Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Słone wypieki

sobota, 28 maja 2011

Koniec maja oznacza, że w moim kalendarzu prawie co weekend widnieje słowo PIKNIK, ponieważ mając dwójkę dzieci w wieku szkolno-przedszkolnym, nie sposób nie uczestniczyć chociaż w jednej podobnej imprezie w sezonie. W tym roku mam bodajże cztery pikniki w trzy kolejne weekendy :) Oznacza to dla mnie wertowanie książek i stron internetowych w poszukiwaniu przepisów na potrawy, które są łatwe do transportu i podania, a jednocześnie dobrze smakują i cieszą oko. Trudne to zadanie... na pierwszy ogień wybrałam więc coś, w czym czuję się dobrze, a więc pizzę - tym razem zdecydowałam się na pizzę w wersji mini.

Składniki na ok. 25 mini-pizz: 

Ciasto

500 g mąki

2-3 dag drożdży 

1/2 łyżeczki soli

1/8 szklanki ciepłego mleka

1/2 łyżeczki cukru

1/4 szklanki oliwy

woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta

Sos

słoiczek koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy

łyżka octu balsamico

sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)

oregano

łyżeczka cukru

Nadzienie

pepperoni

zielone i czarne oliwki

mozzarella

oregano do posypania

Przygotowanie ciasta:

Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób (ja wyrabiam przez około 5-7 minut w robocie kuchennym). Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).  

Przygotowanie sosu:

W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.

Przygotowanie pizzy:

Ciasto podziel na 4 kawałki, każdy kawałek rozwałkuj dość cienko, podsypując mąką, a następnie wykrajaj niewielkie placuszki. Każdy placuszek smaruj sosem i układaj pepperoni lub oliwki oraz mozzarellę, posyp oregano. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, piecz pizzę przez około 15-20 minut.

środa, 06 kwietnia 2011

Nie tak dawno wykonałam focaccię z cebulą i serem gorgonzola. Ten pyszny wypiek zamarzył nam się jeszcze raz, ale tym razem postanowiłam przygotować focaccię w innej odsłonie - i oto jest, równie pyszna i apetyczna jak ta pierwsza.

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki włoskiej na pizzę i focaccię

łyżeczka cukru

szczypta soli

15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

2 łyżki oliwy z oliwek

180 ml ciepłego mleka

Nałożenie:

400 g pomidorów (lub 1 puszka krojonych)

1 cebula

2 ząbki czosnku

50 g czarnych oliwek, posiekanych

łyżka kaparów

50 ml oliwy z oliwek

50 g sera grana padano

świeży tymianek, sól, pieprz

Wykonanie ciasta:

Drożdże zmieszaj z cukrem i połową mleka, zostaw na około 10 minut, do momentu, aż się spienią. Wymieszaj mąkę z solą i oliwą, dodaj rozpuszczone i spienione drożdże, następnie stopniowo dodawaj mleko i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiałam ciasto w malakserze przez około 7 minut. Następnie zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy. Resztę oliwy przelej do rondelka, dodaj świeże gałązki tymianku i lekko podgrzej, następnie odstaw. Do cebuli z czosnkiem dodaj obrane ze skórki i posiekane pomidory, smaż do momentu, aż sos nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na blaszce, nałóż równomiernie sos pomidorowy. Wyłóż oliwki i kapary, popryskaj oliwą z tymiankiem. Na wierzch posyp startym serem grana padano i wyłóż gałązki tymianku. Piecz przez około 25-30 minut w 200 stopniach.

niedziela, 13 marca 2011

Planowałam, że zrobię normalną pizzę, ale w trakcie przygotowań stwierdziłam, że czemu nie calzone - i efekt był bardzo fajny. Polecam Wam zastosowanie specjalnej włoskiej mąki do pizzy. Ja zarzuciłam już przygotowywanie pizzy ze zwykłej mąki, spody wychodzą o wiele lepiej z tej włoskiej - ciasto jest bardzo elastyczne i ma zupełnie inną konsystencję, a co najważniejsze, dużo lepiej smakuje. Do pizzy calzone poleciłabym też użycie dużej ilości sosu pomidorowego, wtedy bardzo dobrze wychodzi ta wierzchnia część pieroga.

Składniki na 2 pizze:

Ciasto

400 g mąki

2-3 dag drożdży (daję na oko)

1/2 łyżeczki soli

1/8 szklanki ciepłego mleka

1/2 łyżeczki cukru

1/4 szklanki oliwy

woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta

Sos

słoiczek koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy

łyżka octu balsamico

sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)

oregano

łyżeczka cukru

Nadzienie

500 g pieczarek

1 cebula

sól, pieprz

oliwa z oliwek

salami

starty ser żółty

Przygotowanie ciasta:

Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób (ja wyrabiam przez około 5-7 minut w robocie kuchennym). Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).

