Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Sałatki

piątek, 14 września 2012

Uwielbiam figi pod każdą postacią! Można je czasami znaleźć w sklepach przez cały rok, ale moim zdaniem teraz są najlepsze. Lubię je dodawać do sałatek, zapiekać lub po prostu jeść na surowo jako przekąskę. Warto wiedzieć, że figi mają dużą zawartość minerałów, a zwłaszcza potasu, wapnia i magnezu. Po ususzeniu, są słodkie, ale mają dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu można je bezpiecznie jeść nawet będąc na diecie. 

Dziś zapraszam na błyskawiczną sałatkę z figami i kozim serem, do której zainspirował mnie jeden z przepisów na wspaniałej stronie Salad Pride.

Składniki na 2 osoby:

mix sałat

4 figi

200 g koziego sera

garść orzechów włoskich

Dressing: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 2 łyżeczki płynnego miodu, szczypta soli i białego pieprzu

Sałatę rozłóż na talerzach. Figi pokrój w ósemki, ser na kawałki, ułóż na sałacie. Składniki dressingu wymieszaj dobrze, żeby się połączyły. Polej sałatkę dressingiem i posyp orzechami.

 

wtorek, 11 września 2012

Na pożegnanie lata u mnie króluje marokańska sałatka tabouleh - lekka i orzeźwiająca. Jak widać, ostatnio polubiłam dania z miętą...

Składniki:

100 g kuskusu

3 średniej wielkości pomidory

1 długi ogórek

2 różnokolorowe strąki papryki

pęczek dymki

sok z 1 dużej cytryny

po pęczku mięty i zielonej pietruszki

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz 

Kuskus wsyp do miski, zalej wrzątkiem. Poczekaj, aż cała woda zostanie wchłonięta, a kuskus ostygnie. Wtedy wymieszaj go z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Pomidory obierz ze skórki i usuń pestki (najlepiej użyć mięsistych pomidorów). Następnie posiekaj w kosteczkę, podobnie posiekaj ogórka i paprykę oraz dymkę. Drobno posiekaj miętę i pietruszkę. Wszystko razem porządnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Bardzo dziękuję La_mad i Dagmarze_65 za wyróżnienie mnie tytułem Versatile Blogger Award :) Jest mi naprawdę bardzo miło, zwłaszcza, że ostatnio mój blog nieco się zakurzył, bowiem zaprząta mnie wiele różnych spraw niekoniecznie związanych z gotowaniem. Mam jednak nadzieję, że w natłoku zdarzeń nie zapomnę o aktualizowaniu bloga, zwłaszcza, że wciąż przygotowuję i wypróbowuję nowe przepisy. Pozdrawiam serdecznie!

 

sobota, 18 sierpnia 2012

Dawno mnie tu nie było... mam nadzieję, że jeszcze ktoś tu zagląda :)

Dziś zapraszam na sałatkę, którą ostatnio mogę jeść bez końca. Przepis dostałam od znajomej. Jest bardzo prosta i zrobienie jej zajmuje dosłownie 15 minut, trzeba jedynie postarać się o oscypek dobrej jakości, ponieważ w dużym stopniu wpływa on na smak tej sałatki.

Składniki:

młody szpinak (ok. 500 g)

250 g oscypka

słoik suszonych pomidorów w zalewie

garść pestek słonecznika i dyni

oliwa z oliwek

Pestki słonecznika i dyni upraż krótko w piekarniku lub na suchej, rozgrzanej patelni. Odłóż do przestygnięcia. Szpinak umyj, oderwij szypułki. Oscypek i pomidory pokrój w paski. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, polej lekko oliwą z oliwek, i podawaj.

 

niedziela, 11 marca 2012

Po amarantusie, testuję teraz quinoa, czyli ziarno komosy ryżowej. Cytując za stroną ulicaekologiczna.pl:

Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególnie istotna w quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek.

Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.

Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. Na tle zbóż quinoa wyróżnia się również wysoką zawartością witaminy E. 

