że na pewno nie był to raz ostatni. Roboty jest z tym trochę mniej niż z normalnymi mielonymi, a i mięso smakowało mi bardziej, bo było bardziej soczyste. Warto spróbować :)

Składniki:

1 kg mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej, ale może też być mieszane wołowo-wieprzowe)

1 surowe jajko

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1,5 czerstwej bułki

2 łyżki musztardy

sól, pieprz

ewentualnie majeranek

3 jajka gotowane na twardo

ewentualnie ketchup do posmarowania na wierzchu

tłuszcz do wysmarowania foremki

Mięso przygotuj tak, jak na normalne mielone. Ja zazwyczaj mielę razem z mięsem surową cebulę i czosnek. Bułkę namaczam w wodzie, a potem dobrze odciskam i wyrabiam razem z mięsem, jajkiem i przyprawami.

Foremkę wysmaruj tłuszczem, ułóż warstwę mięsa na dnie. Na mięsie ułóż obrane gotowane jajka i nałóż resztę mięsa, dobrze ugnieć, wierzch możesz posmarować ketchupem. Foremkę wstaw do pieca nagrzanego na 190 stopni i piecz przez około 60-80 minut. Polecam skorzystanie ze szklanej foremki, wtedy dobrze widać, czy pieczeń jest już gotowa.

Po wyjęciu z pieca, odstaw foremkę na około 10 minut, zanim pokroisz pieczeń. Gotową pieczeń podawaj w plastrach. Można podawać ją z dodatkiem różnych sosów, ziemniaków lub frytek.

 

wtorek, 26 października 2010

Jest to pomysl na szybki i pyszny obiad - można przygotować go w około 30 minut.

Składniki:

po 1 niedużej polędwiczce wieprzowej na osobę

zestaw ulubionych przypraw, lub też gotowa mieszanka przyprawowa, np. do steku lub gyrosu

ocet balsamiczny, oliwa

Polędwiczki pokrój w poprzek na nieduże kawałki, lekko rozpłaszcz, posyp przyprawami. Jeśli masz więcej czasu, możesz włożyć mięso z przyprawami do lodówki na jakiś czas, ale nie jest to konieczne. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, każdy kawałek pokrop lekko octem balsamicznym. Piecz około 20-25 minut, podawaj z sałatą.

niedziela, 23 sierpnia 2009

Dotychczas zamieściłam dwa przepisy na gołąbki: wegetariańskie oraz chińskie na parze. Takich typowych, tradycyjnych jeszcze nie było, chociaż często goszczą one na naszym stole - z uwagi na to, że jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Ma też jeszcze jedną wielką zaletę, że da się zamrozić, gotuję więc zawsze więcej gołąbków i nadmiar zamrażam w pojemnikach (bez sosu). Potem tylko odpowiednio wcześniej wyjmuję, dorabiam sos i obiad gotowy.

Składniki:

1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

szklanka ryżu

1 jajko

sól, pieprz

kapusta

sos pomidorowy (najczęściej korzystam z passaty w kartonach lub butelkach)

Ryż ugotuj na półtwardo, ostudź. Wymieszaj z mięsem, jajkiem i przyprawami, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę włóż do garnka i gotuj przez około 10 minut. Następnie wyjmij ją z garnka i delikatnie oddzielaj liście od głąba. Jeśli sprawia ci to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Jeżeli jest dobrze sparzona, liście odchodzą bez problemu. Liście rozdarte lub uszkodzone odłóż, ale nie wyrzucaj.

Na liściu układaj farsz, zwijaj najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek wyłóż odłożonymi liśćmi kapusty (zapobiega to przypaleniu się gołąbków), ułóż gołąbki warstwami i zalej je wodą lub bulionem. Gotuj przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Następnie podgrzej lub przygotuj sos pomidorowy, przełóż do niego gołąbki, gotuj w sosie ok. 10 minut, i podawaj.

niedziela, 05 kwietnia 2009

Porzucam na chwilę przepisy wielkanocne, choć mam do pokazania jeszcze jeden mazurek. Pogodę mieliśmy w ten weekend taką wspaniałą, że wreszcie można było odkurzyć meble ogrodowe i zjeść obiad na tarasie. Na pierwszy wiosenny obiad wybrałam roladki ziołowe w lekkim winnym sosie, przepis pochodzi ze starego „Mojego gotowania”. W oryginale były to roladki z cielęciny, ale ja robiłam ze schabu, a myślę, że można by też spróbować z mięsem drobiowym.

