Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Dania z drobiu

wtorek, 16 sierpnia 2011

Jest to bardzo smaczne danie, a kurczak świetnie się komponuje z kurkami. Polecam, jeśli tylko macie dostęp do kurek.

Składniki:

300 g filetów z kurczaka

500 g kurek

2 średnie cebule

100 ml białego wytrawnego wina

100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego

sól, pieprz, majeranek, tymianek

łyżeczka jasnego sosu sojowego

ewentualnie łyżeczka mąki ziemniaczanej 

oliwa z oliwek 

Marynata do mięsa:

100 ml oliwy z oliwek

sok z jednej cytryny

łyżeczka pieprzu ziołowego

szczypta pieprzu cayenne

łyżeczka płynnego miodu

Mięso pokrój na kawałki, lekko rozbij. Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej mięso na co najmniej 30 minut. Grzyby oczyść. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Dodaj kurki, smaż na dużym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Dolej wino, możesz też podlać grzyby odrobiną wody. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś kurki przez około 20 minut. W międzyczasie zgrilluj mięso na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Sos dopraw do smaku, jeżeli jest za rzadki - zagęść mąką. Po zdjęciu patelni z ognia, dodaj śmietanę lub jogurt. Podawaj od razu.

 

wtorek, 12 kwietnia 2011

Szukałam przepisu, w którym mogłabym wykorzystać przywiezione z Włoch orzechy piniowe, i w książce "Smakowite potrawy z kurczaka" natknęłam się na to danie. Na pewno posmakuje Wam, jeśli lubicie mięsa ze słodką nutą.

Składniki:

1,5 kg kurczaka (może być cały - pokrojony, mogą być np. same udka)

1 ząbek czosnku

2 listki szałwii

1/4 l białego wytrawnego wina

2 goździki

listek laurowy

kilka ziarenek pieprzu

1 cebula

oliwa z oliwek

50 g orzechów piniowych

50 g rodzynek

sól, pieprz

1/8 l bulionu drobiowego

1 łyżka miodu

3 łyżki octu balsamicznego

Kurczaka umyj i osusz. Przygotuj marynatę z wina, szałwii, czosnku, goździków, listka laurowego oraz pieprzu. Włóż mięso do marynaty i wstaw do lodówki na noc (dobrze jest w tym czasie przewrócić mięso kilka razy).

Posiekaj drobno cebulę, podsmaż na oliwie. Mięso wyjmij z marynaty i osusz, następnie mocno obsmaż. Dodaj cebulę z oliwą, orzeszki piniowe i rodzynki (tutaj odeszłam nieco od oryginalnego przepisu - dałam tylko połowę rodzynek, resztę wrzuciłam pod koniec duszenia). Duś przez około 30 minut. Dolej marynatę i gotuj wszystko razem do momentu, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje. Jeśli to potrzebne, możesz dolać jeszcze bulion. Dopraw potrawę solą i pieprzem.

Miód rozpuść w rondelku, dodaj ocet, krótko gotuj na niedużym ogniu. Kurczaka rozłóż na talerzach, polej sosem miodowo-octowym. Podawaj z ryżem lub makaronem.

poniedziałek, 07 marca 2011

Ostatnimi czasy natłok różnych zajęć nie pozostawia wiele czasu na blogowanie... mam nadzieję, że uda mi się częściej wstawiać przepisy niż ostatnio, bo kilkanaście dobrych przepisów czeka w kolejce do publikacji. Dzisiaj indyk po liguryjsku - w oryginale użyty był kurczak, ale ponieważ trudno jest dostać w naszych sklepach dobre kurczaki, zamieniłam go na indyka, który moim zdaniem bywa mniej nafaszerowany hormonami i antybiotykami. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia śródziemnomorska" i na pewno jeszcze go powtórzę, ponieważ bardzo nam smakowało mięso przyrządzone w ten sposób.

