Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Wielkanoc

sobota, 07 kwietnia 2012

Poniższy przepis jest idealny. Jeśli jeszcze ktoś nie zdążył upiec babki, to polecam - wykonanie zajmuje dosłownie 15 minut, a babka jest delikatna w smaku i rozpływa się w ustach. Rewelacja!

 

Źródło: addio pomidory

Składniki na małą formę:

2 białka

100 g cukru pudru

45 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane górskie)

35 g mąki tortowej

20 g mąki ziemniaczanej

95 g śmietany kremówki

55 g masła

3/4 – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

½ laski wanilii lub ulubiony aromat, np. rumowy - ja dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Śmietankę podgrzej delikatnie razem z masłem, do rozpuszczenia. Ubij białka, stopniowo dodając cukier. Mąkę i proszek wymieszaj. Do białek dodaj powoli śmietankę z masłem, następnie dosyp mąkę, wymieszaj. Wlej do formy, piecz przez 35-40 minut w 175 stopniach (bez nawiewu). Gotową babkę polej polewą lub posyp cukrem pudrem.

Wszystkim Czytelnikom i Sympatykom Kuchni pod Świerkami składam najlepsze życzenia wielkanocne! 

 

piątek, 06 kwietnia 2012

Właściwie nie chciałam przygotowywać dwóch mazurków, ale mój syn obraził się na mnie, gdy dowiedział się, że w tym roku nie będzie mazurka z kajmakiem. Tak więc nie było wyjścia i zamiast jednego większego mazurka zrobiłam dwa małe, i teraz każdy ma to, co lubi.

Spód do mazurków:

po 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz poznańskiej

150 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag cukru

1 jajko

łyżka śmietany

Składniki ciasta posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć, owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj na blaszce i upiecz w 180 stopniach na złoty kolor (ok. 10-15 minut).

Mazurek daktylowy:

2 szklanki (ok. 200 g) daktyli drylowanych

1 duże jabłko

szklanka wody

szczypta cynamonu

sok z jednej cytryny

Jabłko obierz, pokrój na kawałki, włóż razem z daktylami do rondelka. Podlej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut. Jeśli przeszkadzają Ci skórki od daktyli, możesz gotową masę zmiksować blenderem. Dodaj cynamon i sok z cytryny, wymieszaj, posmaruj spód mazurka i dowolnie udekoruj.

Mazurek z kajmakiem:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Zamkniętą puszkę z mlekiem włóż do garnka, zalej wodą tak, aby puszka była w całości zakryta, i gotuj 3 godziny, dolewając wody, jeśli jej ubędzie. Następnie zostaw puszkę do ostygnięcia. Gotowym kajmakiem posmaruj spód mazurka, udekoruj.

 

sobota, 03 kwietnia 2010

Długo zastanawiałam się nad wyborem sernika na święta, gdyż szukałam jakiegoś niecodziennego, wyróżniającego się przepisu. I w końcu trafiłam na taki przepis na blogu Kuchnia nad Atlantykiem - sernik z trzema czekoladami. Warstwy serowe nie wyszły mi co prawda tak idealnie równe, jak u Autorki przepisu - trzeba NAPRAWDĘ bardzo ostrożnie nakładać kolejne warstwy - ale i tak sernik prezentuje się ładnie i smakuje wybornie. Najbardziej smakuje mi warstwa z białą czekoladą :)

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Spód:
150 g czekoladowych herbatników
50 g (ok. 3 łyżek) miękkiego masła

Masa serowa:
1 kg gęstego serka homogenizowanego typu quark (20% tłuszczu) - użyłam serka twarogowego do wypieków
150 g cukru
25 g (ok. 3 łyżek) skrobi kukurydzianej - zamieniłam na mąkę ziemniaczaną 
4 jajka
150 ml kwaśnej śmietany (20% tłuszczu)
1 łyżka ekstraktu z wanilii

100 g ciemnej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki (minimum 15% tłuszczu)

Ciastka zmiksuj z masłem (ja utłukłam ciastka wałkiem w misce na drobny pył, potem wlałam roztopione masło i wymieszałam). Gotową masę włóż do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia i ubij dnem szklanki. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekaj 10-12 minut. Następnie wystaw do ostygnięcia.

