Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Muffiny

środa, 22 lutego 2012

Podawanie przepisów na muffiny jest zawsze dla mnie trudną próbą, bo zazwyczaj robię muffiny na oko i jakoś zawsze wychodzą. Dodam jeszcze, że wiele razy już muffiny ratowały mnie w obliczu niezapowiedzianych gości, którym wypada podać coś do kawy :)

Składniki suche:

150 g mąki

50 g mielonych migdałów

2 łyżeczki cynamonu 

80 g brązowego cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody

garść rodzynek

Składniki mokre:

150 ml mleka

100 ml oleju

3 jajka

Wymieszaj osobno składniki suche i mokre, następnie wlej mokre do suchych, wymieszaj do połączenia się składników. Nakładaj ciasto do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz około 20-25 minut w 180 stopniach.

 

czwartek, 21 stycznia 2010

Upiekłam te muffiny głównie dla mojego syna, który chwilowo jest na dość rygorystycznej diecie. Jeżeli możecie jeść przetwory mleczne, mleko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem, lub też jogurtem, maślanką. Zamiast miodu, można też dać zwykły cukier.

Składniki suche:

1,5 szklanki mąki

2 torebki kisielu truskawkowego bez cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

Składniki mokre:

2 jajka

400 ml mleczka kokosowego

100 ml miodu

50 ml oleju

Wymieszaj osobno suche i mokre składniki, następnie zmieszaj wszystko razem widelcem do połączenia się składników. Nakładaj do foremek, piecz około 30 minut w 180 stopniach.

niedziela, 15 listopada 2009

Te muffiny zrobiliśmy z dzieciakami, kiedy w niedzielne popołudnie naszła nas ochota na coś słodkiego. Wyszło 12 babeczek i prawie wszystkie momentalnie zostały pożarte ;)

Składniki suche:

2 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

100 g rodzynek

Składniki mokre:

1 puszka (400 ml) mleka kokosowego

3 jajka

1/3 szklanki oleju

Składniki mokre i suche wymieszaj w osobnych naczyniach, następnie połącz i pomieszaj. Nakładaj do foremek, piecz ok. 20 minut w 190 stopniach.

poniedziałek, 28 września 2009

Te muffiny upiekłam jadąc na wycieczkę w ubiegły piątek. Są warte polecenia zwłaszcza dla osób unikających rafinowanego cukru, bowiem swój smak zawdzięczają wyłącznie bananom i miodowi. Przepis ten można też wzbogacić, dodając posiekane orzechy, migdały lub czekoladę.

Składniki:

1 3/4 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

2 dojrzałe banany

2 jajka

50 ml jogurtu

2 łyżki oleju

1/4 szklanki miodu

Banany rozgnieć w misce widelcem, dodaj do nich jajka, jogurt, olej i miód, wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Następnie połącz składniki suche z mokrymi, wymieszaj i nakładaj do foremek. Piecz przez około 30 minut w 190 stopniach.

poniedziałek, 12 stycznia 2009

Muffiny prawie zawsze robię "z głowy", gdyż mają tę zaletę, że zawsze wychodzą - suche z suchym, mokre z mokrym, potem zmieszać wszystko razem i upiec. Et voila :)

Te muffiny ze specjalną dedykacją dla Tomaszowej (mam nadzieję, że smakowały???).

Składniki:

1 szklanka mąki z pełnego przemiału

1/2 szklanki brązowego cukru muscovado

małe opakowanie cukru waniliowego 

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka imbiru

3 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki rodzynek 

3/4 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

2 roztrzepane jajka 

Wymieszaj osobno suche i mokre składniki, następnie połącz wszystko razem, mieszając łyżką. Nakładaj do foremek, piecz około 30 minut w 180 stopniach. 

środa, 20 sierpnia 2008

Muffiny wykonane wg tego przepisu może nie są zbyt dietetyczne, ale na pewno bardzo pyszne.

