Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Dania z grilla

piątek, 16 września 2011

Nadchodzący weekend zapowiada się całkiem ładnie. Kto wie, może to już ostatni raz, aby urządzić grillowanie na łonie natury? Miłośników połączenia mięsa z owocami zapraszam więc na pyszne szaszłyki z grilla.

Składniki na 4 duże szaszłyki:

300 g filetu z piersi indyka lub kurczaka 

jeden świeży ananas

8 moreli lub nektarynek

50 g suszonych śliwek (mogą być również świeże śliwki, np. węgierki)

2 cebule cukrowe

Marynata:

50 ml oliwy

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

1/2 łyżeczki białego pieprzu 

szczypta pieprzu cayenne

łyżeczka majeranku 

Mięso pokrój w dużą kostkę. Wymieszaj składniki marynaty i włóż do niej mięso na co najmniej dwie godziny. Ananasa obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój na kawałki, morele podziel na połowy i usuń pestki. Wyjmij mięso z marynaty, lecz zalewę zachowaj. Nabijaj składniki szaszłyków na patyczki w dowolnej kolejności, następnie posmaruj zachowaną zalewą. Grilluj z początku na górnym poziomie grilla, pod koniec schodząc niżej. W czasie grillowania również możesz smarować szaszłyki marynatą.

 

poniedziałek, 23 maja 2011

Obiecywałam częstsze wpisy, a tu znowu tygodniowa przerwa... Wobec tego mam dla Was dzisiaj przepis składający się z dwóch części, na bardzo popularne ostatnio polędwiczki wieprzowe, a ponieważ sezon grillowy w pełni, na pewno się przydadzą do urozmaicenia grillowego menu. Można też przyrządzić takie danie na patelni grillowej.

Polędwiczki w miodzie i sosie  sojowym

2 polędwiczki wieprzowe

4 łyżki oliwy

2 łyżki miodu

3 łyżki sosu sojowego

łyżeczka czosnku granulowanego

pieprz

Polędwiczki pokrój w plastry, lekko rozpłaszcz nożem (ewentualnie można lekko rozbić). Wymieszaj składniki marynaty i dokładnie polej mięso. Zostaw w chłodnym miejscu na co najmniej 30 minut. Grilluj po 2 minuty z każdej strony. Ponieważ marynata zawiera szybko karmelizujący się miód, trzeba uważnie pilnować, żeby ogień nie był za duży, gdyż mięso może za mocno się przypalić. 

Polędwiczki w marynacie musztardowej   

2 polędwiczki wieprzowe

5 łyżek dowolnej musztardy

2-3 łyżki wytrawnego czerwonego wina

2 łyżki oliwy

po łyżce świeżych posiekanych ziół: pietruszki, szczypiorku, tymianku (mogą być też inne)

szczypta pieprzu cayenne, pieprz czarny

suszone zioła do posypania (u mnie czubryca) 

Dokładnie wymieszaj składniki marynaty i dokładnie zanurz w niej mięso. Odstaw na jakiś czas (najlepiej na co najmniej kilka godzin). Następnie wyjmij mięso i usuń marynatę. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem posyp ziołami.

 

niedziela, 17 maja 2009

Są to bardzo proste szaszłyki dla wielbicieli frutti di mare.

Składniki:

300 g dużych krewetek (najlepiej mrożonych, bez skorupek)

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

świeżo mielony pieprz

cytryna do podania

Rozmrożone krewetki nabijaj na patyczki do szaszłyków po kilka sztuk, następnie ułóż w płaskim naczyniu. Rozgnieć czosnek, wymieszaj go z oliwą i pieprzem, polej szaszłyki i odstaw na 2 godziny do lodówki. Następnie osącz z oliwy i piecz na tacce aluminiowej na rozgrzanym grillu po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z cytryną i białym winem.

Dodatkowo można poprzetykać szaszłyki papryką, cukinią i cebulą cukrową.

 

piątek, 15 maja 2009

U nas dzisiaj ponownie szparagi, tym razem zdecydowaliśmy się jednak na eksperyment i upiekliśmy szparagi na grillu. Okazało się, że są bardzo pyszne i z pewnością będziemy wracać do tego sposobu. Wybierając szparagi do pieczenia, warto zwrócić uwagę, aby były jak najcieńsze - wtedy szybko się pieką.

Składniki:

szparagi białe i zielone

oliwa z oliwek (ok. 100 ml)

Wszystkim szparagom odetnij zdrewniałe końcówki, a białe dodatkowo obierz ze skórki. Ułóż szparagi na tacce aluminiowej i piecz na grillu, smarując co jakiś czas oliwą i obracając. Powinno to zająć około 20-30 minut.

 

piątek, 25 lipca 2008

Nie jestem wielką fanką żeberek, na codzień raczej ich nie jadam, ale raz na jakiś czas przyrządzam je na grillu. Wiem jednak, że wiele osób przepada za żeberkami, więc ten przepis z pewnością się im spodoba. W ten sposób można także przygotować żeberka do upieczenia w piekarniku.

Składniki:

1 kg żeberek

słoiczek pikantnej musztardy

50-70 ml płynnego miodu

6 łyżek jasnego sosu sojowego

100 ml oliwy

1 papryczka chilli, drobno posiekana

Żeberka pokrój na kawałki. Najlepiej jest wybierać młode żeberka, które poznasz po tym, że kostki są cienkie. Jeżeli kostki są grube, to istnieje możliwość, że mięso będzie potrzebowało dużo czasu na upieczenie się do miękkości. Jeżeli zależy Ci na szybkim przyrządzeniu i podaniu tej potrawy, możesz krótko obgotować żeberka przed zamarynowaniem - wrzuć je do wrzątku i gotuj przez około 10 minut.

