Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Makarony

sobota, 17 grudnia 2011

Dzisiejszy przepis nie jest związany z nadchodzącym Bożym Narodzeniem, ale może świetnie nadać się na kolację sylwestrową, zwłaszcza że jest to danie ekspresowe i przyrządzenie go zajmuje właściwie tyle czasu, ile trwa ugotowanie makaronu. Fakt, że jest tam chyba milion kalorii, pominę milczeniem ;)

Składniki na 2 porcje:

czarny makaron w odpowiedniej ilości na 2 osoby 

300 g mrożonych krewetek 

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

100 ml śmietany 30%

250-300 g gorgonzoli

świeżo mielony pieprz

Ugotuj makaron. W trakcie jego przygotowania, krewetki (nie rozmrożone) umieść w durszlaku i przelej wrzątkiem. Podgrzej oliwę i wrzuć na patelnię zmiażdżony ząbek czosnku. Podgrzewaj go przez jakiś czas, następnie wrzuć krewetki i smaż przez 3 minuty. Nadmiar wody odlej, a na patelnię dodaj śmietanę i pokruszony ser. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, do momentu, aż ser się rozpuści. Dorzuć ugotowany i odcedzony makaron, wszystko razem wymieszaj i rozłóż na talerze. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj.

   

wtorek, 13 września 2011

Dzisiaj jeszcze przepis wakacyjny - tym razem nie danie restauracyjne, a wykonane przeze mnie w Portugalii. Dostępność świeżych owoców morza umożliwia eksperymenty kulinarne, i tym razem zdecydowałam się na wypróbowanie omułków, czyli inaczej mówiąc muli, które bardzo lubię. W portugalskich sklepach można je kupić świeże lub mrożone, w Polsce niestety widzi się je rzadko i są do tego dość drogie. Szkoda, ponieważ są bardzo pyszne i można wyczarować z nich proste i szybkie danie. Na marginesie dodam też, że ostre papryczki dostępne w Portugalii są NAPRAWDĘ bardzo ostre - do tego stopnia, że trzeba kroić je w gumowych rękawiczkach, a podczas krojenia drapie w gardle :) 

Składniki:

spaghetti

ok. 400 g muli

1 duży ząbek czosnku

1 bardzo ostra papryczka  

oliwa z oliwek

150 ml białego wina

pęczek zielonej pietruszki

Posiekaj czosnek i pokrój papryczkę. Włóż je do dużego, płaskiego rondla na zimną oliwę i podgrzewaj na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty. Następnie wrzuć mule, dolej wino, lekko zwiększ ogień i nakryj rondel pokrywką. Zostaw mule na kilka minut, żeby się poddusiły (pamiętaj, żeby wyrzucić zamknięte muszle). W międzyczasie ugotuj makaron. Po kilku minutach zdejmij pokrywkę z rondla i zostaw rondel odkryty, żeby sos trochę odparował. Do rondla wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj, posyp posiekaną pietruszką i podawaj.

 

piątek, 15 lipca 2011

W tym roku posiałam w ogródku buraki, i okazało się, że bardzo dobrze się udały. Jakiś czas temu przerywałam je i w związku z tym miałam dużą ilość botwinki. Kiedy już przejadł mi się chłodnik i zupa z botwinki na ciepło, sięgnęłam do "Kuchni włoskiej" i tam znalazłam przepis na ten pyszny makaron. Nigdy wcześniej nie wykorzystywałam botwiny do makaronu - jest to dla mnie nowość, ale ponieważ efekt był smaczny, na pewno nie będzie to ostatni raz.

Składniki:

makaron penne

300 g botwiny

2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone

2 filety anchois

1 łyżeczka rozgniecionego chilli (dałam suszone, pokruszone)

sól, pieprz, oliwa z oliwek

4 łyżki startego sera pecorino

Ugotuj makaron. Botwinę wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut, następnie dobrze odciśnij z wody i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z filetami anchois, do momentu, aż czosnek stanie się bladozłoty. Dodaj botwinę, wymieszaj, dopraw chilli, i jeśli to konieczne, solą i pieprzem. Dołóż na patelnię makaron, dobrze wymieszaj z sosem, nałóż na talerze i posyp serem pecorino.