Dodam jeszcze, że quinoa ma niski indeks glikemiczny - tylko 35. Warto więc spróbować wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Dzisiaj proponuję Wam lekką, odświeżającą sałatkę, przepis na którą znalazłam na tej stronie.  

Składniki:

1/2 szklanki ziaren quinoa

1 szklanka wody

szczypta soli

1 średni bakłażan

ok. 10-15 pomidorków koktajlowych

100 g twardego sera koziego

kilka listków świeżej mięty

2 łyżki oliwy z oliwek

świeżo zmielony pieprz, sól

Quinoa ugotuj w lekko osolonej wodzie. Bakłażana pokrój na plastry, posól, odstaw na 30 minut. Następnie otrzyj ręcznikiem papierowym i zgrilluj na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. W trakcie pieczenia lub smażenia lekko posmaruj plastry bakłażana oliwą. 

Pomidorki pokrój na połowy, wymieszaj z  pokruszonym kozim serem, miętą, oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Delikatnie wymieszaj z ugotowanym quinoa. Upieczone bakłażany pokrój na połówki i dodaj do sałatki. Posyp posiekaną miętą.

 

sobota, 11 lutego 2012

Tęsknię za latem i letnimi pysznymi warzywami, z których można wyczarować smakowite sałatki. Niech się ta zima wreszcie skończy! Tymczasem, mając apetyt na sałatkę, ale nie mając ochoty na hiszpańskie pomidory i ogórki, postanowiłam przyrządzić sałatkę w wersji na ciepło. Z indyka i bakłażana miałam zamiar zrobić zapiekankę, a sałatę zjeść osobno, ale zmieniłam plany i wyszło takie oto pyszne i lekkie danie.

Składniki:

opakowanie mieszanej sałaty

150 g filetu z indyka

1 mały bakłażan

kilka suszonych pomidorów w zalewie

50 ml oliwy z oliwek

przyprawa do drobiu (ja używam mieszanki bez glutaminianu sodu oraz konserwantów, o nazwie "Złoty kurczak")

sos balsamico (gotowy)

Mięso pokrój na niewielkie kawałki i obtocz przyprawą, odstaw na jakiś czas. Bakłażana pokrój na plastry o grubości nieco poniżej 1 cm, posól i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz wodę i wytrzyj plastry papierowym ręcznikiem. Rogrzej patelnię grillową (można też bakłażany upiec lub usmażyć, ale tego ostatniego sposobu nie polecam, bo trzeba zużyć bardzo dużo oliwy). Grilluj bakłażany po 4-5 minut z każdej strony, przewracając w połowie czasu. Ja smaruję oliwą tę stronę bakłażana, która jest akurat "do góry", następnie przewracam i smaruję z drugiej strony. Na drugiej patelni równocześnie usmaż mięso. Gotowe bakłażany zdejmij z patelni na deskę, przekrój każdy plaster na pół.

Na talerzach rozłóż opłukaną sałatę, dołóż bakłażany i mięso, delikatnie wymieszaj. Dołóż suszone pomidory, polej sosem balsamico i podawaj.

 

poniedziałek, 25 lipca 2011

Pomysł na tę pyszną sałatkę zaczerpnęłam z ulotki jednego z supermarketów. W oryginale były tam jeszcze grzanki, ja jednak z nich zrezygnowałam. 

Składniki:

sałata mieszana

200 g mozzarelli w kulkach

100 g szynki parmeńskiej (w oryginale była szwarcwaldzka, ale parmeńska pasuje geograficznie do mozzarelli ;))

100 g pomidorów daktylowych lub koktajlowych

oliwa z oliwek, ocet balsamiczny

świeżo zmielony pieprz

Na sałacie ułóż mozzarellę i szynkę zwiniętą w ruloniki. Pomidorki pokrój na plastry lub na połowę i rozłóż na talerzu. Polej sałatkę oliwą, pokrop octem i posyp pieprzem. Podawaj od razu.

