Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Desery

piątek, 02 marca 2012

Miałam ostatnio ochotę na coś słodkiego, a ponieważ jak zwykle na wiosnę trzeba trochę przypilnować wagi, wymyśliłam taki lekki deserek. Poniższy przepis jest w wersji dietetycznej, ale jeśli chcecie, można zastąpić jogurt odtłuszczony greckim, a zamiast syropu z agawy użyć zwykłego cukru.

Składniki:

400 g jogurtu naturalnego 0%

3 łyżki syropu z agawy (można też użyć stewii lub ksylitolu)

100 g mrożonych malin

100 g mrożonych jagód

galaretka o smaku owoców leśnych

kilka biszkoptów 

wafelkowa rurka i liście melisy do dekoracji 

Owoce rozmroź, galaretkę przyrządź zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zalej owoce galaretką i odstaw do zastygnięcia. Jogurt wymieszaj z syropem z agawy. Na dno szklanki lub pucharku wsyp pokruszone biszkopty, na to wyłóż warstwę jagód z galaretką, zalej warstwą jogurtu. Nałóż maliny z galaretką i ponownie nakryj jogurtem. Udekoruj rurką i listkami melisy.

 

sobota, 04 lutego 2012

Przepis na ten deser znalazłam w książce "Jeść, aby schudnąć" Michela Montignaca i właściwie deser przeznaczony jest dla osób na diecie Montignac. Jeśli jednak zastąpimy fruktozę zwykłym cukrem, a zamiast chudego twarogu użyjemy półtłustego lub serka mascarpone, wyjdzie z tego "normalny" deser. Może nie jest zbyt odpowiedni na obecne mrozy, ale miałam ochotę na coś lekkiego, o orzeźwiającym smaku.

Składniki:

300 g twarożku o zawartości 0% tłuszczu

2 jajka

3 łyżki fruktozy

sok z 2 limonek 

opcjonalnie: kilka listków świeżej mięty

Jajka umyj, sparz, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z fruktozą na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawaj twarożek, cały czas miksując. Dolej sok z limonek, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, ostrożnie dodaj do masy, dobrze wymieszaj. Masę przełóż do pucharków i wstaw na jakiś czas do lodówki.

 

wtorek, 31 maja 2011

Jak znosicie obecne upały? Ja biegałam dziś cały dzień po mieście, załatwiając różne sprawy, i gdyby nie klimatyzacja w samochodzie, to byłoby ciężko. Na ochłodę przygotowałam wczoraj lekką truskawkową piankę. Zapomniałam co prawda położyć biszkoptów na spód tortownicy, ale dzięki temu deserek jest jeszcze lżejszy i można pozwolić sobie na drugi kawałek. Zapraszam!

Składniki:

1 l jogurtu naturalnego

15 dag cukru + cukier waniliowy

3 dag żelatyny

150 ml gorącej wody

1 kg truskawek + kilka sztuk do dekoracji

1 galaretka truskawkowa

biszkopty do wyłożenia formy

Jogurt zmiksuj w blenderze z połową truskawek i cukrem. Żelatynę dobrze rozpuść w gorącej wodzie, ostudź. Odlej trochę masy jogurtowej, wymieszaj z żelatyną, a następnie dolej do całości i dobrze wymieszaj lub zmiksuj. Całość odstaw na jakiś czas. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Formę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż biszkopty. Pozostałe truskawki pokrój na ćwiartki.

Kiedy masa jogurtowa zacznie tężeć, dosyp do niej pokrojone truskawki, zamieszaj. Ostrożnie wlej masę do tortownicy i wstaw do lodówki. Kiedy zastygnie, na wierzchu ułóż truskawki i zalej galaretką. Przed podaniem zostaw deser w lodówce na kilka godzin.

 

 

sobota, 09 kwietnia 2011

Jeśli macie ochotę na szybki i lekki deser, to polecam Wam właśnie te gruszki. Pomysł zaczerpnęliśmy z książeczki "Dzieci gotują - kuchnie świata" i jest to ponoć danie z kuchni bułgarskiej. Od siebie dodałam cynamon, ale myślę, że można też poeksperymentować z innymi dodatkami.