Przygotowanie sosu:

W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.

Przygotowanie nadzienia:

Posiekaj pieczarki i pokrój cebulę. Zeszklij cebulę na oliwie, dodaj pieczarki i uduś do miękkości, aż odparuje woda. Dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanie pizzy:

Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek. Umieść placki na blasze wyłożonej papierem. Posmaruj placki sosem, uważając, aby nie usmarować brzegów. Następnie na połowie każdego placka ułóż pieczarki i salami, posyp serem żółtym (nadzienia może - a nawet powinno - być dużo). Szybkim ruchem złóż placek na kształt pieroga, posmaruj brzegi oliwą i dokładnie sklej. Wierzch również dobrze posmaruj oliwą. Wstaw pizze do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 25-30 minut.

poniedziałek, 21 lutego 2011

To jest moja pierwsza focaccia, wykonana jako przystawka na niedzielny uroczysty obiad. I na pewno nie jest to focaccia ostatnia ;) - ponieważ była fantastyczna. Na pewno skorzystam jeszcze z przepisu na ciasto i poekperymentuję z różnymi dodatkami, chociaż połączenie cebuli, gorgonzoli i orzechów jest jak dla mnie idealne. Dodam, że warto wydać kilka złotych więcej i kupić włoską mąkę przeznaczoną na pizzę i focaccię - zrobione z niej ciasto miało zupełnie inną fakturę i smak niż ciasto ze zwykłej mąki. Moja focaccia wyszła na dość grubym spodzie, ponieważ użyłam nieco mniejszej blachy, niż to zasugerowano w przepisie.

Przepis z książki "Kuchnia śródziemnomorska".

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki włoskiej na pizzę i focaccię

łyżeczka cukru

szczypta soli

15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

2 łyżki oliwy z oliwek

180 ml ciepłego mleka

Nałożenie:

750 g cebuli

4 łyżki masła

100 ml białego wina (dodałam od siebie)

sól, pieprz

200 g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią

75 g pokruszonych orzechów włoskich

łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie ciasta:

Drożdże zmieszaj z cukrem i połową mleka, zostaw na około 10 minut, do momentu, aż się spienią. Wymieszaj mąkę z solą i oliwą, dodaj rozpuszczone i spienione drożdże, następnie stopniowo dodawaj mleko i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiałam ciasto w malakserze przez około 7 minut. Następnie zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Wykonanie farszu:

Cebulę posiekaj w półplasterki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i duś przez około 20 minut na małym ogniu (cebula powinna stać się miękka i szklista). 5 minut przed końcem duszenia wlej wino i zwiększ ogień. Poczekaj, aż wino odparuje. Dosyp sól i pieprz, zdejmij cebulę z ognia.

Ciasto rozwałkuj na prostokątnej blasze o średnicy 25 x 40 cm, dociśnij opuszkami palców. Rozłóż równomiernie cebulę, na to pokrusz ser gorgonzola, a następnie nałóż orzechy i lekko dociśnij. Odstaw wszystko na około 30 minut. W tym czasie podgrzej lekko oliwę z rozmarynem. Przed włożeniem placka do pieca, skrop go rozmarynową oliwą.  Piecz przez około 25-30 minut w 200 stopniach. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, ale można jeść ją również na zimno.

piątek, 14 stycznia 2011

Ponownie udostępniam łamy bloga młodym kuchcikom - takie tartinki wykonał dziś mój syn na kółku kulinarnym. Dokonaliśmy komisyjnej degustacji z werdyktem: wyborne!

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

500 g pieczarek

1 cebula

oliwa do smażenia

natka pietruszki

sól, pieprz

tarty parmezan do posypania

1-2 roztrzepane jajka

Posiekaj cebulę i pieczarki. Na oliwie podduś cebulę, następnie dodaj pieczarki, smaż do momentu, aż woda odparuje. Zostaw pieczarki, żeby trochę wystygły, i wymieszaj je z posiekaną drobno natką pietruszki.

