Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
sobota, 20 sierpnia 2011

Miałam ochotę na kolejne ciasto z morelami i zdecydowałam się na połączenie dwóch przepisów: na ucierane ciasto jogurtowe i na orzechowe ciasto z morelami. Efekt - niesamowicie pyszny. Sami spróbujcie!

Składniki:

4 jajka

320 g cukru

400 g mąki

330 ml jogurtu naturalnego

niepełna szklanka oleju lub roztopionego masła

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1 duży cukier waniliowy lub 2 małe

100 g mielonych orzechów laskowych

bułka tarta 

500 g moreli

100 g malin

700 ml mleka

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

1 łyżka masła

Ugotuj bydyń z dodatkiem masła (musi być ugotowany w mniejszej ilości mleka, niż podane na opakowaniu, żeby był gęstszy). Nakryj naczynie i odstaw budyń do całkowitego ostygnięcia. Jajka ucieraj z cukrem przez 10-12 minut. Następnie stopniowo dodawaj olej i jogurt, a potem wsyp mąkę z proszkiem i orzechy. Wlej ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Morele podziel na połówki, każdą dolną część obtaczaj w bułce tartej i układaj na cieście skórką do góry. W miejscach pomiędzy morelami ułóż maliny. Ostygnięty budyń nałóż do szprycy cukierniczej i namaluj na cieście kratkę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 45-50 minut.



Tym przepisem żegnam się na jakiś czas - w tym roku wywiewa nas do dalekiej Portugalii, zapraszam więc wkrótce na kulinarne opowieści z zachodniego końca Europy :) Do zobaczenia! 

wtorek, 16 sierpnia 2011

Jest to bardzo smaczne danie, a kurczak świetnie się komponuje z kurkami. Polecam, jeśli tylko macie dostęp do kurek.

Składniki:

300 g filetów z kurczaka

500 g kurek

2 średnie cebule

100 ml białego wytrawnego wina

100 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego

sól, pieprz, majeranek, tymianek

łyżeczka jasnego sosu sojowego

ewentualnie łyżeczka mąki ziemniaczanej 

oliwa z oliwek 

Marynata do mięsa:

100 ml oliwy z oliwek

sok z jednej cytryny

łyżeczka pieprzu ziołowego

szczypta pieprzu cayenne

łyżeczka płynnego miodu

Mięso pokrój na kawałki, lekko rozbij. Wymieszaj składniki marynaty i zanurz w niej mięso na co najmniej 30 minut. Grzyby oczyść. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Dodaj kurki, smaż na dużym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Dolej wino, możesz też podlać grzyby odrobiną wody. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś kurki przez około 20 minut. W międzyczasie zgrilluj mięso na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym. Sos dopraw do smaku, jeżeli jest za rzadki - zagęść mąką. Po zdjęciu patelni z ognia, dodaj śmietanę lub jogurt. Podawaj od razu.

 

sobota, 13 sierpnia 2011

Zapraszam Was dzisiaj na pyszny koktajl, który powstał właściwie tylko dlatego, że jakoś nikt w domu nie miał ochoty na banany, a ja z kolei nie miałam ochoty ich wyrzucać.

Składniki:

1 l maślanki

6 dojrzałych, miękkich bananów

2 łyżki brązowego cukru

łyżeczka cynamonu

kilka kropli esencji waniliowej

Wszystkie składniki koktajlu dobrze zmiksuj, podawaj natychmiast.

 

środa, 10 sierpnia 2011

Przepis na te pyszne ogórki dostałam od mojej siostry. Potem wyczytałam w internecie, że jest to przepis dość popularny i wręcz oklepany, ale dla mnie to zupełna nowość. Polecam osobom, które nie lubią zwykłych ogórków konserwowych - w tej wersji powinny Wam posmakować.

