Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Pierogi

wtorek, 09 listopada 2010

Dzisiaj u mnie pierogi ruskie. Zazwyczaj robiąc ruskie przygotowuję je w wersji z miętą, jest to ulubiona wersja mojego męża. Tym razem na prośbę siostry zrobiłam pierogi ruskie w wersji najbardziej rozpowszechnionej, czyli wyłącznie ziemniaki z twarogiem oraz ze smażoną cebulką.

Składniki:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

szczypta soli

Farsz:

ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - ok. 1 kg

twaróg - ok. 250-300 g

1 duża cebula

sól, pieprz

Ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa, podobnie twaróg. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na złoto na oliwie lub maśle, dodaj do farszu. Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw (ja lubię ostry farsz, więc daję dużo pieprzu).

Mąkę wymieszaj z ciepłą wodą, zagniataj do momentu, aż uzyskasz miękkie, elastyczne ciasto. Niektórzy dają jeszcze do ciasta pierogowego jajko albo olej, ja jednak poprzestaję na wersji minimalnej. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, napełniaj farszem i sklejaj pierogi.

Pierogi gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia, i potem jeszcze ok. 2 minuty. Podawaj ze smażoną cebulką.

piątek, 23 października 2009

Dzisiaj miałam dzień pierogowy. Ponieważ lubię przedsięwzięcia na dużą skalę, zrobiłam prawie 200 pierogów - ruskich z miętą, z kapustą i grzybami, z mięsem, a także wypróbowałam nowy farsz - z kaszy gryczanej. W książkach kucharskich znalazłam dwa połączenia wykorzystujące kaszę - jedno z twarogiem, a drugie z grzybami, i zdecydowałam się na ten drugi wariant. Muszę przyznać, że jest to połączenie ciekawe, aczkolwiek odnoszę wrażenie, że lepiej będą smakowały odsmażone, niż takie zwyczajne z wody.

Przygotowując te pierogi, ciasto trzeba rozwałkować nieco grubiej niż normalnie, bo kasza ma skłonności do dziurawienia ciasta.

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Farsz:

1 szklanka kaszy gryczanej

2 łyżki masła

10 dag grzybów

1 cebula

100 g boczku wędzonego (można pominąć w wersji wegetariańskiej)

sól, pieprz

ewentualnie oliwa

Do gotowania:

woda, sól, olej

Grzyby namocz, odlej wodę, i gotuj w nowej wodzie przez około 15 minut. Następnie odsącz grzyby, pozostawiając wodę. W tej wodzie ugotuj kaszę z dodatkiem soli i masła. Cebulę pokrój i usmaż na złoto na oliwie (lub, w wersji dla mięsożernych, usmaż ją z boczkiem). Grzyby razem z cebulą przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj z kaszą, dopraw farsz solą i pieprzem.

Z mąki i ciepłej wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj, wycinaj kółka i formuj pierogi. Gotuj je przez 5-6 minut w wodzie z dodatkiem soli i oleju (wtedy nie sklejają się po wyjęciu z garnka).

Podawaj pierogi z cebulką usmażoną na złoto, lub z tartą bułką przyrumienioną na maśle.

sobota, 06 grudnia 2008

Dziś w moim domu panuje szaleństwo pierogowe. Razem z moją mamą ulepiłyśmy prawie 300 pierogów o różnych smakach. Nie zjadamy oczywiście wszystkiego na raz, większość z tych pierogów zamroziłam sobie i będą nieocenioną pomocą w dniach, kiedy nie ma czasu długo siedzieć w kuchni.

Przepis na pierogi z mięsem zamieszczałam już na blogu, ale teraz wypróbowałam inny przepis, korzystając z tego, że udało mi się dostać ostatnio wątróbkę cielęcą. Jeżeli jadacie czasami wątróbkę, warto wiedzieć, że wątróbka cielęca jest najzdrowszym mięsem tego typu, a to dlatego, że pochodzi od młodych zwierząt. Jak wiadomo, wątroba jest organem filtrującym wszystkie toksyny, więc jeżeli do paszy dla zwierząt dodawane są środki hormonalne lub antybiotyki (a niestety często są), ich pozostałości znajdują się właśnie w wątrobie. Nigdy nie kupuję wątróbki wieprzowej ani drobiowej ze względu na to, że nie wiem, z jakiej hodowli pochodziły zwierzęta - wyjątęk czynię dla wątróbki cielęcej.

Składniki:

0,5 kg mięsa wieprzowego, np. łopatki

0,5 kg mięsa od biodrówki

0,5 kg wątróbki cielęcej

włoszczyzna (bez pora)

2-3 grzybki suszone

2-3 ząbki czosnku

20 dag boczku wędzonego

1 duża cebula

sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa 

liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego 

Na ciasto: 1 kg mąki luksusowej, ciepła woda

Mięso (bez wątróbki) włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Dorzuć ziele angielskie i liść laurowy, a kiedy mięso nieco zmięknie, dorzuć włoszczyznę, grzybki suszone i czosnek. Gotuj tak długo, aż mięso i warzywa będą miękkie. Dołóż wątróbkę na około 15-20 minut, a następnie odlej rosół i zostaw mięso z warzywami do ostygnięcia.