Z ciasta francuskiego wycinaj koła o średnicy ok. 10 cm. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponakłuwaj widelcem. Nałóż 2 łyżki pieczarek, posyp parmezanem. Piecz przez około 10 minut w 200 stopniach. Tartinki najlepiej smakują na ciepło.

poniedziałek, 20 grudnia 2010

Ryba na świątecznych stołach to punkt obowiązkowy, ale rzadko pojawia się w formie wytrawnej tarty, czyli quiche'a. Zachęcam Was do tego sposobu - to mój pierwszy quiche, ale na pewno nie ostatni. Wypiek na zdjęciu jest próbą generalną przed pieczeniem środowym - zamierzam zanieść taki quiche na klasową Wigilię w szkole mojego syna. Przepis zaczerpnęłam z tego bloga, i mogę polecać wszystkim, quiche smakuje wybornie i na ciepło, i na zimno.

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki

150 g zimnego masła

4 łyżki lodowatej wody

szczypta soli

Wierzch:

200 g wędzonego łososia

1 duży por

1 łyżka oliwy

100 g miękkiego serka koziego

250 ml mleka (minimum 2% tłuszczu)

3 jajka

1 łyżka koperku (w oryginalnym przepisie był szczypiorek, ale jakoś koperek lepiej mi się komponuje z łososiem)

sól, pieprz

Mąkę i sól przesiej do pojemnika od robota kuchennego. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i miksuj do momentu, aż masa zacznie przypominać zacierki (ja użyłam do tego celu ostrza). Następnie stopniowo dodawaj wodę, wyjmij ciasto i szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto cienko, wyłóż nim formę do tarty i odstaw ciasto na jakiś czas do lodówki. Następnie wyłóż formę papierem pergaminowym, posyp grochem lub fasolą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 15-20 minut.

W międzyczasie posiekaj por i podsmaż go na oliwie. Zmiksuj jajka z mlekiem i serkiem, dopraw solą i pieprzem (z solą trzeba uważać, bo łosoś jest dość słony - żeby nie przesadzić). Na podpieczonym spodzie ułóż kawałki łososia, podsmażony por, zalej masą mleczno-jajeczną i posyp koperkiem. Piecz jeszcze przez około 30 minut.

Quiche można podawać na ciepło i na zimno.

 

poniedziałek, 04 października 2010

W jesienne wieczory lubię wracać do ulubionych lektur, które przy kubku aromatycznej herbaty wciąż sprawiają przyjemność i odprężają. Ostatnio wróciłam sobie do niektórych tomów Jeżycjady autorstwa Małgorzaty Musierowicz. Jedna z bohaterek zajadała się chlebkiem juliańskim, na który nabrałam apetytu. Sięgnęłam po "Łasucha literackiego" tej samej autorki, zmieniłam niektóre składniki, i oto jest mój chlebek.

Użyłam mąki z pełnego przemiału. Można oczywiście użyć zwykłej mąki, lecz wtedy trzeba o połowę zmniejszyć ilość drożdży. Dodatki mogą być dowolne - zioła, pestki dyni lub słonecznika, oliwki, a ja zdecydowałam się tym razem na pieczarki i suszone pomidory.

Składniki:

0,5 kg mąki z pełnego przemiału (użyłam mąki graham 1850)

5 dag drożdży

1/4 kostki masła

1 szklanka letniego mleka

2 duże ząbki czosnku

0,5 łyżeczki soli (dałam 1,5 łyżeczki)

0,5 łyżeczki cukru lub fruktozy

2 łyżki oliwy

żółtko do posmarowania wierzchu

dodatki: 500 g pieczarek, 1 cebula, 50 g suszonych na sucho pomidorów, drobno posiekanych

Drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem i cukrem, odstaw do spienienia. Roztop masło. Czosnek przetrzyj przez praskę i wymieszaj z solą. Mąkę wsyp do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki (łącznie z oliwą), i wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki i naczynia (wyrabiałam robotem ok. 7 minut). Odstaw ciasto do wyrośnięcia.

Pieczarki i cebulę drobno pokrój, podsmaż na oliwie do momentu, aż cała woda odparuje. Zostaw do ostygnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj pieczarki i suszone pomidory, dobrze wymieszaj z ciastem. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem, wierzch posmaruj żółtkiem i posyp ulubionymi ziołami lub kminkiem. Piecz w 200 stopniach przez około 50 minut.

środa, 10 marca 2010

W ostatnią niedzielę spędziłam pół dnia bardzo pracowicie, lepiąc rogaliki z tego przepisu dla mojego syna do szkoły, z okazji dnia kobiet. Było tego sporo, bo musiałam zaopatrzyć całą klasę, niedużą co prawda, ale jednak trochę tego mi wyszło. Część nadziewałam dżemem, a część nutellą. Ciasto zrobiłam mniej słodkie, z zamiarem nadziania części boczkiem i suszoną śliwką, ale oczywiście okazało się, że ciasta mi zabrakło. A taką miałam ochotę na te rogaliki z boczkiem! Przypomniało mi się jednak, że posiadam w zamrażarce jeszcze dwa płaty ciasta francuskiego, czekające na wykorzystanie. Postanowiłam więc ich użyć i efekt okazał się bardzo smakowity.