Składniki:

2,5 kg małych ogórków

1 główka czosnku

4 papryczki chilli

1,5 szklanki octu 10%

6 łyżek oleju

4 łyżki soli

3 litry wody

Ogórki dokładnie umyj i przekrój wzdłuż na 2 lub 4 części. Następnie zasyp solą i pozostaw na kilka godzin (przepis mówił o 24 godzinach, ale ja trzymałam ogórki zaledwie 6 godzin). Papryczki pokrój, usuwając pestki. Czosnek drobno posiekaj. Zagotuj składniki zalewy, dodaj chilli i czosnek. Odlej sok z ogórków, ułóż je ciasno w słoikach i zalej zalewą. Słoiki pasteryzuj przez około 15 minut.

 

poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Przepis z "Kuchni chińskiej", z wykorzystaniem części składników zaprezentowanych w poprzednim wpisie.

Składniki:

250 g filetów z kurczaka

1 białko

5 łyżeczek mąki kukurydzianej

250 g cienkiego makaronu jajecznego

320 ml oleju słonecznikowego

600 ml bulionu z kurczaka (może być z kostki)

2 łyżki wina ryżowego do gotowania

2 łyżki sosu ostrygowego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka sosu hoisin

1 czerwona papryka, pokrojona w paski

2 łyżki wody

3 cebule dymki, posiekane

Wymieszaj białko z 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej, w mieszance obtocz kurczaka, odstaw na 30 minut. Makaron zalej wrzątkiem i pozostaw na 2 minuty, odcedź. W woku rozgrzej 300 ml oleju. Wrzuć makaron i smaż na niewielkim ogniu przez 5 minut, aż makaron zbrązowieje od spodu. Przewróć go do góry nogami i usmaż z drugiej strony. Następnie odłóż na półmisek i trzymaj w ciepłym miejscu. 

Z woka usuń olej, wlej połowę bulionu. Dodaj mięso i dobrze wymieszaj, gotuj przez 2 minuty i odcedź. Wok wytrzyj papierowym ręcznikiem, postaw na ogniu. Wlej wino oraz sosy sojowy, ostrygowy i hoisin. Wrzuć paprykę, dolej resztę bulionu i zagotuj całość. Wymieszaj resztę mąki kukurydzianej z wodą i dolej do woka, następnie dorzuć kurczaka i krótko gotuj. Na talerzach rozłóż makaron, mięso, i posyp posiekaną dymką.

 

PS Bardzo dziękuję Oli za wyróżnienie mojego bloga tytułem One Lovely Blog Award :) Jest mi naprawdę bardzo miło i pozdrawiam wszystkich moich stałych Czytelników. 

Nowością na blogu jest widżet "You might also like", który działa z poziomu pojedynczego wpisu. Mam nadzieję, że ułatwi Wam on poruszanie się na blogu, a także przypomni stare przepisy - przez 4,5 roku trochę się tego uzbierało. Aktualnie jestem w trakcie dopisywania tagów do archiwalnych wpisów, co zajmuje mi sporo czasu - blog liczy już blisko 600 wpisów.  

niedziela, 31 lipca 2011

Oto, co kupił mój Mąż, będąc w Chinach:

Od lewej:

- chutney mango,

- pasta z czarnej fasoli (kilka słoiczków),

- chińska przyprawa 5 smaków (zapas chyba dożywotni...),

- w dużej puszce - herbata oolong,

- wino ryżowe do gotowania,

- sos hoisin,

- suszone grzyby shiitake.

Jak na razie, wypróbowaliśmy przyprawę 5 smaków - jest zdecydowanie bardziej aromatyczna niż ta, którą można dostać w polskich sklepach; a także pastę z czarnej fasoli, w Polsce praktycznie niedostępną. Pyszna jest także herbata oolong, krótko fermentowana i o niskiej zawartości kofeiny.  

Nowe przepisy wkrótce :) 

poniedziałek, 25 lipca 2011

Pomysł na tę pyszną sałatkę zaczerpnęłam z ulotki jednego z supermarketów. W oryginale były tam jeszcze grzanki, ja jednak z nich zrezygnowałam. 