Boczek wędzony pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Stop boczek na patelni, dorzuć cebulę i smaż całość na małym ogniu, aż cebula ładnie się zeszkli.

Mięso, warzywa oraz boczek z cebulą zmiel w maszynce do mięsa. Wymieszaj, dopraw do smaku.

Z mąki i wody wyrób ciasto, uformuj pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut od momentu, aż pierogi wypłyną na wierzch.

  

niedziela, 12 października 2008

Ostatnio głównie spędzam czas na zbieraniu, albo grzybów, albo orzechów, które teraz spadają z naszego drzewa w wielkiej ilości. Staram się więc używać orzechów jak najwięcej, i na weekend upiekłam ciasto amerykańskie - naprawdę bardzo proste i pyszne, pachnące jabłkami i orzechami. Idealne na jesień!

Na obiad natomiast królują pierogi. W dziedzinie pierogów, w mojej rodzinie istnieją rozbieżne gusty. Ja najbardziej lubię pierogi z kapustą i grzybami, mój mąż preferuje pierogi ruskie z miętą, a dzieci nie chcą jeść innych pierogów niż z mięsnym nadzieniem. Oto mój przepis na pierogi z mięsem - przepraszam za jakość zdjęcia, ale wciąż mam aparat w naprawie (mógłby wreszcie wrócić!).

Składniki farszu:

ok. 1 kg mięsa (może być mięso rosołowe - wołowe, lub np. łopatka wołowa)

30 dag boczku wędzonego

2 cebule

sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa

ewentualnie jajko

Składniki ciasta:

1 kg mąki luksusowej

ciepła woda

Na mięsie ugotuj rosół, z dodatkiem przypraw - normalnych, jakie dajesz do rosołu. Ugotowane mięso zmiel w maszynce. Boczek pokrój w kostkę, posiekaj cebule, i wszystko razem podsmaż na patelni, a następnie zmiel i zmieszaj z mięsem. Dopraw do smaku, a jeżeli farsz będzie zbyt suchy, możesz dodać surowe jajko, lub nawet rozmoczoną bułkę, jak do mielonych. Z mąki i wody wyrób elastyczne ciasto, rozwałkuj, wycinaj kółka i lep pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż pierogi wypłyną. Podawaj z podsmażoną na złoto cebulką.

środa, 25 lipca 2007

Kolejna podróż sentymentalna w kulinarne wspomnienia... Tym razem coś z mojego dzieciństwa, specjalność mojej Mamy, pierogi z kapustą i grzybami.

Składniki farszu:

0,5 kg kapusty kiszonej

0,5 kg grzybów suszonych (lub opcjonalnie: 100 g suszonych i 400 g pieczarek)

30 dag boczku wędzonego

cebula

sól, pieprz

Ciasto pierogowe:

0,5 kg mąki luksusowej

ciepła woda

 

Ugotuj kapustę i suszone grzyby (osobno). Ja zawsze zostawiam sobie wywar po gotowaniu grzybów, jest bardzo dobry do barszczu czerwonego. Odsącz kapustę i po ostygnięciu dobrze ją wyciśnij, żeby nie miała w sobie niepotrzebnej wody. Boczek pokrojony w kostkę zesmaż na patelni na skwarki, zdejmij skwarki, i na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę. Jeśli robisz farsz z pieczarkami, na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż pieczarki razem z cebulą, jak na sos pieczarkowy. Wszystko razem - czyli ugotowaną kapustę, grzyby, skwarki, cebulę - wrzuć do maszynki do mielenia i zmiel. Następnie dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Zagnieć ciasto pierogowe i formuj nieduże pierogi. Gotuj do wypłynięcia w osolonej wodzie.

Można je podawać z podsmażoną cebulką, ale ja najbardziej lubię takie prosto z wody, z odrobiną masła.

poniedziałek, 02 lipca 2007

Tradycyjne danie w rodzinie mojego Męża, jego ulubione pierogi :)

Składniki:

Ciasto: 1 kg mąki (najlepiej luksusowej)

1 jajko

ciepła woda

Farsz: 1 kg tłustego lub półtłustego białego sera

1 kg ziemniaków

mięta (najlepiej kupiona w aptece)

Dzień wcześniej ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie. Zmiel ser i ziemniaki, dodaj mięty w stopniu, który Ci pasuje. Ja dodaję około 1/3 torebki mięty na 2 kg farszu. Posól farsz, formuj pierogi, gotuj w osolonej wodzie. Najlepsze są z wody z roztopionym masłem, albo odsmażone na patelni.

Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...