 

niedziela, 10 lipca 2011

Całkiem niedaleko odkryliśmy fantastyczną wędzarnię ryb. Właściciel przywozi świeże ryby z Pojezierza Kaszubskiego i wędzi je na miejscu, można więc kupić świeżą sieję, suma czy pstrąga, ale są też inne ryby, takie jak jesiotr, makrela i łosoś. Jeżeli o mnie chodzi, na pierwszym miejscu stawiam łososia wędzonego na zimno - jest fantastyczny! Mogę go jeść i z chlebem, i w sałatkach, ale smakuje mi także "luzem". Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go do sałatki z jajkiem.

Składniki na jedną porcję:

kilka liści sałaty

2 jajka ugotowane na twardo

100 g łososia wędzonego na zimno

kilka pomidorków daktylowych

garść czarnych oliwek

Dressing:

2 łyżki oliwy

łyżka soku cytrynowego

łyżka kaparów, drobniutko posiekanych

pieprz czarny, świeżo zmielony

Sałatę umyj, ułóż na talerzu. Na sałacie ułóż jajka pokrojone na ćwiartki, łososia i pomidory w plasterkach. Na wierzchu rozrzuć oliwki. Posiekane kapary wymieszaj z oliwą, sokiem cytrynowym i pieprzem, polej sałatkę i podawaj. Bardzo dobrze smakuje z lampką białego wytrawnego wina :)

 

wtorek, 05 lipca 2011

Odkryłam ostatnio marynowany czosnek - jest bardzo dobry do przekąszania wykałaczką, podobnie jak oliwki; świetnie smakuje także w sałatkach - jak poniżej.

Składniki:

garść rukoli

100 g ugotowanego makaronu

100 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki

słoiczek marynowanego czosnku

oliwki czarne lub zielone

oliwa z oliwek, ocet balsamiczny

sól, pieprz

Wszystkie składniki sałatki włóż do salaterki, polej oliwą i pokrop octem balsamicznym. Lekko osól, popieprz, dobrze wymieszaj.

 

sobota, 25 czerwca 2011

Jest to bardzo lekka sałatka o orzeźwiającym smaku. Przepis zanotowałam jakiś czas temu z jakiejś gazety, chyba były to Wysokie Obcasy Extra. Polecam zwłaszcza miłośnikom sushi, a podawać radziłabym do dań z drobiu, ryb i owoców morza.

Składniki:

1-2 świeże ogórki

6 łodyg selera naciowego

1 szklanka marynowanego imbiru

cukier

olej lniany lub oliwa

Seler pokrój w cienkie plasterki. Ogórki pokroić ze skórką w ćwierć plasterki (powinno być pół na pół ogórka i selera). Imbir odciśnij, zachowując zalewę, i pokrój w cienkie paseczki. Ocet z marynaty dopraw cukrem do smaku. Polej olejem/oliwą i wymieszaj. Wstaw sałatkę na jakiś czas do lodówki "do przegryzienia". 

 

czwartek, 21 kwietnia 2011

Jest to bardzo dobra, wiosenna sałatka, dzięki dodatkowi mięsa - dość treściwa. Wygląda bardzo dekoracyjnie i myślę, że na wielkanocny stół też się nada - w recepturze znajduje się co prawda kurczak, ale myślę, że można zużyć też pieczone mięso, które zostanie po wielkanocnym obiedzie, np. schab czy szynkę. Przepis znalazłam w książce "Kuchnia włoska".

Składniki:

główka zielonej sałaty

400 g mięsa z pieczonego kurczaka, lub jakiegokolwiek innego mięsa

100 g całych migdałów bez skórki

4 gałązki selera naciowego

2 awokado

łyżka soku z cytryny

100 ml majonezu

suszone zioła do dekoracji

Sałatę umyj, osusz, listkami wyłóż salaterkę. Mięso i seler pokrój na kawałki. Awokado obierz ze skórki, pokrój i pokrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Poszczególne składniki sałatki wkładaj na przemian do salaterki, wierzch sałatki polej majonezem, udekoruj migdałami, posyp suszonymi ziołami.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...