Składniki:

mrożone ciasto francuskie

100 g boczku, bardzo cienko pokrojonego

suszone śliwki

żółtko do posmarowania

Rozmroź ciasto, rozwałkuj je lekko, podsypując mąką (najlepiej, żeby płaty ciasta były cieniutkie). Wykrawaj spore trójkąty, nakładaj na nie plaster boczku oraz suszoną śliwkę, zwijaj od podstawy i formuj rogaliki. Posmaruj je rozbełtanym żółtkiem i piecz przez 20 minut w 220 stopniach.

sobota, 27 grudnia 2008

Taki kulebiak piekę od kilku lat na święta jako alternatywę wobec uszek. Świetnie smakuje z czystym barszczem, a poza tym ma tę zaletę, że można go po upieczeniu zamrozić i wyjąć, gdy akurat najdzie nas ochota na filiżankę barszczu z dodatkiem. Przepis dostałam od Lidki, a z tych proporcji wychodzą dwa spore kulebiaki.

Składniki:

Ciasto: 1/2 kg mąki

           1 szklanka mleka

           3 dag drożdży

           1 czubata łyżka masła lub margaryny

           2 łyżki oleju

           2 jajka i 1 żółtko

           1 płaska łyżka cukru

           1 łyżeczka soli

Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty

          1/4 kg pieczarek

          100 g suszonych grzybów

          1 duża cebula

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Mąkę wymieszaj z pozostałymi składnikami, dolej mleko i wyrób ciasto. Odstaw je na godzinę do wyrośnięcia.

Namoczone wcześniej grzyby suszone ugotuj. Pieczarki podsmaż razem z cebulą, dodaj suszone grzyby. Kapustę ugotuj, odciśnij i podsmaż, wymieszaj z grzybami, następnie całość drobno posiekaj albo zmiel. Dopraw pieprzem i solą.

Ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj, rozsmaruj farsz i zwijaj jak makowiec. Możesz upiec kulebiaki w pergaminie, wysmarowanym olejem, albo w formie keksowej. W tym drugim przypadku, możesz posmarować wierzch kulebiaka roztrzepanym żółtkiem. Piecz kulebiaki przez godzinę w 150 stopniach.

 

piątek, 03 października 2008

Pierwszy raz piekłam coś z gotowego ciasta francuskiego - jakoś nigdy do tej pory nie miałam okazji wykonać takiego wypieku. Pomysł na te tartinki znalazłam na wspaniałym blogu Smak Imprezy. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę - tartinki zniknęły chyba najszybciej z dań podanych na ostatniej imprezie i goście dopytywali się, co to jest, z czego zrobione, i czy sama to upiekłam :) Krótko mówiąc - duży efekt małym kosztem.

Składniki na tartinki cebulowe:

kilka plastrów mrożonego ciasta francuskiego (ja użyłam Frosty)

kilka fioletowych cebul

szklanka oliwy

3 łyżki octu balsamicznego

sól, pieprz

łyżeczka tymianku

1 łyżka brązowego cukru

1 roztrzepane jajko do smarowania

Cebule pokrój na ósemki. Wymieszaj oliwę z octem, cukrem i przyprawami, wrzuć cebulę do marynaty i zostaw ją na jakiś czas, aby przeszła smakiem i straciła swoją ostrość.

Ciasto francuskie rozmroź tak, aby dało się formować, i ulep z niego kółka z małym rantem. Każde kółko ponakłuwaj widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Ułóż na każdej tartince po kawałku cebuli i lekko wciśnij. Piecz w 200 stopniach na złoty kolor (około 15 minut). Takie tartinki świetnie pasują do piwa.

Składniki na tartinki z pomidorami:

ciasto francuskie j.w.

suszone pomidory

czarne oliwki

kapary

oregano

pół szklanki tartego parmezanu

roztrzepane jajko j.w.

Ponieważ moje ciasto było uformowane w duże prostokąty, po prostu przecięłam je na trzy części i robiłam tartinki prostokątne. Każdą tartinkę smarowałam jajkiem, nakłuwałam widelcem, i nakładałam pomidory, kapary i oliwki. Na koniec sypałam tarty ser i piekłam w 200 stopniach przez 15 minut.

 
1 , 2
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...