 

 

piątek, 25 marca 2011

Dzisiaj gotuję ja, i dla odmiany po serwowanych ostatnio przez mojego męża daniach azjatyckich, podaję śródziemnomorski makaron z krewetkami. Szukając przepisu na ten makaron, zauważyłam, że przeważnie krewetki podawane są w połączeniu z sosem pomidorowym, dlatego właśnie zaciekawiła mnie ta receptura, która nie zawiera pomidorów, lecz śmietanę. Efekt - fantastyczny, jeśli tylko lubicie krewetki, gorąco polecam.

Składniki na 2 porcje:

2 małe lub 1 większa cukinia

1 drobno posiekana cebula

4 łyżki masła

300 g krewetek

200 ml śmietany kremówki (minimum 30%)

300 g makaronu farfalle

sól, pieprz

zielona pietruszka do posypania

Cukinię pokrój na cienkie plasterki. Cebulę podsmaż na maśle do momentu, aż zmięknie. Ugotuj makaron. Do cebuli dorzuć cukinię, dopraw solą i pieprzem, przykryj patelnię i gotuj przez około 7-10 minut. Dodaj krewetki i gotuj wszystko mieszając jeszcze przez 5 minut. Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj. Odcedzony makaron przesyp do patelni z sosem, wszystko dobrze wymieszaj i podawaj, posypane zieloną pietruszką.

wtorek, 07 września 2010

Witam po wakacjach :)

Od powrotu minęło już trochę czasu, ale wciąż trwa w moim domu zamieszanie spowodowane początkiem roku szkolnego. Powoli zaczynamy wkraczać w codzienność, wyprawki szkolno-przedszkolne prawie skompletowane, powoli krystalizują się plany zajęć, no i pora na dobre wrócić do kuchni!

Włochy były fantastyczne - zarówno turystycznie, jak i kulinarnie. Już za nimi tęsknię... Na krótką relację zapraszam na mój główny blog, a na dłuższą przyjdzie czas podczas jesiennych wieczorów, kiedy miło będzie przypomnieć sobie wspaniałą plażę, cykady w lesie piniowym i leniwie sączone doskonałe chianti.

Ponownie dziękuję wszystkim Czytelnikom i odwiedzającym, dzięki którym mój blog znalazł się w pierwszej setce najczęściej odwiedzanych blogów w Polsce. Z rankingiem można zapoznać się tutaj, a dla Was wszystkich mam dzisiaj pyszne spaghetti carbonara, przygotowane we Włoszech według przepisu na opakowaniu makaronu.

Składniki na 2 porcje:

spaghetti w odpowiedniej ilości

2 łyżki oliwy z oliwek

1 duża, posiekana drobno cebula

2 drobno posiekane ząbki czosnku

175 g cienko pokrojonej pancetty (można zamiast niej użyć boczku, pokrojonego w cieniutkie plastry i pokrojonego)

300 ml śmietany (we Włoszech istnieje śmietana o zawartości tłuszczu 23% i z takiej korzystałam, w Polsce trzeba użyć śmietany 30%)

3 roztrzepane jajka

100 g tartego parmezanu

sól i pieprz

Podczas przygotowania tej potrawy, ważna jest dobra synchronizacja - dlatego makaron trzeba ugotować równocześnie z przyrządzaniem sosu, tak, aby nie ostygł.

Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj pancettę i czosnek, smaż do momentu, aż tłuszcz się wytopi, a pancetta stanie się chrupiąca. W międzyczasie w dużej misce wymieszaj śmietanę z jajkami i parmezanem, dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy pancetta będzie gotowa, zmniejsz ogień pod patelnią i dodaj mieszankę śmietany, sera i jajek, uważając, aby jajka nie ścięły się (dla pewności można zdjąć patelnię z ognia). Dodaj gorące spaghetti, dobrze wymieszaj i od razu podawaj na stół.