Składniki:

1,5 kg udźca z indyka, bez skóry i kości, pokrojonego na kawałki

1 duża, posiekana drobno cebula

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżeczka nasionek kopru włoskiego (takich jak do przyrządzania herbatki ziołowej dla dzieci)

200 ml białego wytrawnego wina

starta skórka i sok z 1 cytryny

2 łyżki posiekanych ziół (u mnie: tymianej, majeranek, szałwia, rozmaryn)

50 g czarnych oliwek bez pestek

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Cebulę smaż na średnim ogniu na oliwie do momentu, aż będzie szklista. Dodaj czosnek i nasiona kopru, wymieszaj. Dodaj mięso, obsmaż je ze wszystkich stron. Dolej do garnka wino, gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos odrobinę odparuje. Dodaj zioła, skórkę i sok z cytryny, oliwki, sól i pieprz. Nakryj garnek pokrywką i duś potrawę do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40 minut). Jeśli potrzeba, dolej bulionu lub wina. Podawaj z makaronem lub białym pieczywem, oraz z białym winem.

wtorek, 01 lutego 2011

Saltimbocca to włoskie roladki z cielęciny lub drobiu, z szynką prosciutto i szałwią. Ich nazwa pochodzi od zwrotu "salta in bocca", czyli skacze do ust. Rzeczywiście są takie dobre, że same skaczą do ust :) W internecie można spotkać wiele wersji tej potrawy, w niektórych szynka jest nałożona na wierzch roladki, a w innych jest zawinięta w środku, i tak też wyglądały moje roladki, na które przepis zaczerpnęłam z "Kuchni włoskiej" wydawnictwa Parragon.

Składniki:

cielęcina zrazowa lub filet z indyka - pokrojone na tyle sznycli, ile chcemy przygotować

szynka prosciutto - tyle plastrów, ile roladek

świeża szałwia

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

250 ml białego wina + ewentualnie bulion

sól, pieprz

Sznycle delikatnie rozbij przez folię, tak, aby były cieniutkie, ale bez dziur. Rozbite mięso posól i popieprz. Na każdy sznycel nakładaj po plastrze szynki i 1-2 listki szałwii, następnie zwiń i zepnij wykałaczką lub szpilką do mięsa. Cebulę posiekaj, w rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i smaż przez chwilę. Następnie dodaj roladki, smaż do momentu, aż wszystko się ładnie zarumieni. Podlej winem, zmniejsz ogień i duś mięso przez około 15 minut (indyk) lub 25 minut (cielęcina). W razie potrzeby, dolej bulionu.

Ja podałam roladki z czarnym ryżem.

wtorek, 23 listopada 2010

To jeden z ulubionych obiadów moich dzieci. Mięso usmażone w delikatnym cieście jest miękkie i soczyste, łatwe do pogryzienia nawet dla małych ząbków. Do tego ziemniaczki, pomidory i ogórki kiszone, i mój syn jest w kulinarnym niebie.

Przepis na ciasto podam w orientacyjnych ilościach, bo zawsze robię je "na oko".

Składniki:

filet z indyka

sól, pieprz, czosnek

2 jajka

2 łyżki oliwy

szczypta soli

ok. szklanka mąki

Filet z indyka pokrój na zgrabne sznycle, lekko rozbij tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przykryj i odstaw na chwilę.

Roztrzep jajka z oliwą. Dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając (można oczywiście wszystko zmiksować). Ciasto powinno być dość gęste.

Sznycle obtaczaj w cieście, wrzucaj na patelnię z rozgrzaną oliwą, i smaż na średnim ogniu przez około 20 minut, przewracając je co jakiś czas.

czwartek, 30 września 2010

Szukałam ostatnio nowego przepisu na kurczaka i na forum Kuchnia trafiłam na ten przepis, podany przez bene_gesserit. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis, jeżeli lubicie mięso na słodko-kwaśno. Pasuje bardzo dobrze do ryżu lub kaszy, ale można podać również z makaronem.

