Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
niedziela, 10 lipca 2011

Całkiem niedaleko odkryliśmy fantastyczną wędzarnię ryb. Właściciel przywozi świeże ryby z Pojezierza Kaszubskiego i wędzi je na miejscu, można więc kupić świeżą sieję, suma czy pstrąga, ale są też inne ryby, takie jak jesiotr, makrela i łosoś. Jeżeli o mnie chodzi, na pierwszym miejscu stawiam łososia wędzonego na zimno - jest fantastyczny! Mogę go jeść i z chlebem, i w sałatkach, ale smakuje mi także "luzem". Dzisiaj postanowiłam wykorzystać go do sałatki z jajkiem.

Składniki na jedną porcję:

kilka liści sałaty

2 jajka ugotowane na twardo

100 g łososia wędzonego na zimno

kilka pomidorków daktylowych

garść czarnych oliwek

Dressing:

2 łyżki oliwy

łyżka soku cytrynowego

łyżka kaparów, drobniutko posiekanych

pieprz czarny, świeżo zmielony

Sałatę umyj, ułóż na talerzu. Na sałacie ułóż jajka pokrojone na ćwiartki, łososia i pomidory w plasterkach. Na wierzchu rozrzuć oliwki. Posiekane kapary wymieszaj z oliwą, sokiem cytrynowym i pieprzem, polej sałatkę i podawaj. Bardzo dobrze smakuje z lampką białego wytrawnego wina :)

 

czwartek, 07 lipca 2011

Przepis na te smaczne rogaliczki dostałam od koleżanki z pracy. Receptura jest niezmiernie prosta, a rezultat zadziwiająco smaczny - ciasto jest kruche, a jednocześnie nie rośnie nadmiernie i nie pęka. Z podanych proporcji, wyszło mi 32 rogaliki.

Składniki:

2 szklanki mąki

250 g masła

200 g serka homogenizowanego naturalnego

nadzienie - dżem, powidła lub nutella

Lukier: szklanka cukru pudru, 2 łyżki gorącego mleka, łyżka masła

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj serek i zagnieć ciasto. Podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na koło, podziel na 8 mniejszych części. Nakładaj dżem lub nutellę, zwijaj zaczynając od podstawy. Rogaliki ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, następnie piecz w 200 stopniach na złoty kolor.

Lukier: cukier puder dobrze utrzyj z mlekiem i masłem, polukruj ostudzone rogaliki.

 

wtorek, 05 lipca 2011

Odkryłam ostatnio marynowany czosnek - jest bardzo dobry do przekąszania wykałaczką, podobnie jak oliwki; świetnie smakuje także w sałatkach - jak poniżej.

Składniki:

garść rukoli

100 g ugotowanego makaronu

100 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki

słoiczek marynowanego czosnku

oliwki czarne lub zielone

oliwa z oliwek, ocet balsamiczny

sól, pieprz

Wszystkie składniki sałatki włóż do salaterki, polej oliwą i pokrop octem balsamicznym. Lekko osól, popieprz, dobrze wymieszaj.

 

czwartek, 30 czerwca 2011

Potrzebowałam przepisu na szybkie ciasto z owocami na podwieczorek dla moich dwóch łasuchów. Zdecydowałam się skorzystać z przepisu z książeczki "Pyszne ciasta" i nie żałuję - dzięki dodatkowi kremówki, biszkopt nie jest za suchy, a przygotowanie ciasta razem z pieczeniem trwa niecałą godzinę. I te poziomki... pachną obłędnie :)

Składniki:

4 jajka

0,5 szklanki cukru + łyżeczka cukru waniliowego

szklanka mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kremówki

owoce - poziomki, jagody, borówki lub jeżyny

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną, lśniącą pianę. Żółtka wymieszaj z kremówką, dodaj do białek, połącz mieszając. Na koniec przesiej mąkę z proszkiem, dokładnie zmieszaj. Ciasto wlej do niedużej formy (ja użyłam prostokątnej foremki o wymiarach 21 x 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż owoce. Piecz około 30 minut w 180 stopniach. Przed pokrojeniem, pozwól ciastu chwilę ostygnąć.

Dzisiaj upiekłam jeszcze jedno, tym razem z borówkami :)

 

sobota, 25 czerwca 2011

Jest to bardzo lekka sałatka o orzeźwiającym smaku. Przepis zanotowałam jakiś czas temu z jakiejś gazety, chyba były to Wysokie Obcasy Extra. Polecam zwłaszcza miłośnikom sushi, a podawać radziłabym do dań z drobiu, ryb i owoców morza.