Składniki na 4 roladki:

4 plastry mięsa

2 pęczki świeżej bazylii

2 łyżki tartej bułki

2 żółtka

2 cebule

3 łyżki oliwy

szklanka wytrawnego białego wina

3 łyżki śmietany (18%)

sok z cytryny

sos Worcester, sól, pieprz

Listki bazylii oderwij od łodyżek, drobno posiekaj, wrzuć do miski. Dorzuć żółtka, bułkę tartą i łyżkę oliwy. Wymieszaj. Mięso delikatnie rozbij, tak aby uzyskać jak najdłuższe i najcieńsze plastry. Oprósz solą i pieprzem, posmaruj masą ziołową, dokładnie zwiń i zepnij wykałaczkami. Rozgrzej oliwę na patelni, obsmaż roladki ze wszystkich stron. W międzyczasie posiekaj cebulę, dorzuć do roladek, zeszklij. Wlej wino i duś całość przez 20 minut. Wyjmij roladki, dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw sos, możesz ewentualnie zagęścić go mąką. Danie to pasuje do ryżu lub grubego makaronu.  

sobota, 13 września 2008

Wybraliśmy się dziś na grzybobranie. Mieliśmy obawy, że grzybów będzie mało, bo temperatura w nocy wyniosła tylko 2 stopnie, ale nie było tak źle - zebraliśmy ponad 200 grzybów, głównie zajączków i podgrzybków. Przygotowałam z nich sos - jak dla mnie, jeden ze smaków dzieciństwa.

Składniki:

400-500 g schabu

1 kg grzybów leśnych

3 średnie cebule

sól, pieprz, szczypta czosnku w granulkach

oliwa z oliwek

Schab pokrój na kotlety, które następnie podziel na pół i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz je solą, pieprzem, i zostaw pod przykryciem. Grzyby po oczyszczeniu pokrój na małe kawałki. Na oliwie zeszklij cebulę posiekaną w piórka, dorzuć grzyby, smaż wszystko przez chwilę, a następnie podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu przez ok. 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia, dopraw sos solą, pieprzem i czosnkiem. W międzyczasie usmaż eskalopki na złoty kolor. Umieść je w garnku z sosem i trzymaj tam przez jakiś czas, aby przeszły aromatem grzybów. Potrawa ta najlepiej pasuje do ziemniaków.

poniedziałek, 14 lipca 2008

Jest to propozycja na uroczysty obiad bądź kolację, jednocześnie łatwa i prosta w przygotowaniu - w sam raz, jeżeli musicie podjąć gości, a nie macie za dużo czasu, żeby siedzieć w kuchni. Wystarczy jedynie zamarynować mięso, a potem włożyć do piekarnika.

Składniki:

70 dag schabu

2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (jeżeli masz więcej mięsa, to daj tyle wina, żeby mięso było zakryte. Polecam wytrawną hiszpańską rioję)

3 pokruszone liście laurowe

4-5 ząbków czosnku, posiekanych

4 łyżki majeranku

sól, pieprz

2 łyżeczki cukru

Schab umyj, ostrym nożem usuń błonki. Natrzyj go solą, cukrem i pieprzem, obtocz w majeranku. Do miski wrzuć czosnek i pokruszone liście laurowe, następnie zalej mięso winem i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie, mięso razem z marynatą przełóż do naczynia do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 190 stopni. Co jakiś czas polewaj mięso marynatą. Powinno piec się około 1,5 godziny - gotowe jest, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Sok krwisty oznacza, że w środku jest jeszcze surowe. Możesz podawać taki schab na zimno i na ciepło.

poniedziałek, 17 marca 2008

Gotując dla rodziny, warto mieć w odwodzie takie potrawy, które w razie konieczności możemy zaserwować dzień po dniu, lub ugotować więcej na zapas i podać, kiedy akurat nie mamy czasu lub weny na gotowanie. Do takich potraw należą klopsiki, które przygotowuje się szybko, a podawać można je na wiele różnych sposobów. Dziś klopsiki w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowo-ziołowym i z sosem pieczarkowo-cebulowym.

Na klopsiki potrzebujesz:

- mięso mielone - najlepiej, aby było dość chude i zwarte. Ja używam szynki wieprzowej albo piersi z indyka (wtedy dodaję kawałek wędzonki). Dodam, że nie kupuję gotowego mięsa mielonego, bo nie ufam w jego jakość. Lepiej jest w sklepie wybrać sobie ładny kawałek i zmielić w domu, a niektóre sklepy mielą mięso na miejscu.

- to wszystko, co normalnie dajesz do kotletów mielonych - czyli rozmoczoną bułeczkę, jajko, cebulę, kilka ząbków czosnku i przyprawy.

Z masy mięsnej uformuj kulki - większe albo mniejsze, ja raczej wolę większe. Jeśli masa jest zbyt luźna, można dosypać bułki tartej lub kaszy manny - ważne, żeby kulki nie rozpadały się w czasie gotowania.

W dużym garnku zagotuj wodę, może być z dodatkiem bulionu. Wrzuć klopsiki do wrzątku i gotuj przez jakieś 15-20 minut (zależnie od rozmiaru).