Świetnie pasuje tu białe wytrawne wino Soave.

poniedziałek, 31 maja 2010

Pogoda nadal nie nastraja optymistycznie, toteż na pocieszenie i rozgrzanie, taki raczej zimowy makaron.

Składniki:

makaron rigatoni lub penne

150-200 g sera z niebieską pleśnią (ja użyłam lazura)

2 łyżki masła

100 ml białego wytrawnego wina

150 ml śmietany 30%

sól, pieprz

pokruszone orzechy włoskie

winogrona do dekoracji

Ugotuj makaron. Masło rozpuść w rondelku, dodaj pokruszony ser i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Dodaj wino i śmietankę, podgrzewaj nadal do momentu, aż sos stanie się gorący. Dopraw do smaku, wrzuć do rondla makaron i wymieszaj z sosem. Udekoruj kawałkami pokruszonego sera, orzechami i winogronami.

poniedziałek, 17 maja 2010

Połowa maja za nami, a tu wciąż zimno i leje, i zupełnie nie mam ochoty na moje ulubione majowe potrawy, czyli chłodnik z botwinki albo wiosenną sałatę z rzodkiewkami. Na szczęście zostały jeszcze szparagi, które piekę, smażę, zapiekam lub duszę. Dzisiaj podałam je z makaronem i kremowym sosem. Pomysł znalazłam na blogu White Plate, lecz odrobinę zmieniłam proporcje i dodałam drobną nutę czosnku.

Składniki:

2 pęczki szparagów - białych i zielonych

makaron penne

100 g sera pleśniowego (użyłam francuskiego roquefort, ale może być każdy inny z niebieską pleśnią)

200 ml śmietany 18%

1 cebula

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

1 łyżka sosu pesto

sok z 1 cytryny

gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Szparagi obierz, obetnij zdrewniałe końcówki (na szerokość ok. dwóch palców), pokrój szparagi na kawałki o długości 5 cm. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę z czosnkiem, podsmażaj do miękkości (przez ok. 10 minut), następnie dodaj szparagi. Smaż przez chwilę, następnie nakryj patelnię pokrywką i duś szparagi przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietanę, pokruszony ser i sok cytrynowy, wymieszaj, podgrzewaj do roztopienia się sera. W międzyczasie ugotuj makaron. Sos dopraw do smaku, wrzuć makaron, wszystko razem wymieszaj i nakładaj na talerze.

poniedziałek, 10 maja 2010

Jest to danie przygotowane według mojego własnego pomysłu. Szukałam przepisu na cannelloni, którego jeszcze nie robiłam, i jakoś żaden mi się nie podobał, więc postanowiłam przygotować coś swojego. Nie jest to danie fotogeniczne, niestety, i jeśli chcecie przygotować je dla gości, radziłabym zapiec rurki w osobnym naczyniu dla każdej osoby, gdyż po rozkrojeniu całość nieco się rozpada.

Składniki:

makaron cannelloni (ok. 12-15 rurek)

500 g mięsa z kurczaka lub indyka

15 dag suszonych grzybów leśnych

3 łyżki tartego parmezanu

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

150 ml białego wytrawnego wina (najlepiej włoskiego)

sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk

oliwa z oliwek

1 l sosu pomidorowego passata

300 g startej mozzarelli lub innego sera

Dzień wcześniej namocz grzyby. Mięso pokrój w bardzo małe kawałeczki (1x1 cm), posyp przyprawami i wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, odstaw na 30 minut. Posiekaj cebulę, zeszklij ją na oliwie, dodaj mięso i podsmaż razem. Dodaj odsączone i pokrojone na paski grzyby, dolej wino, duś całość do momentu, aż sos się zredukuje. Zostaw mięso do ostygnięcia. Kiedy będzie chłodniejsze, wymieszaj je z parmezanem i posiekaną natką.