Składniki:

8 udek bez skóry i kości (ja wyjęłam kości, skórki zostawiłam)

1 duża cebula, posiekana w piórka

szklanka przecieru pomidorowego (nie koncentratu)

dwie lyzki octu winnego lub jabłkowego

3/4 szklanki powideł domowych ze śliwki (jesli sklepowe - pół szklanki lub mniej) (ponieważ nie miałam jeszcze wtedy własnych powideł, użyłam sklepowych, moich ulubionych z Międzychodu. Próbując w czasie gotowania, doszłam do wniosku, że potrzeba więcej i w rezultacie zużyłam cały słoiczek, ok. 200 g)

2-3 zabki czosnku, posiekanego na plasterki

2 strączki czarnego kardamonu (nie miałam strączków, więc dałam sproszkowany)

2 lyzeczki papryki w proszku

po pół łyżeczki cynamonu i kminku w proszku 

szczypta cayenne

sól i swieżo mielony czarny pieprz

Cebulę podsmaż na dość dużym ogniu, tak, aby się zrumieniła. Dodaj pokrojone mięso, smaż razem przez chwilę, następnie dorzuć czosnek i resztę przypraw. Smaż wszystko razem przez moment, mieszając cały czas. Następnie dolej ocet, przecier i powidła, podlej wodą i duś przez około pół godziny. Wodę można dolewać w miarę gęstnienia sosu.

sobota, 25 września 2010

Jest to pewna odmiana dla tradycyjnego kotleta a la schabowy panierowanego w bułce tartej. Smaczne, a przy tym na pewno zdrowsze. Smażąc, trzeba trochę uważać, bo panierka bardziej odpada niż normalnie, mięso jednak zachowuje soczystość i jest miękkie.

Składniki:

0,5 kg indyczej piersi

otręby owsiane (mogą też być żytnie)

2-3 jajka (zależnie od wielkości)

oliwa z oliwek

sól, pieprz, czosnek, ewentualnie inne ulubione przyprawy

Mięso pokrój na nieduże kotleciki, lekko rozbij tłuczkiem. Posól, popieprz, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem i zostaw na ok. 30 minut. Na talerzyku roztrzep jajka z łyżką oliwy z oliwek - zapobiega to odpadaniu panierki w czasie smażenia. Obtaczaj kotlety najpierw w otrębach, potem w jajku, potem znowu w otrębach, i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

czwartek, 09 września 2010

Bardzo lubię udziec z indyka, zarówno do pieczenia, jak i duszenia. Stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wieprzowiny czy wołowiny, jeśli chcemy unikać czerwonego mięsa. A grzyby są już z tegorocznych grzybobrań - najlepiej użyć oczywiście borowików, ale mogą być także podgrzybki czy koźlarze.

Składniki:

1 udziec z indyka, ok. 1 kg, bez kości i skóry

1 duża cebula, posiekana

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

50 g suszonych grzybów

liść laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca

sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 2 łyżeczki majeranku

ewentualnie 1 łyżka sosu sojowego (lubię dodawać go do sosów grzybowych, gdyż moim zdaniem bardzo dobrze podkreśla ich smak)

oliwa z oliwek

Mięso pokrój na nieduże kawałki, następnie obsmaż na oliwie, pod koniec smażenia dodając cebulę i czosnek. Przełóż wszystko do rondla, podlej niewielką ilością wody, dorzuć liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dołóż grzyby (ja nie moczę grzybów przed duszeniem, ale oczywiście można) i wszystko razem duś do miękkości mięsa - zazwyczaj około 1,5 godziny. Cebula powinna się zupełnie rozgotować, dzięki czemu sos będzie naturalnie zagęszczony - nie potrzeba wtedy zagęszczać go mąką. Pod koniec gotowania dodaj sól, pieprz, majeranek, paprykę i ewentualnie sos sojowy (należy uważać, żeby nie dodać za dużo, bo sos będzie za słony).

Podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, lub grubym makaronem.

środa, 07 kwietnia 2010

Za inspirację do tego dania posłużył mi przepis z książeczki "Potrawy z drobiu" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego. Trochę oczywiście zmieniłam, dodałam coś od siebie, i rezultat wyszedł bardzo pyszny, kurczak został zjedzony do ostatniego kawałeczka. Dodam, że alkohol wyparowuje i nie czuć jego smaku, ale jeśli ktoś woli, można dać zamiast wina niesłodzony sok jabłkowy.

