Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Ciasteczka

niedziela, 22 stycznia 2012

Dzisiaj robiliśmy z dzieciakami faworki. Formowanie idzie małym rączkom coraz lepiej i poszło nam naprawdę szybko :) Przy okazji postanowiłam wykorzystać część ciasta na róże karnawałowe, które zawsze miałam ochotę zrobić. Róże są trochę bardziej pracochłonne niż faworki, ale bardzo efektowne i wcale nie miałam kłopotu z ich smażeniem (prawdę mówiąc, trochę się tego obawiałam). 

Składniki:

25 dag mąki

5 żółtek

1 łyżka octu lub spirytusu

2-3 łyżki śmietany

szczypta soli

1 l oleju do głębokiego smażenia (polecam słonecznikowy)

cukier puder

konfitura, np. truskawkowa

odrobina białka do sklejania

Z mąki, żółtek, octu i soli zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj po łyżce śmietany, tak aby uzyskać gładką i elastyczną konsystencję ciasta. Gotowe ciasto podziel na kilka części i cienko rozwałkuj. Wykrawaj kółka o trzech różnych średnicach, brzegi kółek ponacinaj, aby uzyskać "płatki". Największe kółka posmaruj na środku białkiem, przyklej środkowe kółko, i następnie najmniejsze, również używając białka. Środek róży mocno przyciśnij, żeby warstwy przykleiły się do siebie. Smaż róże na gorącym oleju, przewracając w połowie czasu pieczenia, tak, aby z obydwu stron przybrały złoty kolor. Wyjmij róże na papier do odsączenia z tłuszczu, następnie posyp cukrem pudrem, a w środku umieść konfiturę.

Polecam również przepis na faworki z piwem :) 

czwartek, 07 lipca 2011

Przepis na te smaczne rogaliczki dostałam od koleżanki z pracy. Receptura jest niezmiernie prosta, a rezultat zadziwiająco smaczny - ciasto jest kruche, a jednocześnie nie rośnie nadmiernie i nie pęka. Z podanych proporcji, wyszło mi 32 rogaliki.

Składniki:

2 szklanki mąki

250 g masła

200 g serka homogenizowanego naturalnego

nadzienie - dżem, powidła lub nutella

Lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącego mleka, łyżka masła

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj serek i zagnieć ciasto. Podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na koło, podziel na 8 mniejszych części. Nakładaj dżem lub nutellę, zwijaj zaczynając od podstawy. Rogaliki ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, następnie piecz w 200 stopniach na złoty kolor.

Lukier: cukier puder dobrze utrzyj z mlekiem i masłem, polukruj ostudzone rogaliki.

 

sobota, 12 lutego 2011

Dawno nie było u mnie faworków. Zajrzałam do archiwum bloga i okazało się, że ostatni raz robiłam je 3 lata temu - z takiego przepisu :) Wolę właśnie ten przepis z piwem, ale ponieważ akurat nie było w domu piwa, zdecydowałam się na wersję ze śmietaną.

Składniki:

25 dag mąki

5 żółtek

3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (może być 18%)

szczypta soli

łyżka octu

Olej do głębokiego smażenia

Składniki ciasta zagnieć, wyrób. Z rozwałkowanych placków wycinaj paski, następnie formuj faworki. Smaż w głębokim oleju, ciepłe faworki posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

niedziela, 23 stycznia 2011

Takie słodkie, małe upominki zrobił w szkole mój syn z okazji Dnia Babci. Ponieważ nasze babcie mieszkają daleko, dostały tylko życzenia przez telefon, a śnieżne domki zjadły dzieci. Pomysł jednak wart jest zapamiętania i powtórzenia - zawinięte w celofan i zawiązane rafią, domki wyglądają naprawdę bardzo dekoracyjnie.

Składniki:

herbatniki Petit Beurre

ptasie mleczko

żelki misie

coś do sklejania, np. rozpuszczona biała czekolada lub lukier

cukier puder

Do całego herbatnika przyklej za pomocą czekolady lub lukru jedno ptasie mleczko, oraz żelka. Drugiego herbatnika przełam i przyklej po skosie, jak daszek. Kiedy czekolada zastygnie, posyp wszystko cukrem pudrem.

sobota, 06 lutego 2010

Tłusty Czwartek już niedługo. Smażyć pączków mi się nie chce, zwłaszcza, że bardzo pyszne mogę kupić w cukierni tuż obok mojego domu, ale zachciało mi się racuchów, których nie jadłam już chyba z 10 lat. Usmażyłam dziś i okazuje się, że trafiłam idealnie w gust moich dzieci, bo zajadają się racuszkami już od rana.