Sos pomidorowo-ziołowy:

1 opakowanie zagęszczonego soku pomidorowego

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

po pół pęczka bazylii i oregano

łyżeczka sosu worcester

sól, pieprz

Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie, dolej sos i zagotuj. Wrzuć zioła i przyprawy. Dołóż do sosu ugotowane klopsiki i odstaw na jakiś czas (ja zostawiam na ciepłej płytce). Podawaj posypane tartym żółtym serem i odzobione bazylią.

Sos pieczarkowo-cebulowy:

250 dag pieczarek

2 cebule

oliwa z oliwek

sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego

ewentualnie: śmietana lub serek topiony z pieczarkami

Pieczarki pokrój na plasterki, cebulę posiekaj na piórka. Zeszklij cebulę, wrzuć pieczarki, smaż do momentu, aż zaczną puszczać sok. Wtedy podlej wodą lub bulionem i duś przez ok. 15 minut. Dopraw. Odłóż kilka pieczarek do dekoracji, a pozostały sos zmiksuj w blenderze. Jeżeli używasz śmietany albo serka, dodaj je do ciepłego sosu. Sos przyrządzany w ten sposób nie wymaga zagęszczania mąką. Dodaj do sosu klopsiki i zagrzej. Podawaj posypane pietruszką.

niedziela, 13 stycznia 2008

Kotlety mielone to potrawa, którą umie zrobić chyba każdy, toteż nie zamierzam wymądrzać się z przepisem - wiadomo, mięso, bułeczka, jajko, cebula, czosnek, a resztę dodatków można dodawać wg uznania. Ja na przykład dodaję łyżkę majeranku.

Piszę o mielonych dlatego, że odkryłam ciekawy sposób na ich przygotowanie, a mianowicie zamiast smażyć je na patelni, można upiec je w piekarniku i w ten sposób mieć czystą kuchnię (ważne zwłaszcza wtedy, kiedy używa się płyty ceramicznej) i czas dla siebie. Kotlety przygotowujemy jak zwykle, obtaczamy je w bułce i układamy w formie do pieczenia, na każdym kotleciku kładąc kawałej masła. Pieczemy je w około 170 stopniach przez 45 minut, 10 minut przed końcem pieczenia dodając nawiew, jeśli go macie.

Kotleciki wychodzą pyszne i chrupiące, polecam wszystkim, spróbujcie.

niedziela, 06 stycznia 2008

Zdjęcie dzisiejsze wygląda średnio atrakcyjnie, ale potrawa była palce lizać, dlatego je zamieszczam. Przepis z "Kuchni włoskiej", zmodyfikowany.

Składniki:

60 dag schabu (w oryginale: pierś z indyka)

4 duże cebule

3 łyżki oliwy, łyżka masła

500 ml bulionu (ja zamieniłam bulion na białe wytrawne wino, dorzuciłam kostkę rosołową)

sól, pieprz

Schab natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na oliwie i maśle. Posiekaj cebulę w dowolne kawałki, podsmaż i dolej wino lub bulion. Duś całość przez około godzinę. Następnie dopraw solą i pieprzem. Wyjmij mięso, sos zmiksuj. Podawaj mięso pokrojone na plastry, polane sosem. Naszym zdaniem najbardziej pasuje do drożdżowych pyz lub klusków francuskich.

czwartek, 01 listopada 2007

Jest to pyszne danie na uroczysty obiad, wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

2 kg schabu bez kości

pół kostki masła

po łyżeczce tymianku, majeranku i lubczyku

sól, pieprz

100 g suszonych śliwek

Glazura:

mała puszka koncentratu pomidorowego

łyżka miodu

łyżka oliwy

łyżka sosu sojowego

Masło rozpuść, wymieszaj z ziołami, solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia. Schab rozkrój tak, aby utworzyć jeden duży płat mięsa - wyobraź sobie, że ma on kształt rolady i krój go tak, żeby odwinąć roladę. Rozkrojone mięso lekko zbij tłuczkiem i posmaruj masłem ziołowym. Ułóż w środku śliwki i zwiń roladę. Teraz pora na zabawę w chirurga - trzeba wziąć igłę z nitką i porządnie pozszywać mięso, tak aby z żadnej strony nie wypływało masło. Zeszytą roladę ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do pieca rozgrzanego na około 200 stopni. Zazwyczaj taki kawałek schabu piecze się przez około 2 godziny. Pół godziny przez końcem pieczenia posmaruj schab glazurą, wykonaną z wymieszanych składników.

Gotowy schab krój na szerokie plastry. Pasuje do frytek lub pieczonych ziemniaków (można je upiec razem ze schabem, w tym samym naczyniu - są pyszne).

Najlepszą zabawę dla nas zawsze stanowi wyciąganie ze schabu nitek :)

 
1 , 2
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...