Składniki:

kilka gruszek (w zależności od ilości osób)

płynny miód

cynamon

Gruszki przekrój na pół, usuń pestki, ułóż na blaszce. Wlej do blaszki odrobinę wody, tak, żeby gruszki były tylko odrobinę zanurzone. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw blaszkę z gruszkami i piecz przez 15 minut. Po wyjęciu blaszki, każdą połówkę owocu polej jedną lub dwiema łyżeczkami miodu i posyp cynamonem. Podawaj na ciepło.

sobota, 26 lutego 2011

Zapraszam Was dzisiaj na przepyszny deserek, który tym bardziej mi smakował, że mój synek wykonał go od początku do końca samodzielnie - według przepisu, który realizował w szkole na swoim kółku kulinarnym. Ostatnio rozpieszczają mnie moi Panowie - mąż gotuje pyszne obiadki, a synek takie właśnie desery. Ja to mam dobrze :)

Składniki na 3 porcje:

300 g mrożonych malin

400 g jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru pudru

opakowanie ciasteczek korzennych

listki mięty do dekoracji

Maliny rozmroź, odlej wodę, wymieszaj lub zmiksuj z cukrem pudrem. Pokrusz drobno ciasteczka. W pucharkach układaj: warstwę ciastek - warstwę jogutru - warstwę malin, aż do wykończenia składników. Udekoruj miętą i podawaj.

 

poniedziałek, 18 stycznia 2010

Panna cotta to obok tiramisu chyba najpopularniejszy włoski deser. Właściwie nie miałam jej w planach, ale w lodówce zaplątał mi się pojemniczek śmietanki i postanowiłam go zużyć. Żeby nie było monotonnie, dodałam do tego moją domową galaretkę z czerwonej porzeczki, ale oczywiście można użyć dowolnego musu owocowego, lub zrezygnować z wierzchniej warstwy, a sam deser polać na talerzu owocowym lub czekoladowym sosem.

Składniki:

3 łyżki owocowej galaretki lub musu owocowego

1/2 łyżeczki żelatyny

200 ml śmietanki 30%

200 ml mleka

laska wanilii lub cukier waniliowy

cukier do smaku

1,5 łyżeczki żelatyny

1/2 łyżeczki żelatyny rozpuść dobrze w ciepłej wodzie, wymieszaj z musem owocowym i nałóż do pojemników, odstaw do stężenia. Podobnie rozpuść pozostałą żelatynę. Mleko połącz z cukrem, wanilią i śmietanką, powoli podgrzewaj, do ciepłego wlej rozpuszczoną żelatynę, dobrze wymieszaj. Kiedy mleko ostygnie, wlej je do pojemników i odstaw deser do lodówki na kilka godzin. Aby wyjąć panna cottę z pojemników, wstaw je na chwilę do bardzo gorącej wody.

niedziela, 02 sierpnia 2009

Mój synek namawiał mnie od pewnego czasu na jakieś ciasto z malinami, a ponieważ nie miałam ochoty na żadne ciasto z kremem, wygrzebałam w swoim notesie przepis na tę tartę. Moim zdaniem, jest przepyszna, choć mocno słodka - a najlepszy jest ten krem z przypieczonymi migdałami. Jak dla mnie, rewelacja.

Składniki:

Ciasto:

125 g masła

240 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru

1 łyżka śmietany

Nadzienie:

300 g malin

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa migdałowa:

150 g migdałów w płatkach

100 g masła

60 g cukru (dałam trzcinowy)

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mleka

Ciasto: masło stop i przestudź. Wymieszaj mąkę z proszkiem i cukrem, dodaj stopione masło i śmietanę. Zagnieć ciasto - będzie raczej luźne, więc można podsypać trochę mąki. Następnie wylep ciastem silikonową formę do tarty (jeżeli korzystasz z metalowej formy, musisz ją przedtem natłuścić) i wstaw ciasto z formą na 30 minut do lodówki. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz przez 10 minut.

Masło, cukier, mąkę i mleko umieść w garnku, następnie podgrzewaj mieszając, aż masło się rozpuści, a masa zgęstnieje. Dosyp migdały i wymieszaj. Na podpieczonym spodzie tarty ułóż maliny, oprósz je mąką ziemniaczaną i posmaruj masą migdałową. Piecz jeszcze przez 20 minut.

