Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.

Ciasta

sobota, 22 września 2012

Dzisiaj na dobre zawitała do nas jesień... razem z jesienią kalendarzową, przyszedł deszcz i wiatr. Czas włączać ogrzewanie centralne wieczorami, a i herbata jakoś lepiej smakuje. Do herbaty zaś nie ma jak ciasto dyniowe - wykorzystałam do niego część dyni, która została po zrobieniu curry z poprzedniego wpisu.

Składniki:

200 g roztopionego masła

1 szklanka płynnego miodu

1 jajko

400 g dyni, startej na jarzynówce

1 szklanka cukru trzcinowego (dałam 0,5 szklanki i jak dla mnie było ok)

3 szklanki mąki orkiszowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu

Przestudzone masło, miód i jajko wymieszaj. Dosyp resztę składników, dobrze wymieszaj. Piecz przez 50 minut w 190 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do ostygnięcia (szybkie wyjęcie ciasta może spowodować jego opadnięcie).

 

sobota, 01 września 2012

Przepis ten, znaleziony przypadkiem na opakowaniu cynamonu, okazał się zdecydowanie strzałem w 10. Sezon śliwkowy w pełni, polecam!

 

Składniki:

5 jajek

250 g miękkiego masła

100 g cukru pudru

1 cukier waniliowy lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

1 łyżka mielonego cynamonu

skórka starta z 1 cytryny 

szczypta soli

100 g zwykłego cukru

250 g mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (mój dodatek)

1 kg śliwek

3 łyżki migdałów w płatkach

Masło i jajka wyjmij z lodówki kilka godzin przed zrobieniem ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze 100 g cukru, odstaw. Utrzyj masło z cynamonem, skórką cytrynową i solą. Kiedy będzie puszyste, nie przerywając ubijania dodawaj po 1 żółtku. Następnie dosyp cukier puder i cukier waniliowy, ubijaj jeszcze przez ok. 7-10 minut. Przesiej mąkę z proszkiem, dosyp do masy maślano-jajecznej. Następnie do gotowej masy przełóż ubite wcześniej białka (nie odwrotnie!) i delikatnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta, toteż mieszać trzeba ostrożnie, z wyczuciem, żeby białka nie "usiadły". Gotowe ciasto przełóż do tortownicy (użyłam takiej o średnicy 20 cm), na wierzchu ułóż połówki śliwek, posyp migdałami. Piecz w 170 stopniach przez 40 minut (ja musiałam zwiększyć temperaturę do 190 stopni, a moje ciasto piekło się przez prawie godzinę - do tzw. suchego patyczka). Podawaj ciasto z sosem waniliowym.

 

wtorek, 06 marca 2012

Dzisiaj znowu coś w kategorii lekkich deserów. Dzieci miały ochotę na szarlotkę, a ponieważ mam ostatnio fazę na zdrową żywność, wymyśliłam, że zwykłą mąkę zamienię na mąkę graham, a cukier zastąpię ksylitolem, czyli cukrem brzozowym. Bazowałam na moim sprawdzonym i popularnym (sądząc po ilości komentarzy) przepisie na szarlotkę na kruchym cieście. Masła i żółtek niestety zamienić się nie dało ;)  Efekt - muszę przyznać - całkiem, całkiem. Mąka graham ma swój specyficzny smak, ale ciasto wyszło nadspodziewanie kruche (obawiałam się, że może będzie twarde). Jeśli macie ochotę na eksperyment szarlotkowy, spróbujcie :)

Składniki:

500 g mąki pszennej graham typ 1850

łyżeczka proszku do pieczenia 

2-3 łyżki ksylitolu (można użyć fruktozy)

7 żółtek

250 g masła

kilka kropli esencji waniliowej

1 kg jabłek

ksylitol lub fruktoza do dosłodzenia jabłek (jeśli to konieczne)

sok z jednej cytryny

2 łyżeczki cynamonu 

Mąkę, proszek, esencję i ksylitol wymieszaj na stolnicy. Dodaj masło posiekane na drobne kawałeczki, oraz żółtka, posiekaj wszystko razem z mąką. Szybko zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

W tym czasie obierz i pokrój jabłka. Włóż je do rondelka i upraż na mus. Jeśli to konieczne, dodaj ksylitol i sok z cytryny (zależy od gatunku jabłek). Wymieszaj jabłka z cynamonem.

Ciasto podziel na 2/3 i 1/3. Większą część pokrusz lub zetrzyj na grubej tarce do tortownicy 26 cm, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wstaw spód ciasta do piekarnika nagrzanego na 180 stopni, podpiekaj przez około 10 minut. Następnie wyjmij tortownicę, wyłóż jabłka i na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz jeszcze przez około 20-30 minut.