Składniki:

1 kurczak

1,5 szklanki białego wytrawnego wina (polecam Chardonnay)

1 duża cebula

3-4 jabłka

przyprawy - skład dowolny (u mnie: pieprz ziołowy, czosnek, zioła prowansalskie, sól)

oliwa z oliwek do smażenia

Kurczaka podziel na części i natrzyj przyprawami, oprócz ziół prowansalskich. Można go zostawić w tych przyprawach na jakiś czas, ale jeśli nie masz czasu, można zrobić to bezpośrednio przed przygotowaniem. Na patelni rozgrzej mocno oliwę, włóż kawałki kurczaka i obsmaż na złoty kolor (najlepiej robić to partiami). Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. Cebulę posiekaj drobno, posyp kurczaka, posyp też obficie ziołami prowansalskimi i podlej winem. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piecz kurczaka przez około godzinę, co jakiś czas odkrywając naczynie i polewając kurczaka płynem. Na około 20 minut przed końcem pieczenia, dołóż obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

sobota, 20 marca 2010

Danie w gruncie rzeczy banalne, ale upiec kurczaka tak, aby był z wierzchu chrupiący, a w środku soczysty, to wcale nie takie łatwe zadanie. Dotychczas kurczaki wychodziły mi właśnie z wierzchu chrupiące, lecz w środku dość suche, zwłaszcza jeżeli chodzi o pierś. Sposób na upieczenie soczystego kurczaka podsunęła mi koleżanka z pracy i rzeczywiście, nawet pierś wychodzi idealnie upieczona. Taki kurczak znika w moim domu w mgnieniu oka.

Składniki:

1 kurczak, ok. 1,5-2 kg

mieszanka przypraw: ja najbardziej lubię tradycyjny majeranek, więc on u mnie dominuje. W zależności od nastroju, dodaję jeszcze oregano, bazylię, tymianek, lubczyk, kolendrę. Można oczywiście użyć innego zestawu.

4-5 ząbków czosnku

1/3 szklanki oliwy

sok z 1 cytryny

płaska łyżeczka pieprzu

sól do smaku (ja daję ok. 1,5 łyżeczki)

Czosnek rozetrzyj lub drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy z czosnkiem, wlej oliwę i sok z cytryny, wymieszaj wszystko razem na pastę. Tą pastą wysmaruj dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Następnie przykryj go i odstaw do lodówki na kilka godzin (ja zwykle przygotowuję go dzień przed pieczeniem).

Do środka kurczaka można włożyć cytrynę pokrojoną w cząstki, ząbki czosnku lub gałązki swoich ulubionych przypraw, ale to bezpośrednio przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym brzuszkiem w dół. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz kurczaka do momentu, aż skórka się zarumieni; w czasie pieczenia podlewaj od czasu do czasu płynem, gromadzącym się na dnie naczynia. Kiedy skórka na plecach będzie zarumieniona, obróć kurczaka i poczekaj, aż zarumieni się na brzuchu. Zazwyczaj cały proces trwa od 45 minut do godziny. Kiedy kurczak będzie już podpieczony, obniż temperaturę piekarnika do 130 stopni. Naczynie z kurczakiem dokładnie nakryj - najlepiej wychodzi to, jeżeli masz pokrywkę, ale można też użyć folii aluminiowej. Tak nakrytego kurczaka piecz jeszcze przez około godzinę. Można sprawdzić, czy jest już gotowy, nakłuwając go patyczkiem i sprawdzając kolor płynu - klarowny: kurczak upieczony, krwisty: jeszcze nie, ale nie radzę robić tego zbyt często, bo soki uciekają w ten sposób z mięsa i może wyjść zbyt suche.

Pod koniec pieczenia zazwyczaj odkrywam kurczaka, lekko zwiększam temperaturę w piecu i włączam nawiew, żeby skórka jeszcze się zarumieniła i nabrała chrupkości.

Po wyjęciu kurczaka z piekarnika, odczekaj około 10 minut, zanim go pokroisz (ponownie zapobiega to wyciekaniu soków).

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...