Składniki:

2 szklanki mąki

2,5 dag drożdży

szklanka letniego mleka

2 łyżki cukru (użyłam waniliowego)

2 jajka

szczypta soli

olej do głębokiego smażenia

cukier puder do posypania

Drożdże rozkrusz, posyp cukrem, zalej letnim mlekiem i wymieszaj trzepaczką. Mieszając, dodawaj jajka, następnie sól i mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję półpłynną. Zostaw je na około 30 minut, żeby trochę podrosło. W garnku dobrze rozgrzej olej, nabieraj ciasto dużą łyżką i smaż z każdej strony na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu z oleju, układaj racuszki na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Po przestygnięciu, oprósz je cukrem pudrem i podawaj.

piątek, 07 sierpnia 2009

Miałam w życiu taki okres, kiedy karmiąc synka musiałam być na diecie eliminacyjnej z powodu jego podejrzewanej alergii... nie mogłam wtedy jeść niczego pochodzącego od krowy, ani jajek. Można było sobie z tym jakoś poradzić, gdyby nie brak słodyczy - nawet nie podejrzewałam, w ilu gotowych wyrobach znajduje się mleko albo białko jaja kurzego! Przez pewien czas ratowały mnie sezamki i chałwa, ale tylko jednej określonej marki, a kiedy już mi się to znudziło, przekopywałam internet w poszukiwaniu przepisów.

Z tamtych czasów został mi nawyk dokładnego czytania etykiet, a także spory zbiór przepisów, które przydają się, gdy odwiedzają nas goście na diecie eliminacyjnej.

Składniki:

25 dag margaryny bezmlecznej lub masła roślinnego

28 dag mąki tortowej

6-8 łyżek białego wytrawnego wina

2-3 łyżki cukru pudru (można go pominąć, aby uzyskać wytrawne ciasteczka)

Posiekaj margarynę z mąką, dodaj wino i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie podziel na kawałki, każdy kawałek rozwałkuj podsypując mąką, i wycinaj ciasteczka. Ułóż je na blaszce i piecz w 180 stopniach na złoty kolor (ok. 15 minut). W czasie pieczenia ciasteczka "puchną" i rozwarstwiają się - strukturą przypominają nieco ciasto francuskie skrzyżowane z ciastem na faworki.

Gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem.

sobota, 30 maja 2009

Deszczowa pogoda równa się w moim przypadku pieczenie ciastek :) Dzieci nie przepuszczą.

Składniki:

2 szklanki mąki

3 jajka

200 g masła

100 ml śmietany

100 g brązowego cukru

po pół łyżeczki cynamonu i imbiru

płaska łyżeczka sody

3 łyżki płatków owsianych

orzechy do nałożenia

Wszystkie składniki oprócz orzechów posiekaj i zagnieć, następnie wstaw do lodówki na mniej więcej godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto podsypując mąką, wycinaj kółka i układaj na nich orzechy, lekko wciskając. Piecz przez około 20 minut w 180 stopniach.

czwartek, 19 marca 2009

Do wczorajszej kawy dziś dorzucam herbatniki, które są właściwie dziełem moich dzieci, z moją niewielką pomocą. Ciasteczka są bardzo kruche, rozpływające się w ustach - i bardzo pyszne, dzieci od razu zjadły wszystkie, zwłaszcza że z podanych proporcji nie wychodzi wiele ciastek. Dla moich łasuchów starczyło na jeden podwieczorek.

Składniki:

30 dag mąki 

20 dag masła

5 żółtek, ugotowanych na twardo

5 łyżek cukru pudru

na czubek noża proszek do pieczenia

cukier puder do posypania

Ugotowane na twardo żółtka rozgnieć i utrzyj z cukrem pudrem, najlepiej za pomocą miksera, tak aby utworzyły jednolitą pastę. Masło posiekaj z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj masę jajeczną i szybko zagnieć ciasto. Włóż je na około 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj dowolne kształty - my robiliśmy kółka, a następnie dziurki końcem patyczka. Piecz w 150 stopniach na złoty kolor (około 15 minut). Jeszcze ciepłe ciasteczka posypuj cukrem pudrem.

 

sobota, 07 marca 2009

Te rogaliki powstały zupełnie przypadkowo, bo moje dzieci domagały się ciasteczek, a ja akurat nie miałam w domu żadnych zapasów, ani też jajek, ani dodatkowego masła. Miałam za to gotowe ciasto francuskie, dwa zamrożone białka i pół paczki mielonych migdałów, oraz pisaki cukrowe.

Składniki:

opakowanie gotowego ciasta francuskiego

100 g mielonych migdałów

2 białka

kilka kropel olejku migdałowego

2-3 łyżki cukru pudru (wg smaku)

Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze przez chwilę. Dodaj migdały i olejek. Nadzienie musi być dość gęste, tak, aby nie wypływało podczas zwijania rogalików.

Z ciasta francuskiego wykrawaj trójkąty, nakładaj po łyżeczce nadzienia i zwijaj, zaczynając od podstawy. Jeśli masz żółtko, roztrzep je i posmaruj rogaliki z zewnątrz - wtedy zazłocą się podczas pieczenia. Piecz rogaliki przez około 20 minut w 200 stopniach.

Gotowe rogaliki dowolnie ozdób.

Z 200g ciasta i proporcji nadzienia jak wyżej otrzymałam 24 małe rogaliki. 

 

środa, 18 lutego 2009

Szybki i pyszny deser, smakujący zwłaszcza dzieciom.

Składniki:

200 g mąki pszennej

200 g masła

2 jajka

100 g brązowego cukru

100 ml jogurtu naturalnego

łyżeczka suchych drożdży

Składniki ciasta posiekaj nożem i szybko zagnieć, a następnie umieść w lodówce na około 2 godziny. Następnie odrywaj po kawałku ciasta i formuj malutkie rogaliki. Piecz około 30 minut w 180 stopniach. 

 
1 , 2 , 3
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...