 

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Do ciast marchewkowych zawsze podchodziłam z rezerwą, jakoś nie przekonują mnie warzywa w wypiekach (czyli również buraki, cukinie i inne "wynalazki"). Niemniej jednak, dałam się namówić mojej córce na ten wypiek - i muszę przyznać, że nie żałuję, bo ciasto jest pyszne. Przede wszystkim nie jest ciężkie, jak większość ciast marchewkowych, które miałam okazję próbować. W smaku przypomina nieco ciasto amerykańskie, które bardzo lubię.

Przepis znalazła moja córeczka w gazetce "Chomiki Zhu Zhu" :)

Składniki:

2 jajka

200 g drobnego brązowego cukru

150 ml oleju

200 g drobno startej marchewki

100 g ananasa (świeżego lub z puszki), drobno pokrojonego

200 g mąki

po 1 łyżeczce: sody, soli, cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g wiórków kokosowych (dałam zamiast wiórków płatki migdałowe)

50 g posiekanych orzechów włoskich 

Polewa:

tabliczka białej czekolady

1 łyżka masła

2 łyżki kremówki

Jajka dokładnie utrzyj z cukrem (trzeba ucierać około 10 minut). Następnie powoli dolewaj olej, ciągle mieszając. Dodawaj po łyżce startą marchewkę, następnie dosypuj mąkę, przesianą z proszkiem, solą, sodą i cynamonem. Na koniec dorzuć ananas, orzechy i wiórki (lub migdały), wymieszaj. Przełóż ciasto do niedużej blaszki (20 x 20 cm) i piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni.

Czekoladę rozpuść na parze z masłem i kremówką, polej ostygnięte ciasto.

 

sobota, 31 grudnia 2011

Jeżeli chodzi o wypieki, ostatnio mam pecha, bo ciągle mi coś nie wychodzi i psuję nawet takie ciasta, które zawsze wychodziły idealnie. Trochę więc zniechęciłam się do pieczenia i chyba na jakiś czas ograniczę się do gofrów, lub muffinek, które wychodzą zawsze. Ciasto w tym wpisie miało być właściwie Falami Dunaju i te fale nawet trochę widać, ale zupełnie nie wyszedł mi krem budyniowy. Tak więc zamiast Fal Dunaju, jest ciasto z wiśniami.

Składniki:

3 jajka 

150 g cukru

150 ml oleju

150 ml mleka

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

350 g mrożonych wiśni 

Składniki na polewę:

1,5 tabliczki czekolady deserowej

50 g masła

2 łyżki kremówki

mielone migdały

Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka. Powoli wlewaj olej, wciąż ubijając. Przesiej mąkę z proszkiem i stopniowo dosypuj do ciasta na przemian z dolewaniem mleka. Gotowe ciasto podziel na pół, do jednej części dodaj kakao i 2 łyżki mleka. Do niedużej blaszki (najlepiej 20 x 20 cm) wlej jasne ciasto, na wierzch wylej ciemne i delikatnie rozprowadź po powierzchni. Wiśnie (bez rozmrażania) lekko powciskaj na powierzchni ciasta. Piecz około 40-45 minut w 180 stopniach.

Czekoladę, masło i kremówkę rozpuść na parze, polej ciasto, posyp mielonymi migdałami.

 

Na Nowy Rok 2012 przesyłam wszystkim najlepsze i najsłodsze życzenia!  

sobota, 20 sierpnia 2011

Miałam ochotę na kolejne ciasto z morelami i zdecydowałam się na połączenie dwóch przepisów: na ucierane ciasto jogurtowe i na orzechowe ciasto z morelami. Efekt - niesamowicie pyszny. Sami spróbujcie!

Składniki:

4 jajka

320 g cukru

400 g mąki

330 ml jogurtu naturalnego

niepełna szklanka oleju lub roztopionego masła

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1 duży cukier waniliowy lub 2 małe

100 g mielonych orzechów laskowych

bułka tarta 

500 g moreli

100 g malin

700 ml mleka

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

1 łyżka masła

Ugotuj bydyń z dodatkiem masła (musi być ugotowany w mniejszej ilości mleka, niż podane na opakowaniu, żeby był gęstszy). Nakryj naczynie i odstaw budyń do całkowitego ostygnięcia. Jajka ucieraj z cukrem przez 10-12 minut. Następnie stopniowo dodawaj olej i jogurt, a potem wsyp mąkę z proszkiem i orzechy. Wlej ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Morele podziel na połówki, każdą dolną część obtaczaj w bułce tartej i układaj na cieście skórką do góry. W miejscach pomiędzy morelami ułóż maliny. Ostygnięty budyń nałóż do szprycy cukierniczej i namaluj na cieście kratkę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 45-50 minut.