Składniki:

1-2 świeże ogórki

6 łodyg selera naciowego

1 szklanka marynowanego imbiru

cukier

olej lniany lub oliwa

Seler pokrój w cienkie plasterki. Ogórki pokroić ze skórką w ćwierć plasterki (powinno być pół na pół ogórka i selera). Imbir odciśnij, zachowując zalewę, i pokrój w cienkie paseczki. Ocet z marynaty dopraw cukrem do smaku. Polej olejem/oliwą i wymieszaj. Wstaw sałatkę na jakiś czas do lodówki "do przegryzienia". 

 

niedziela, 12 czerwca 2011

W planach miałam właściwie torcik z bitą śmietaną i truskawkami, ale w kuchennej szafce znalazłam zaplątane opakowanie wiórków kokosowych, więc postanowiłam dorzucić je do kremu. Wyszło podobnie, a jednak inaczej, i okazało się, że truskawki świetnie komponują się z kokosem.

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

0,5 szklanki cukru pudru + cukier waniliowy

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 l śmietany 30%

0,5 szklanki cukru pudru

zagęstnik do bitej śmietany

150 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

0,5 kg truskawek

galaretka truskawkowa

migdały w płatkach 

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek, z białek ubij pianę. Żółtka dokładnie ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel. Przesiej mąkę z proszkiem, zmiksuj wszystko. Następnie dorzuć pianę z białek i ostrożnie wymieszaj z ciastem.

Dno tortownicy 26 cm posmaruj tłuszczem i obsyp bułką. Ostatnio wyczytałam na jednym z forów kulinarnych, żeby przy pieczeniu biszkoptu nie smarować tłuszczem boków tortownicy. Biszkopt wspina się wtedy po ściankach, rośnie równo i nie opada. Nie posmarowałam więc boków i rzeczywiście biszkopt urósł fantastycznie, polecam Wam ten sposób! Mój biszkopt piekłam przez 30 minut w 170 stopniach.

Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem (ilość cukru można zmienić, jeśli wolisz bardziej słodki krem). Dodaj wiórki i dobrze wymieszaj. 

Przygotowanie tortu:

Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat umieść w obręczy i ułóż na nim pokrojone truskawki. Nałóż krem, przykryj drugim blatem, wierzch posmaruj kremem. Udekoruj truskawkami. Odpowiednio wcześniej przygotuj galaretkę i tężejącą zalej wierzch ciasta, a następnie posyp płatkami migdałowymi. Wstaw tort na kilka godzin do lodówki.

 

czwartek, 09 czerwca 2011

Poniższe dipy pasują głównie do grillowanego mięsa drobiowego.

Dip miętowy 

100 ml jogurtu naturalnego

100 ml śmietany 18%

pół pęczka świeżej mięty

ząbek czosnku

sól, pieprz, cukier

Miętę posiekaj, czosnek przetrzyj. Wymieszaj wszystkie składniki dipu, dopraw zgodnie z indywidualnym smakiem.

Dip z czubrycą   

150 g serka śmietankowego naturalnego

suszona czubryca zielona

suszone pomidory bez zalewy (na sucho), utłuczone w moździerzu lub drobno posiekane

kilka gałązek szczypiorku, drobno posiekanego 

bazylia

sól, pieprz

Dokładnie zmieszaj wszystkie składniki dipu i odstaw na jakiś czas "do przegryzienia".

 

Tagi: dip jogurt ser
13:49, gania76 , Dodatki
Link Komentarze (4) »
wtorek, 31 maja 2011

Jak znosicie obecne upały? Ja biegałam dziś cały dzień po mieście, załatwiając różne sprawy, i gdyby nie klimatyzacja w samochodzie, to byłoby ciężko. Na ochłodę przygotowałam wczoraj lekką truskawkową piankę. Zapomniałam co prawda położyć biszkoptów na spód tortownicy, ale dzięki temu deserek jest jeszcze lżejszy i można pozwolić sobie na drugi kawałek. Zapraszam!

Składniki:

1 l jogurtu naturalnego

15 dag cukru + cukier waniliowy

3 dag żelatyny

150 ml gorącej wody

1 kg truskawek + kilka sztuk do dekoracji

1 galaretka truskawkowa

biszkopty do wyłożenia formy

Jogurt zmiksuj w blenderze z połową truskawek i cukrem. Żelatynę dobrze rozpuść w gorącej wodzie, ostudź. Odlej trochę masy jogurtowej, wymieszaj z żelatyną, a następnie dolej do całości i dobrze wymieszaj lub zmiksuj. Całość odstaw na jakiś czas. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Formę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż biszkopty. Pozostałe truskawki pokrój na ćwiartki.