Ser zmiksuj z cukrem i skrobią, następnie dodaj jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Podziel masę na trzy równe części (jak widać, moje nie były idealnie równe). Czekolady rozpuść w osobnych miseczkach, dodając po 1 łyżce śmietanki do czekolady mlecznej i białej, i 2 łyżki do czekolady ciemnej. Rozpuszczone czekolady dodawaj po kolei do poszczególnych części masy serowej i miksuj, następnie wylewaj na ostudzony spód w kolejności: czekolada biała, mleczna i gorzka. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 60 minut.

Sernik zostaw w piekarniku, aż całkowicie ostygnie (Autorka radzi zostawić uchylone drzwiczki od pieca), a następnie potrzymaj kilka godzin w lodówce.

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga oraz wszystkim zaglądającym życzę na te Święta wszystkiego najlepszego!!! Dużo słońca, pogody, rozkoszy kulinarnych, ale także odnowy duchowej :)

wtorek, 30 marca 2010

Jutro pracujemy ostatni raz przed świętami, i z tej okazji robimy składkowego "zająca". Moim wkładem będzie ta właśnie babka, na którą przepis znalazłam na blogu Niebo w gębie. Babka jest bardzo łatwa i szybka do zrobienia. Spróbowałam kawałek i powiem tak: szkoda, że do jutra babka musi wytrzymać nietknięta... ale może zrobię jeszcze jedną?

Używałam małej formy, toteż zrobiłam tę babkę z połowy składników. Faktycznie sporo wyrasta. Warto też pamiętać, że jeśli robimy z połowy porcji, babka szybciej się piecze (moja była gotowa już po 40 minutach).

Składniki:

5 jajek
250 g cukru-pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 l oleju 
1/4 l ajerkoniaku
125 g mąki pszennej
125 g mąki kukurydzianej
15 g proszku do pieczenia
masło+mąka do wysypania formy

Jajka utrzyj z cukrem, powoli dodaj olej, ekstrakt i ajerkoniak. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawaj po łyżce do masy jajecznej, uważając, aby nie powstawały grudki. Ciasto jest dość rzadkie i lejące się. Formę posmaruj tłuszczem, wysyp mąką, wlej ciasto. Piecz 60 minut w 175 stopniach.

piątek, 10 kwietnia 2009

To jest drugi mazurek, przygotowany w tym roku – naszym zdaniem nie jest tak pyszny jak malinowy, ale również całkiem apetyczny. Przepis z „Mojego Gotowania” z 2003 roku.

Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki

2 jajka

łyżeczka przyprawy do piernika

10 dag masła

Masa:
200 ml kremówki

15 dag pokruszonych biszkoptów

tabliczka gorzkiej czekolady 

50 ml wódki lub rumu

polewa z białej czekolady

do dekoracji: płatki migdałów, kolorowe jajeczka 

Składniki ciasta szybko zagnieć i włóż do lodówki na 30 minut, następnie rozwałkuj na niewielkiej blasze. Upiecz ciasto w 180 stopniach na złoty kolor. Śmietanę zagrzej z połamaną na kawałki czekoladą; kiedy czekolada się rozpuści, wrzuć biszkopty i zostaw masę do zgęstnienia, a potem rozsmaruj na spodzie. Polej polewą, udekoruj migdałami i jajeczkami.



Wszystkim Czytelnikom i Sympatykom bloga My Cuisine życzę ciepłych, spokojnych i wesołych Świąt Wielkanocnych! 

piątek, 03 kwietnia 2009

Tę babę piekłam już jakiś czas temu, i proszę – świetnie pasuje na Wielkanoc. Jest puszysta, lekka i niezbyt słodka – nam bardzo smakowała. Przepis z broszurki Poradnika Domowego – Ciasta drożdżowe.

Składniki:

50 dag mąki

3 dag drożdży

10 dag cukru pudru

łyżka cukru kryształu

½ szklanki mleka

15 dag masła

5 żółtek

10 dag rodzynek

4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

szczypta soli

Lukier: ¾ szklanki cukru pudru, łyżka soku z cytryny

Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj letnie mleko i łyżkę mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Rodzynki sparz, osącz. Mąkę przesiej, wlej rozczyn, dodaj żółtka utarte z cukrem pudrem i sól. Wyrób ciasto do momentu pojawienia się pęcherzy. Na końcu dodaj stopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Odstaw na 20 minut. Formę natłuść, włóż ciasto i odstaw na kolejne 15 minut. Piecz przez około 40 minut w 190 stopniach. Kiedy baba ostygnie, polej ją lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

 

niedziela, 29 marca 2009

W tym roku robię świąteczne wypieki jeszcze przed Świętami, bo Wielkanoc spędzam z dala od domu i to nie ja będę rządzić w kuchni. Dzieci zdecydowały, że najlepszy będzie mazurek - zdecydowałam się na mazurek malinowy z przedwojennej książki "Jak gotować" Marii Disslowej i był to strzał w 10.