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj, tak, aby powstała emulsja. Włóż mięso do marynaty i odstaw najlepiej na całą noc, a co najmniej na kilka godzin. Przed pieczeniem oczyść żeberka z marynaty - zawiera ona miód, który mógłby zbyt szybko się skarmelizować. Piecz mięso nad dobrze rozgrzanym grillem około 45 minut do godziny. Na 15 minut przed przewidywanym końcem pieczenia, dokładnie posmaruj żeberka marynatą i pozwól jej ładnie się zazłocić. Piekąc te żeberka w piekarniku, nakryj je folią aluminiową lub pokrywką, którą usuń pod koniec pieczenia.

wtorek, 10 czerwca 2008

Jeżeli lubicie szaszłyki, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Pochodzi z książeczki "Kuchnia tajska" wydawnictwa Parragon.

Składniki:

300 g mięsa drobiowego (np. pierś z indyka)

po jednym strąku czerwonej i zielonej papryki

kilka niedużych cebul

liście lemonki kaffir (jeżeli macie do nich dostęp, ja akurat nie miałam)

szklanka mleka kokosowego

2 łyżki czerwonej pasty curry

sok z jednej lemonki

2 łyżki oleju słonecznikowego

Pastę curry podsmaż krótko w rondelku, dolej mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, i następnie gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, pamiętając o częstym mieszaniu, bo lubi przywierać. Gotową mieszankę ostudź. Mięso pokrój w kostkę i zanurz w marynacie kokosowej co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Paprykę i cebulę posiekaj tak, jak do szaszłyków. Następnie nabijaj kolejno wszystkie składniki na patyczki, przetykając liśćmi lemonki kaffir, jeżeli je masz. Wymieszaj sok z lemonki z olejem i uzyskaną mieszanką polewaj szaszłyki w trakcie pieczenia.

 

sobota, 07 czerwca 2008

Ostatnio skupiamy się raczej na grillowaniu ryb niż mięs, a ten łosoś był zdecydowanie strzałem w dziesiątkę.

Przepis 1 - składniki:

steki z łososia

1 papryczka chilli

sok i skórka starta z 1 lemonki

pół pęczka kolendry

sól, pieprz

szklanka oliwy z oliwek

Papryczkę chilli i kolendrę posiekaj drobniutko, wymieszaj z oliwą, sokiem i skórką z lemonki. Steki z łososia posól i popieprz, następnie dokładnie nasmaruj przygotowaną marynatą. Najlepiej zrobić to bezpośrednio na folii aluminiowej (zawsze matową stroną do wierzchu). Gotowe steki dokładnie zawiń i grilluj około 10-15 minut z każdej strony (zależy od wielkości).

Przepis 2 - składniki

steki z łososia

sól, pieprz

pęczek koperku

oliwa z oliwek

Łososia posól i popieprz, polej oliwą na folii podobnie jak w poprzednim przepisie, obłóż koperkiem i dokładnie zawiń. Grilluj jak wyżej.

Łososia podałam z ziemniakami pieczonymi w żarze (zawijam ziemniaki w folię i piekę około 30-50 minut) oraz grillowanymi warzywami - bakłażanem, cukinią, i czerwoną cebulą.

poniedziałek, 26 maja 2008

Wreszcie zainicjowaliśmy sezon grillowy - kupiliśmy nowy, duży grill do ogrodu, i na pierwszy ogień poszły pyszne kiełbaski z firmy Maryniak w Skórzewie (zdecydowanie polecam wszystkim z Poznania i okolic! - namiarami służę).A następnego dnia upiekliśmy pstrągi, które udało nam się kupić od sąsiada - właściciela łowiska. Zdecydowanie było warto i zamierzamy to powtórzyć - dla takich ryb, niestraszne mi nawet patroszenie :) Przepis wg Macieja Kuronia.

Składniki:

świeże pstrągi w odpowiedniej ilości

kilka cytryn pokrojonych w ćwiartki

świeże zioła - ja dałam to, co było w ogródku akurat, czyli po gałązce pietruszki, szałwii, tymianku i rozmarynu (ale oczywiście może być inny zestaw)

sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskie

Ryby wypatrosz, umyj i natrzyj solą oraz pieprzem. Do brzuszka każdej ryby włóż po jednej gałązce każdego zioła i ćwiartkę cytryny. Oliwę wymieszaj w miseczce z ziołami prowansalskimi. Folię aluminiową nasmaruj oliwą po błyszczącej stronie, połóż rybę i szczelnie ją zawiń. Piecz na grillu po 15 minut z każdej strony. Podawaj z cytryną do wyciśnięcia.

wtorek, 21 sierpnia 2007

Składniki:

3-4 piersi z kurczaka

marynata do drobiu Kotanyi (plus oliwa i ocet winny)

sos sojowy

ananas

śliwki marynowane

Piersi pokrój na kawałki, dzień wcześniej zanurz w marynacie z dodatkiem kilku kropli sosu sojowego. Na patyczki nadziewaj mięso, śliwki i ananasy. Grilluj około 15 minut.

sobota, 28 lipca 2007

Pomysł na nieco inne mielone.

Składniki:

500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

cebula

ząbek czosnku

jajko

rozmoczona sucha bułka

sól, pieprz

Wyrób mięso jak na zwykłe mielone. Musi być dosyć zwarte, bo inaczej będzie rozpadało się na grillu. Formuj wałeczki i nabijaj je na patyczki do szaszłyków. Tackę warto posmarować oliwą przed grillowaniem - ja tego nie zrobiłam i mięso za bardzo przyklejało się do tacki. Grilluj około pół godziny.

Podałam kebabczeta z grillowanym bakłażanem, polanym oliwą z oliwek:

 
1 , 2
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...