Składniki:

sałata mieszana

200 g mozzarelli w kulkach

100 g szynki parmeńskiej (w oryginale była szwarcwaldzka, ale parmeńska pasuje geograficznie do mozzarelli ;))

100 g pomidorów daktylowych lub koktajlowych

oliwa z oliwek, ocet balsamiczny

świeżo zmielony pieprz

Na sałacie ułóż mozzarellę i szynkę zwiniętą w ruloniki. Pomidorki pokrój na plastry lub na połowę i rozłóż na talerzu. Polej sałatkę oliwą, pokrop octem i posyp pieprzem. Podawaj od razu.

 

czwartek, 21 lipca 2011

Miałam ochotę na ciasto z morelami. W internecie znalazłam mnóstwo przepisów, ale w końcu zdecydowałam się na przepis ze strony Mała Cukierenka. Ciasto wyszło bardzo pyszne, chociaż zdaniem domowników, mogłoby być odrobinę bardziej słodkie. Spód pachnący orzechami, dość sypki i piaskowy. Do tego pyszne owoce i płatki migdałowe. Polecam :)

Składniki:

200g miękkiego masła

170g cukru (najlepiej brązowego)

szczypta soli

4 jajka

200g mąki pszennej

2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

100g zmielonych orzechów laskowych

50g posiekanych migdałów

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

500g moreli świeżych lub z puszki

200g malin

50g płatków migdałowych

Morele umyj, obierz ze skórki, podziel na połówki i usuń pestki. Wymieszaj ze sobą mąkę, orzechy, proszek i siekane migdały. Roztrzep jajka. Masło dokładnie utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo jajka. Wciąż ucierając, dodawaj mąkę. Ciasto wyłóż do tortownicy 24 cm lub niedużej formy prostokątnej, wyrównaj. Na wierzchu ułóż morele i maliny, posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok. 60-65 minut w 170 stopniach. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.

 

wtorek, 19 lipca 2011

Upalnym latem rzadziej mam ochotę na zupy, ale czasami zdarza się jakąś zupę popełnić. Zapraszam więc dzisiaj na moją wersję kremowej zupy pieczarkowej. Można podać ją z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, dobrze smakuje również z domowymi kluseczkami.

Składniki:

500 g pieczarek

1 cebula

włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera, por

200 g kremowego serka o smaku naturalnym

sól, pieprz

oliwa z oliwek

ziele angielskie, listek laurowy

łyżeczka sosu sojowego

Warzywa umyj, obierz, ugotuj warzywny wywar z zielem angielskim i listkiem laurowym. Po ugotowaniu usuń por i przyprawy. Pieczarki pokrój, posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę, dorzuć pieczarki i uduś je do momentu, aż cała woda odparuje. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój na kawałki i umieść w blenderze. Dorzuć do blendera pieczarki i serek, dolej wywar, zmiksuj wszystko na krem. Wywar dodawaj stopniowo, tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję zupy. Gotową zupę dopraw solą i pieprzem. Ja lubię dodawać do potraw z grzybami także sos sojowy, który moim zdaniem podkreśla smak grzybów. 


 

piątek, 15 lipca 2011

W tym roku posiałam w ogródku buraki, i okazało się, że bardzo dobrze się udały. Jakiś czas temu przerywałam je i w związku z tym miałam dużą ilość botwinki. Kiedy już przejadł mi się chłodnik i zupa z botwinki na ciepło, sięgnęłam do "Kuchni włoskiej" i tam znalazłam przepis na ten pyszny makaron. Nigdy wcześniej nie wykorzystywałam botwiny do makaronu - jest to dla mnie nowość, ale ponieważ efekt był smaczny, na pewno nie będzie to ostatni raz.

Składniki:

makaron penne

300 g botwiny

2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone

2 filety anchois

1 łyżeczka rozgniecionego chilli (dałam suszone, pokruszone)

sól, pieprz, oliwa z oliwek

4 łyżki startego sera pecorino

Ugotuj makaron. Botwinę wrzuć do lekko osolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut, następnie dobrze odciśnij z wody i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z filetami anchois, do momentu, aż czosnek stanie się bladozłoty. Dodaj botwinę, wymieszaj, dopraw chilli, i jeśli to konieczne, solą i pieprzem. Dołóż na patelnię makaron, dobrze wymieszaj z sosem, nałóż na talerze i posyp serem pecorino.

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...