Składniki:

0,5 kg mąki

150 g masła

4 żółtka ugotowane na twardo

1 surowe żółtko

150 g cukru

100 ml gęstej śmietany

200 g mielonych migdałów

słoik konfitur malinowych

opłatkowe kwiatki dekoracyjne

Mąkę wymieszaj z cukrem i migdałami. Masło posiekaj z mąką, ugotowane żółtka przetrzyj przez sito i dodaj do mąki. Dorzuć surowe żółtko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Podziel ciasto na dwie części - mniej więcej 3/4 i 1/4. Większy kawałek ciasta rozwałkuj na blasze, a z mniejszego ulep rancik i dociśnij go widelcem. Upiecz mazurek w 180 stopniach na złoty kolor (około 30 minut).

Na przestudzonym spodzie rozsmaruj konfitury, udekoruj kwiatkami i wyciętymi z ciasta zwierzątkami.

Mazurek jest bardzo pyszny - średnio słodki, a spód jest bardzo kruchy.

 

wtorek, 24 marca 2009

Do Wielkanocy wprawdzie jeszcze trochę czasu, ale jeśli planujecie do podania prawdziwy żurek, warto już teraz o tym pomyśleć. Ten przepis dostałam od mojej teściowej i jest to tradycyjne danie w rodzinie mojego męża - nie spotkałam się jeszcze z kimś, kto tak przyrządza żurek, podobnie zresztą jak pierogi ruskie z miętą, które również są specjalnością teściowej. Po kilku próbach opanowałam wreszcie i żurek, i pierogi. 

Kilka uwag: twaróg w tym żurku jest zgliwiały, co znaczy, że musi kilka dni dojrzewać. Ważne jest, aby kupić dobry twaróg - nie może być ani chudy, ani półtłusty, tylko naprawdę tłusty, z jak największą zawartością tłuszczu. Dobrze byłoby, żeby był do tego w miarę suchy. Ostatnio robiłam ten ser używając ekologicznego twarogu z Łukty (do dostania w Piotrze i Pawle) i sprawdził się bardzo dobrze. Żurek można przygotować tak, jak opisuję to poniżej, ale można też użyć gotowego żurku. Do gotowego ja z reguły dodaję więcej czosnku, bo zawsze mi się wydaje, że jest go za mało. Last but not least, ważna jest jakość wędlin podawanych do żurku, świetnie się sprawdzają domowe pieczenie i tradycyjna szynka.

No to do roboty :)

Składniki:

Zakwas na żurek:

2 szklanki mąki żytniej (najlepiej razowej)

skórka razowego chleba

4-6 ząbków czosnku

woda

Mąkę żytnią umieść w kamionkowym lub szklanym naczyniu, zalej ją gorącą, przegotowaną wodą w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję ciasta. Następnie dodaj chleb, czosnek i dodaj około litra wody w temperaturze pokojowej. Naczynie nakryj gazą i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.

Zgliwiały twaróg:

0,5 do 1 kg tłustego białego sera

jajko (sparzone)

Jajko rozbij, dodaj do sera i wyrób ręką lub mikserem na jednolitą masę. Następnie weź lnianą ściereczkę o gęstym splocie (jest to ważne, aby ser nie wypływał przez oczka ściereczki) i owiń w nią ser. Najlepiej jest go trochę spłaszczyć. Teraz potrzebny będzie silny mężczyzna albo imadło. Jeżeli mamy pod ręką mężczyznę, prosimy go, aby dokładnie i jak najmocniej wycisnął twaróg, tak, aby odsączyć z niego jak najwięcej płynu. Jeśli korzystamy z imadła, twaróg w ściereczce należy umieścić pomiędzy dwiema deseczkami i dobrze ścisnąć, pamiętając, aby robić to w takim miejscu, żeby nie przeszkadzał nam spływający płyn. Po wyciśnięciu, twaróg ponownie umieszczamy pomiędzy dwiemia deseczkami i obciążamy, np. zgrzewką wody mineralnej albo jakimś innym ciężarem. Teraz należy zostawić twaróg na około 3-4 dni. Dobrze zgliwiały twaróg będzie wydzielał zapach - podobny do serów pleśniowych, dość intensywny, ale nie odrażający. W kolorze powinien być lekko żółtawy i nie może mieć śladów pleśni (raz wyszedł mi spleśniały, gdy podłożyłam pod spód plastikową deskę - musi być drewniana). Konsystencja - zwarta, podobna do sera feta, lecz bardziej sucha.