Podgrzej sos pomidorowy, dopraw go do smaku. Rurki (nie musisz ich gotować wcześniej) napełniaj farszem. Na dno naczynia żaroodpornego wylej warstwę sosu, ułóż warstwę rurek i zalej sosem, tak, aby całe rurki były nim pokryte. Wierzch posyp startym serem.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez około 40 minut. Podawaj z białym winem.

poniedziałek, 08 marca 2010

Jest to propozycja na szybki obiad. Razem z rozmrożeniem szpinaku, przygotowanie całego dania zajmuje maksymalnie 40 minut, a może nawet zaledwie pół godziny.

Składniki na 2 porcje:

spaghetti w odpowiedniej ilości

450 g mrożonego szpinaku w liściach

2-3 ząbki czosnku

150 ml jogurtu naturalnego

150 g sera z niebieską pleśnią (gorgonzola, lazur, rokpol)

sól, pieprz

Rozmroź szpinak. W międzyczasie wstaw wodę na makaron i ugotuj go jak zwykle. Do rozmrożonego szpinaku wrzuć zmiażdżone ząbki czosnku oraz jogurt, podgrzej wszystko. Dorzuć ser pokruszony na drobne kawałki, podgrzewaj do momentu, aż ser się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem, podawaj.

czwartek, 18 lutego 2010

Od pewnego czasu zastanawiałam się, co zrobić z paczką makaronu lasagne, którą kiedyś kupiłam i już dosyć długo leżała w kuchennej szafce. Lubię tradycyją lazanię, ale jest ona daniem dość ciężkim, nie pasuje mi też używany w większości przepisów sos beszamelowy. Zaczęłam więc szukać przepisu na lazanię bez beszamelu i nie znalazłam żadnego, który by mi w 100% odpowiadał. Poniższy przepis jest więc kompilacją kilku, które przerobiłam po swojemu.

Lazania jest niestety niewdzięcznym obiektem do fotografowania - zawsze zastanawiam się, w jaki sposób robione są zdjęcia do książek kucharskich, bo moja lazania zawsze się odrobinę rozjeżdża. Tak czy inaczej, jest pyszna (zwłaszcza po odgrzaniu na drugi dzień) i stanowi lżejszą alternatywę dla tradycyjnej wersji.

Składniki:

8 płatów makaronu lasagne

700 ml sosu passata (najlepszy będzie gęsty, w dużej butelce)

1 bakłażan

2 małe cukinie

500 g pieczarek

1 czerwona cebula

1/2 strąka czerwonej papryki

2 gałązki selera naciowego

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz, tymianek

oliwa z oliwek

łyżeczka musztardy Dijon

300 g mozzarelli

Bakłażan pokrój na plastry, posyp je solą i zostaw na durszlaku na około 30 minut. Następnie odsącz papierowymi ręcznikami i usmaż na oliwie na złoty kolor (ja usmażyłam bakłażana na patelni grillowej).

Cukinię pokrój w kostkę, paprykę w paski, pieczarki i seler w plasterki. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij je na oliwie, dodaj pozostałe warzywa i uduś je do miękkości. Na sam koniec zwiększ ogień i dokładnie odparuj warzywa - nie powinny zawierać żadnego soku. Dopraw je solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą.

Sos passata podgrzej, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem.

Na dno naczynia do zapiekania wylej warstwę sosu passata, ułóż plastry makaronu (nie trzeba ich gotować, należy tylko upewnić się, że zarówno górna, jak i dolna warstwa będzie zanurzona w sosie). Na makaronie ułóż usmażone warzywa, na to znowu nałóż makaron, i polej pozostałym sosem. Na sosie ułóż mozzarellę pokrojoną w plastry.

Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj przez około 35-40 minut, aż ser się przypiecze.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...