Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Śniadania i kolacje

piątek, 30 kwietnia 2010

Ostatnio los nie traktuje mnie zbyt łaskawie, a to wulkan uniemożliwia powrót mojego męża do domu, a to nawał obowiązków w pracy, a w tym tygodniu zaatakowało mnie ostre zapalenie spojówek, które sprawiło, że musiałam zrobić sobie przerwę od pisania i czytania. Nie wyobrażałam sobie wcześniej, że tak trudno jest nic nie czytać osobie uzależnionej od druku - a taką jestem :)

Mam nadzieję, że teraz już będzie lepiej.

Inspiracji do poniższej kanapeczki przyczyniła mi gazetka ścienna w klasie mojego syna ;) - a ponieważ dzisiaj był z klasą na wycieczce w ZOO, przygotowałam z dawna wyczekiwaną kanapkę żółwiową.

Składniki - w zasadzie dowolne. W plasterku sera topionego wytnij dziurki, nałóż na bułkę i wstaw na krótko do ciepłego piekarnika, lub na chwilkę do mikrofalówki, aż ser odrobinkę się rozpłynie. "Skorupę" żółwia można ozdobić groszkiem lub kukurydzą, a główkę i nóżki zrób z ogórka kiszonego. Smacznego :)

poniedziałek, 05 kwietnia 2010

Bardzo lubię mięso na zimno w galarecie. Na świąteczny stół postanowiłam przygotować indyka w maladze. Malaga to słodkie, hiszpańskie wino z podsuszonych winogron, o dość gęstej konsystencji, przypomina raczej likier niż typowe wino. W smaku jest słodkie, przypominało mi chwilami suszone śliwki. W połączeniu z sokiem z cytryny oraz octem balsamico, komponuje się idealnie z delikatnym mięsem z indyka oraz z owocami. Polecam :)

Składniki na 6 porcji:

pieczona lub gotowana pierś z indyka

0,5 l delikatnego rosołu

1 szklanka malagi

sok z 1 cytryny

1 łyżka octu balsamico

1/2 łyżeczki pieprzu

żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu

do dekoracji: różne owoce - u mnie brzoskwinie i ananasy z puszki, ale mogą być inne; plus zielona pietruszka

Mięso pokrój ostrym nożem na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Rosół podgrzej, wymieszaj w nim żelatynę, dodaj wino, sok z cytryny, ocet i pieprz. Mięso ułóż w płaskim naczyniu, udekoruj owocami, zalej przestudzoną zalewą i włóż na kilka godzin do lodówki.

Aby szybko i bezboleśnie wyjąć galaretę na talerz, włóż naczynie z galaretą do gorącej wody na minutę lub dwie. Następnie ostrożnie podważ nożem i wyjmij zawartość.

środa, 03 marca 2010

Jestem ostatnio tak obciążona pracą, że nie mam specjalnie ochoty na gotowanie, wstyd przyznać, ale najszybciej wychodzi kupić kurczaka z rożna i gotowe sałatki. Czasami niestety tak bywa, ale mam nadzieję, że nadmiar zajęć wkrótce się rozładuje i wówczas z chęcią powrócę do kuchni. Jak na razie, pochłania mnie hodowanie pierwszego mojego zakwasu, wkrótce czas już coś upiec i bardzo jestem ciekawa rezultatów.

Tymczasem przedstawiam kanapkę, którą mój syn wypatrzył w jakiejś dziecięcej gazetce i kazał sobie przygotować dziś na podwieczorek. Okazało się, że da się w tej formie zjeść nawet rzodkiewkę i szczypiorek :)

piątek, 19 lutego 2010

Twarożek i sardynki - byłam odrobinę sceptyczna, jeżeli chodzi o to połączenie, ale okazało się, że smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z razowym pieczywem. Poza tym, jest to bomba wapniowa - rybki z puszki, jeśli mają w sobie ości, są bardzo bogatym źródłem wapnia.

Składniki:

200 g twarożku

duża puszka sardynek w oleju

kilka gałązek szczypiorku

2 łyżki śmietany lub maślanki

sól, pieprz

Z sardynek odlej większość oleju, rybki rozdrobnij widelcem. Dodaj twarożek, śmietanę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy, dobrze wymieszaj.

poniedziałek, 14 grudnia 2009

Domowy, samodzielnie zrobiony pasztet jest o niebo lepszy od wszelkich produktów "pasztetopodobnych", dostępnych w sklepach. Warto poświęcić trochę czasu na jego zrobienie, zwłaszcza, że można wykorzystywać go na wiele sposobów - oczywiście zwyczajnie na chleb, ale także jako nadzienie do pasztecików, ciastek francuskich, lub pierożków. Przepis dostałam od mojej Teściowej.

Składniki:

golonka wieprzowa 1 część (grubsza)

1 kg łopatki wieprzowej

0,5 kg wołowiny lub cielęciny z kością

30 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej

20 dag surowego boczku lub podgardla

3 czerstwe bułki

3-4 jajka

100 g grzybów suszonych lub 200 g pieczarek

marchewka, pietruszka, seler

2 cebule

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy

Mięso (oprócz wątróbki) włóż do garnka i zagotuj razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Powinno gotować się około 3 godzin. Po godzinie dołóż suszone grzyby (pieczarki wystarczy wrzucić pod koniec gotowania), po następnych 30 minutach - włoszczyznę. Na 30 minut przed końcem dodaj pokrojoną cebulę i wątróbkę. Następnie usuń kości z mięsa, dołóż do garnka czerstwe bułki, i zostaw całość do ostygnięcia. Bułki powinny wchłonąć cały rosół. Następnego dnia zmiel wszystko dwa razy, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dokładnie wyrób masę z jajkami. Włóż pasztet do formy wysypanej tartą bułką i piecz w 200 stopniach przez około godzinę. Krój po wystygnięciu.

piątek, 24 kwietnia 2009

Coś takiego wpadło mi ostatnio w oko w supermarkecie na stoisku mięsnym, ale ponieważ do wyrobów z supermarketu odnoszę się więcej niż podejrzliwie, postanowiłam przyrządzić to danie sama - jak sądzę, z lepszym efektem. Sprawę ułatwia fakt, że można teraz dostać gotową żelatynę z przyprawami, więc nie trzeba martwić się o gotowanie wywaru lub bulionu. Radziłabym jednak zwiększyć ilość żelatyny - moja galareta, przyrządzona wg przepisu z opakowania, wyszła dość luźna i nie da się kroić na plastry.