Składniki:

szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki wiórków kokosowych

tabliczka ciemnej czekolady, pokruszonej na drobne kawałki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

3 jajka

200 ml śmietany 30%

1/2 szklanki oleju

kilka kropel olejku waniliowego

W osobnych naczyniach wymieszaj suche i mokre składniki. Następnie wymieszaj wszystko razem, nakładaj do foremek i piecz 30 minut w 180 stopniach.

wtorek, 08 lipca 2008

Muffiny z serii "oczyszczanie lodówki" :)

Składniki:

500 g mąki (ja użyłam orkiszowej, ale oczywiście może być każda inna)

3/4 szklanki cukru lub 2/3 szklanki fruktozy

po jednej płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody

100 g wiórków kokosowych

400 ml mleczka kokosowego

1 jajko

1/2 szklanki oliwy

szklanka jagód

Wymieszaj osobno suche i mokre składniki. Następnie wymieszaj wszystko razem - bez miksowania. Napełniaj foremki do 2/3 wysokości, piecz około 30 minut w 190 stopniach.

niedziela, 27 kwietnia 2008

Nareszcie prawdziwa wiosna, ciepło i słonecznie. Nie ma dla mnie nic lepszego niż takie wiosenne popołudnie w ogrodzie - dzieci szczęśliwe, że wreszcie mogą swobodnie biegać, więc brykają jak młode źrebaki, a ja siedzę pod jabłonką obsypaną pąkami (znowu będzie urodzaj na jabłka!) i wchłaniam zieleń, błękit i słońce przede wszystkim! Na takie popołudnia świetne są muffiny, bo raz, że można je szybko przygotować, nie tracąc niepotrzebnie czasu, a dwa, że są "wygodne w obsłudze" i ślicznie się komponują na ogrodowym stole.

Pomysł na przepis jest mój własny, na podstawie znanego przepisu na babkę herbacianą.

Składniki:

0,5 kg mąki

3/4 szklanki brązowego cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody

skórka i sok z jednej cytryny

szklanka mocnego naparu herbaty (ja użyłam Earl Grey)

100 ml oleju lub 100 g rozpuszczonego masła

2 jajka

50 g rodzynek

Wymieszaj osobno suche składniki, osobno mokre, a następnie zmieszaj je razem drewnianą łyżką i nakładaj do foremek. Piecz około pół godziny w 170 stopniach.

sobota, 02 czerwca 2007

Dziś mieliśmy tradycyjny piknik w przedszkolu. Zrobiłam muffiny, bo są one bardzo dekoracyjne, pasują do dziecięcej łapki, nie brudzą, a poza tym są proste i szybkie w wykonaniu. Przepis od Bogusi Sawl.

Muffiny z czekoladą (to te na drugim planie)

1 szklanka maślanki

1 szklanka cukru

2,5 szklanki mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 kostki masła

1 tabliczka gorzkiej czekolady, pokrojona na małe kawałki (lub gotowe łezki czekoladowe)

ewentualnie orzechy

2 jajka

szczypta soli

Rozpuść i ostudź masło, wymieszaj z maślanką i jajkami. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj łyżką i gotowe. Ciasto nałóż do foremek (ja używam metalowych) do 2/3 wysokości i piecz ok.20 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu włóż muffiny w dekoracyjne papierki.

Muffiny kakaowe z białą czekoladą (na pierwszym planie)

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki kakao

1 roztrzepane jajko

1 szklanka mleka

0,5 kostki masła

tabliczka białej czekolady, pokrojonej w małe kawałki

 

Procedura jest podobna jak wyżej, mokre z mokrym, suche z suchym, potem wymieszaj łyżką i piecz identycznie jak wyżej.

Ze składnikami można dowolnie szaleć, można dodać np. rodzynki, owoce jagodowe, wiórki kokosowe... Sądząc z tempa znikania muffinek na pikniku, są naprawdę pyszne :)

Tagi: muffiny
15:45, gania76 , Muffiny
Link Dodaj komentarz »
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...