Uwaga: tarta jest bardzo krucha, więc z krojeniem trzeba poczekać, aż dobrze ostygnie.

A poniżej nasz dzisiejszy deser, w sam raz na upały - u nas było dzisiaj 32 stopnie w cieniu! Kto pamięta takie tęczowe galaretki z dzieciństwa? :)

wtorek, 28 lipca 2009

Moje dzieci zobaczyły takie szaszłyczki w jakimś pisemku dziecinnym i nie dały mi spokoju, dopóki im takich nie zrobiłam. Jest to świetny pomysł, jeżeli macie dzieci, które owoców nie lubią. Przed moimi owoce trzeba raczej chować, bo gdyby mieli do nich wolny dostęp, to nic innego by nie jedli, niemniej jednak okazało się, że jeżeli pomarańcza jest maźnięta czekoladą i zjada się ją widelczykiem, smakuje jakoś lepiej ;) Innym odkryciem było to, że pianki marshmallows jednak moim dzieciakom nie odpowiadają, co mnie zdziwiło, bo pamiętam z dzieciństwa, że je uwielbiałam - wtedy były oczywiście trudno dostępne...

Składniki:

różne owoce, np. brzoskwinie, pomarańcze, truskawki, kiwi - które można nadziać na patyk

pianki marshmallows

0,5 tabliczki czekolady deserowej

Owoce pokrojone na kawałki nadziewaj na patyczki na przemian z piankami. Czekoladę rozpuść na parze, posmaruj owoce z wierzchu.

poniedziałek, 06 lipca 2009

Tym razem coś na słodko. Będąc w Katalonii, nie można oczywiście nie spróbować katalońskich przysmaków, a do takich zalicza się właśnie ten krem. W smaku przypomina polski budyń, ale różni się tym, że przygotowujemy go na mące kukurydzianej, a nie ziemniaczanej. Większość przepisów podaje jeszcze, aby krem posypać cukrem i skarmelizować, ale jak widzicie, mój krem kataloński z Tarragony wcale skarmelizowany nie był.

Składniki:

500 ml mleka

3 żółtka

150 g cukru

1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej

starta skórka z 1 cytryny

cynamon

Żółtka ubij z cukrem na kogiel-mogiel. Dodaj cynamon i skórkę cytrynową. Mąkę kukurydzianą rozmieszaj z mlekiem, wlej do masy jajecznej i podgrzewaj wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy tylko masa zgęstnieje, zdejmij ją z ognia, w przeciwnym wypadku zwarzy się. Przelej krem do małych pojemniczków i włóż na kilka godzin do lodówki. Posyp cukrem i włóż na chwilę do gorącego piekarnika, lub też przypal palnikiem.

wtorek, 03 marca 2009

Przepis na ten apetyczny sorbet znalazłam w książeczce "Kuchnia tajska", a pomysł wziął się stąd, że miałam otwartą puszkę z liczi, z którymi nie wiedziałam co zrobić. Kilka sztuk użyłam do dekoracji tortu, a na resztę jakoś nie było chętnych. Zasadniczą przeszkodą w realizacji tego przepisu okazał się kandyzowany imbir - obeszłam chyba wszystkie sklepy, które mogłyby mieć go w ofercie, i nie dostałam go. W końcu w Piotrze i Pawle znalazłam francuski dżem z pomarańczy i imbiru, i wydaje mi się, że dobrze tu pasuje. Sorbet jest bardzo pyszny - lekko ostry dzięki dodatkowi imbiru, bardzo orzeźwiający, zdecydowanie do zapamiętania i przygotowania latem.

W oryginalnym przepisie znajdowała się jeszcze piana z białek, ja jednak pominęłam ten składnik. 

Składniki:

1 puszka liczi w syropie

3 łyżki kandyzowanego imbiru razem z syropem

sok i skórka z jednej lemonki

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i włóż do zamrażalnika w płaskim pojemniku. Co pół godziny wyjmuj pojemnik i ponownie miksuj sorbet, ewentualnie dokładnie mieszaj widelcem.  

 

 
1 , 2 , 3
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...