Składniki:

500 g szynki, pokrojonej w kostkę

puszka mini - marchewki konserwowej, lub 100 g ugotowanej marchewki

słoiczek kukurydzy w mini-kolbach

nieduży słoiczek korniszonów

opakowanie żelatyny z przyprawami + łyżka zwykłej żelatyny 

Żelatynę rozrób wg opisu na opakowaniu, odstaw do przestygnięcia. Do wykonania galarety możesz użyć dowolnego naczynia - może być np. w małych porcjach, ja jednak użyłam formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. W formie ułóż szynkę oraz warzywa osączone z zalewy, dolej ostudzoną żelatynę, zostaw do zastygnięcia najlepiej na noc.

Taka galareta dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub octem, ja lubię też ją z chrzanem.

 

wtorek, 17 marca 2009

Przepis na tę pastę znalazłam w książce "365 potraw". Najlepiej smakuje z pieczywem razowym lub graham, ale można nią także faszerować wydrążone połówki avocado.

Składniki:

150 g twarożku

dojrzałe avocado

pół pęczka szczypiorku

sól, pieprz, słodka papryka

Avocado obierz i pokrój na małe kawałki, następnie wymieszaj z twarogiem i posiekanym szczypiorkiem. Dodaj sól, pieprz i paprykę. 

 

środa, 11 lutego 2009

Ten przepis krąży od pewnego czasu po blogach i forach, ja znalazłam go tutaj.

Jest to z całą pewnością przepis godny uwagi - przede wszystkim dlatego, że schab zrobiony w ten sposób jest bardzo pyszny, delikatny, soczysty i rozpływający się w ustach. Schab pieczony w piekarniku często ma tendencję do zbytniego wysuszenia i wiórowatości. Po drugie, szybko i łatwo otrzymujemy zdrową wędlinę bez konserwantów - łatwo policzyć, że wychodzi dużo taniej niż szynka sklepowa. Za kilogram schabu zapłacimy poniżej 20 PLN, a w tej cenie niemożliwe jest kupienie pysznej szynki bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Mój masarz, od którego kupuję wędliny bezpośrednio, za kilogram tradycyjnie przygotowanej szynki liczy sobie co najmniej 35 PLN (jeżeli ktoś z Poznania lub okolic szuka namiarów na zdrowe wędliny, to służę).

Schabik taki z pewnością docenią ci, którzy lubią jeść zdrowo, oraz mamy zmagające się z alergiami u dzieci... ja również się do nich zaliczam. Można w ten sposób przygotować również mięso z indyka, mam ochotę też poeksperymentować np. z karkówką lub szynką.

Składniki:

2 kg schabu

2 l wody

ok. 1/2-1/3 szklanki soli (najlepiej spróbować po rozpuszczeniu: woda powinna być mocno słona, ale nie tak, żeby nas skręcało ;))

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

4 ząbki czosnku

2 łyżki majonezu

dowolne przyprawy (ja dałam jeszcze majeranek, jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy)   

Wieczorem pierwszego dnia wymieszaj wodę z przyprawami i majonezem, tak aby utworzyła się w miarę jednolita zawiesina. Zalewę zagotuj i ostudź. Dodaj mięso, ponownie zagotuj i utrzymuj w stanie wrzącym przez 5 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia i całość zostaw na noc.

Rano ponownie zagotuj wszystko i znów zostaw do ostygnięcia.

Po tym drugim ostygnięciu, mięso jest już gotowe do jedzenia.

 

wtorek, 09 grudnia 2008

Taką romantyczną nazwę nadał zwykłej paście z makreli mój synek, kiedy zobaczył, jak wygląda wędzona makrela. Polecam ten przepis, jeśli chcecie przyrządzić pastę lepszą niż kupna, a do tego bez konserwantów.

Składniki:

1 wędzona makrela

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Makrelę podziel na kawałki, usuwając dokładnie ości. Dodaj koncentrat i majonez, zmiksuj, dopraw do smaku.

 

poniedziałek, 17 listopada 2008

To jest jedna z pierwszych potraw, jakie robiłam samodzielnie, będąc jeszcze w szkole. Przepis pochodzi z książeczki "100 potraw półmięsnych".

Składniki:

kilka kromek chleba lub kawałków bagietki

po 1 jajku na każdą kromkę 

szynka lub kiełbasa

ewentualnie cebulka, szczypiorek, pomidor lub pieczarki

masło, sól, pieprz

Kromki chleba posmaruj masłem. Żółtka oddziel od białek, uważając, żeby żółtko nie rozpłynęło się, bo inaczej nie będzie się nadawać do grzanki. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę. Na chlebie ułóż szynkę lub kiełbasę oraz inne wybrane przez siebie dodatki, a na to wszystko wyłóż pianę z białek. W pianie zrób dołek i umieść tam żółtko. Całość posól i popieprz, i zapiekaj w 200 stopniach przez około 15 minut.

 

 
1 , 2
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...