Kiedy masa jogurtowa zacznie tężeć, dosyp do niej pokrojone truskawki, zamieszaj. Ostrożnie wlej masę do tortownicy i wstaw do lodówki. Kiedy zastygnie, na wierzchu ułóż truskawki i zalej galaretką. Przed podaniem zostaw deser w lodówce na kilka godzin.

 

 

sobota, 28 maja 2011

Koniec maja oznacza, że w moim kalendarzu prawie co weekend widnieje słowo PIKNIK, ponieważ mając dwójkę dzieci w wieku szkolno-przedszkolnym, nie sposób nie uczestniczyć chociaż w jednej podobnej imprezie w sezonie. W tym roku mam bodajże cztery pikniki w trzy kolejne weekendy :) Oznacza to dla mnie wertowanie książek i stron internetowych w poszukiwaniu przepisów na potrawy, które są łatwe do transportu i podania, a jednocześnie dobrze smakują i cieszą oko. Trudne to zadanie... na pierwszy ogień wybrałam więc coś, w czym czuję się dobrze, a więc pizzę - tym razem zdecydowałam się na pizzę w wersji mini.

Składniki na ok. 25 mini-pizz: 

Ciasto

500 g mąki

2-3 dag drożdży 

1/2 łyżeczki soli

1/8 szklanki ciepłego mleka

1/2 łyżeczki cukru

1/4 szklanki oliwy

woda w ilości potrzebnej do uzyskania dobrej konsystencji ciasta

Sos

słoiczek koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy

łyżka octu balsamico

sól, pieprz, czosnek (może być granulowany)

oregano

łyżeczka cukru

Nadzienie

pepperoni

zielone i czarne oliwki

mozzarella

oregano do posypania

Przygotowanie ciasta:

Rozrób drożdże w ciepłym (nie gorącym!) mleku, dodaj łyżeczkę mąki i cukier. Postaw zaczyn w ciepłym miejscu do momentu, aż się spieni. Do naczynia wsyp mąkę, sól, wlej zaczyn drożdżowy i oliwę, wymieszaj składniki. Dodawaj stopniowo wodę w takiej ilości, aby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie. Następnie dobrze wyrób (ja wyrabiam przez około 5-7 minut w robocie kuchennym). Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (powinno podwoić swoją objętość).  

Przygotowanie sosu:

W rondelku zmieszaj koncentrat, oliwę, ocet i resztę składników, lekko podgrzej.

Przygotowanie pizzy:

Ciasto podziel na 4 kawałki, każdy kawałek rozwałkuj dość cienko, podsypując mąką, a następnie wykrajaj niewielkie placuszki. Każdy placuszek smaruj sosem i układaj pepperoni lub oliwki oraz mozzarellę, posyp oregano. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, piecz pizzę przez około 15-20 minut.

środa, 25 maja 2011

Na straganach pojawiły się truskawki, i jednocześnie zaczęło za mną "chodzić" puszyste drożdżowe ciasto z truskawkami i nutą wanilii. I oto jest :)

Składniki:

500 g mąki

5 g suchych drożdży (lub ok. 18-20 g świeżych)

3 roztrzepane jajka

100 g masła

4 czubate łyżki cukru + cukier waniliowy (można dać łyżkę więcej cukru i esencję waniliową)

150 ml mleka

szczypta soli

4 łyżki ciepłej wody

500 g truskawek

3 łyżki bułki tartej 

Na kruszonkę: 80 g mąki, 50 g masła, 50 g cukru (plus ewentualnie cukier waniliowy) 

Mleko zagotuj, rozpuść w nim masło z cukrem i solą, odstaw do ostygnięcia. Drożdże namocz w ciepłej wodzie (świeże rozetrzyj z wodą). Zmieszaj składniki ciasta, dobrze wyrób - ciasto powinno być raczej luźne, dość klejące. Włóż ciasto do miski wysmarowanej mąką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozłóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp cienko bułką tartą. Układaj truskawki, lekko je wciskając (większe sztuki najlepiej pokroić). Z podanych składników wykonaj kruszonkę, posyp ciasto na wierzchu. Piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.

 

Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...