Tym przepisem żegnam się na jakiś czas - w tym roku wywiewa nas do dalekiej Portugalii, zapraszam więc wkrótce na kulinarne opowieści z zachodniego końca Europy :) Do zobaczenia! 

czwartek, 21 lipca 2011

Miałam ochotę na ciasto z morelami. W internecie znalazłam mnóstwo przepisów, ale w końcu zdecydowałam się na przepis ze strony Mała Cukierenka. Ciasto wyszło bardzo pyszne, chociaż zdaniem domowników, mogłoby być odrobinę bardziej słodkie. Spód pachnący orzechami, dość sypki i piaskowy. Do tego pyszne owoce i płatki migdałowe. Polecam :)

Składniki:

200g miękkiego masła

170g cukru (najlepiej brązowego)

szczypta soli

4 jajka

200g mąki pszennej

2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

100g zmielonych orzechów laskowych

50g posiekanych migdałów

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

500g moreli świeżych lub z puszki

200g malin

50g płatków migdałowych

Morele umyj, obierz ze skórki, podziel na połówki i usuń pestki. Wymieszaj ze sobą mąkę, orzechy, proszek i siekane migdały. Roztrzep jajka. Masło dokładnie utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo jajka. Wciąż ucierając, dodawaj mąkę. Ciasto wyłóż do tortownicy 24 cm lub niedużej formy prostokątnej, wyrównaj. Na wierzchu ułóż morele i maliny, posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok. 60-65 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

 

czwartek, 30 czerwca 2011

Potrzebowałam przepisu na szybkie ciasto z owocami na podwieczorek dla moich dwóch łasuchów. Zdecydowałam się skorzystać z przepisu z książeczki "Pyszne ciasta" i nie żałuję - dzięki dodatkowi kremówki, biszkopt nie jest za suchy, a przygotowanie ciasta razem z pieczeniem trwa niecałą godzinę. I te poziomki... pachną obłędnie :)

Składniki:

4 jajka

0,5 szklanki cukru + łyżeczka cukru waniliowego

szklanka mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kremówki

owoce - poziomki, jagody, borówki lub jeżyny

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Żółtka wymieszaj z kremówką, dodaj do białek, połącz mieszając. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem, dokładnie zmieszaj. Ciasto wlej do niedużej formy (ja użyłam prostokątnej foremki o wymiarach 21 x 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz około 30 minut w 180 stopniach. Przed pokrojeniem, pozwól ciastu chwilę ostygnąć.

Dzisiaj upiekłam jeszcze jedno, tym razem z borówkami :)

 

środa, 25 maja 2011

Na straganach pojawiły się truskawki, i jednocześnie zaczęło za mną "chodzić" puszyste drożdżowe ciasto z truskawkami i nutą wanilii. I oto jest :)

Składniki:

500 g mąki

5 g suchych drożdży (lub ok. 18-20 g świeżych)

3 roztrzepane jajka

100 g masła

4 czubate łyżki cukru + cukier waniliowy (można dać łyżkę więcej cukru i esencję waniliową)

150 ml mleka

szczypta soli

4 łyżki ciepłej wody

500 g truskawek

3 łyżki bułki tartej 

Na kruszonkę: 80 g mąki, 50 g masła, 50 g cukru (plus ewentualnie cukier waniliowy) 

Mleko zagotuj, rozpuść w nim masło z cukrem i solą, odstaw do ostygnięcia. Drożdże namocz w ciepłej wodzie (świeże rozetrzyj z wodą). Zmieszaj składniki ciasta, dobrze wyrób - ciasto powinno być raczej luźne, dość klejące. Włóż ciasto do miski wysmarowanej mąką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozłóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp cienko bułką tartą. Układaj truskawki, lekko je wciskając (większe sztuki najlepiej pokroić). Z podanych składników wykonaj kruszonkę, posyp ciasto na wierzchu. Piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.

 

niedziela, 15 maja 2011

Ostatnio cisza na blogu... przywaliły mnie odrobinę obowiązki zawodowe, ale powoli zaczynam dostrzegać światełko oznaczające wyjście z tunelu :) Na rozgrzewkę i do niedzielnej kawy sączonej powoli na tarasie, proponuję Wam dzisiaj ciasto jogurtowe z rabarbarem. Spód ciasta jest uniwersalny, to znaczy można dodać do niego dowolne owoce - np. brzoskwinie, truskawki, śliwki - i do wszystkiego będzie pasowało. Poza tym ma niewątpliwą zaletę, że trudno, żeby nie wyszło. Przepis dostałam od Przyjaciółki - dziękuję!

Składniki:

4 jajka

320 g cukru

450-500 g mąki

330 ml jogurtu naturalnego

niepełna szklanka oleju lub roztopionego masła

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1 duży cukier waniliowy lub 2 małe

500 g obranego i pokrojonego rabarbaru

mąka, cukier i masło na kruszonkę

Jajka utrzyj z cukrem. Trzeba je ucierać dość długo, najlepiej ok. 10 minut, tak, aby masa była bardzo puszysta. Dodaj stopniowo tłuszcz i jogurt, następnie przesiej mąkę z proszkiem, dobrze wymieszaj. Wylej ciasto na natłuszczoną blachę, na wierzchu ułóż rabarbar (możesz go delikatnie obtoczyć w bułce tartej, wtedy nie będzie się łatwo zapadał w ciasto). Posyp ciasto kruszonką i piecz 45-50 minut w 180 stopniach.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...