Żurek:

zakwas

zgliwiały twaróg pokrojony w kostkę

szynka, pieczone mięso, kiełbasa - z wielkanocnego stołu, wszystko w kostkę

chleb - pokrojony w kostkę (mogą być grzanki)

jajka gotowane na twardo

chrzan

można dodać: sól, pieprz, majeranek, czosnek (jeżeli brakuje)

Zakwas zagotuj. Ja najczęściej gotuję białą kiełbasę i zakwas dodaję do wody po wyjęciu kiełbasy. Każdy z dodatków umieszczamy w osobnej miseczce i nakładamy do talerzy, następnie zalewamy gorącym żurkiem, i doprawiamy chrzanem. I jest to najlepszy żurek na świecie :) 

 

piątek, 21 marca 2008

Dziś Wielki Piątek, zatem tradycyjnie obiad był bezmięsny. Danie to możecie przygotować używając rozmaitych ryb, ja akurat miałam łososia, ale dobra będzie również panga, a także halibut bądź sandacz. Niewykluczone też, że da się w ten sposób "ożywić" również zwykłego mintaja.

Składniki:

700 g filetów rybnych

po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki

2 cebule (u mnie zwykła i czerwona)

sok z jednej cytryny

sól, pieprz, zielona pietruszka

oliwa z oliwek

ewentualnie pół szklanki białego wytrawnego wina

Rybę skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i ułóż w nim rybę. Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka, rozrzuć warzywa na rybie, tak, aby ją przykrywały. Całość polej jeszcze oliwą (lub winem) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką.

czwartek, 20 marca 2008

W tym roku nie planuję typowo wielkanocnych wypieków, czyli nie będzie ani mazurka, ani baby, ani nawet typowego sernika czy paschy. Co będzie - na pewno zobaczycie, a tymczasem polecam Wam mój zeszłoroczny wypiek, czyliwieniec. Wygląda dość efektownie na świątecznym stole, a do tego świetnie smakuje. Przepis znalazłam na forum Pub u Emika.

Składniki:

1 szklanka mleka

3 łyżki masła

3 szklanki mąki

4 dag drożdży

2 łyżki cukru

1 jajko

sok i skórka starta z jednej cytryny

5 dag rodzynek

15 dag dowolnej konfitury (ja użyłam truskawkowej)

10 dag posiekanych orzechów

2 łyżki mleka skondensowanego

1 żółtko

szczypta soli

Mleko podgrzej i roztop w nim masło. Mąkę zagnieć z pokruszonymi drożdżami, cukrem, jajkiem, skórką cytrynową, mlekiem i szczyptą soli. Dosyp rodzynki. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Podgrzej konfiturę, wymieszaj ją z orzechami, mlekiem skondensowanym i sokiem z cytryny. Ciasto ponownie zagnieć, następnie rozwałkuj na placek o wymiarach mniej więcej 30x40 cm. Pokrój go na trzy pasy o szerokości 10 cm każdy. Pośrodku każdego pasa rozsmaruj masę konfiturową i następnie zroluj wzdłuż, uważając, aby taka rolka była ścisła i dobrze sklejona. Następnie ułóż rolki obok siebie i zapleć w warkocz, który następnie zwiń w wieniec. Gotowy wieniec przełóż na blachę i odstaw na 20 minut.

Żółtko rozmieszaj z mlekiem skondensowanym, posmaruj wieniec. Piecz około 45 minut w 180 stopniach. Jeżeli wieniec zacznie zbyt szybko się rumienić, przykryj go folią aluminiową. Gotowy wieniec polukruj.

 
1 , 2
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...