Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
środa, 15 lutego 2012

Przedwczoraj kolejny raz przyszło mi dmuchać świeczki na torcie. Niestety miałam tego pecha, żeby urodzić się zimą, więc chociaż bym chciała, nie mogę zrobić tortu z pysznymi, sezonowymi owocami - pozostaję skazana na owoce z puszki, mrożonki, albo owoce importowane z dalekich krajów. Ponieważ jednak miałam wielką ochotę na połączenie mascarpone oraz truskawek, zdecydowałam się na świeże truskawki hiszpańskie. Myślę, że w sezonie na polskie truskawki ten tort byłby jeszcze lepszy, chociaż i tak muszę przyznać, że wyszedł wyjątkowo dobry i jestem z niego bardzo dumna! A truskawki ukryte pod warstwą kremu okazały się wielką niespodzianką dla moich dzieci i tort został zjedzony do ostatniego okruszka :)

Robiąc spód, zdecydowałam się wykorzystać przepis na francuskie ciasto czekoladowe zamiast biszkoptu, ponieważ marzył mi się mocno czekoladowy smak. Z tego pomysłu będę na pewno jeszcze korzystać. W poniższym przepisie zmniejszyłam proporcje o połowę - z podanej ilości zrobiłam ciasto w tortownicy 20 cm.

 

Składniki:

Ciasto:

100 g masła

100 g gorzkiej czekolady

3 jajka

100-150 g cukru (ja dałam 100 g brązowego)

50 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

500 g serka mascarpone

250 ml śmietany 30%

1 laska wanilii 

3-4 łyżki cukru pudru

sok z jednej cytryny

2 łyżeczki żelatyny

50 ml gorącej wody

300 g truskawek równej wielkości

Do przybrania: 250 ml śmietany 30%, cukier puder, ewentualnie fix do bitej śmietany, czekoladowe dekoracje

 

Wykonanie ciasta:

Masło rozpuść z czekoladą, dobrze wymieszaj. Dokładnie ubij jajka z cukrem, powoli wlej roztopione masło z czekoladą, wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy 20 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach, następnie odstaw ciasto do ostygnięcia. Jeśli urośnie, odkrój "górkę", tak, aby uzyskać płaski blat.

Wykonanie masy:

Zdejmij obręcz od tortownicy, umyj ją, posmaruj masłem (lub innym tłuszczem) i załóż na nowo. Na spodzie ułóż truskawki (ja odcięłam górne części owoców, tak, aby równo stały na cieście). 

Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, ziarnami wanilii i sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Połącz serek ze śmietaną, następnie dolej żelatynę i szybko wymieszaj. Następnie nałóż masę do tortownicy z ciastem i truskawkami. Trzeba to zrobić szybko, zanim masa zastygnie - można lekko docisnąć łyżką lub ręką, tak aby masa dokładnie otoczyła truskawki. Wyrównaj wierzch, nakryj tortownicę folią i włóż na kilka godzin do lodówki.

Dekoracja:

Delikatnie zdejmij obręcz tortownicy. Ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem, jeśli zamierzasz potrzymać tort przez 2-3 dni w lodówce lub jeśli zależy Ci na ładnym kształcie dekoracji. Posmaruj śmietaną boki tortu, a następnie szprycą wyciśnij rozetki. Udekoruj czekoladowymi kwiatkami i listkami.

 

sobota, 11 lutego 2012

Tęsknię za latem i letnimi pysznymi warzywami, z których można wyczarować smakowite sałatki. Niech się ta zima wreszcie skończy! Tymczasem, mając apetyt na sałatkę, ale nie mając ochoty na hiszpańskie pomidory i ogórki, postanowiłam przyrządzić sałatkę w wersji na ciepło. Z indyka i bakłażana miałam zamiar zrobić zapiekankę, a sałatę zjeść osobno, ale zmieniłam plany i wyszło takie oto pyszne i lekkie danie.

Składniki:

opakowanie mieszanej sałaty

150 g filetu z indyka

1 mały bakłażan

kilka suszonych pomidorów w zalewie

50 ml oliwy z oliwek

przyprawa do drobiu (ja używam mieszanki bez glutaminianu sodu oraz konserwantów, o nazwie "Złoty kurczak")

sos balsamico (gotowy)

Mięso pokrój na niewielkie kawałki i obtocz przyprawą, odstaw na jakiś czas. Bakłażana pokrój na plastry o grubości nieco poniżej 1 cm, posól i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz wodę i wytrzyj plastry papierowym ręcznikiem. Rogrzej patelnię grillową (można też bakłażany upiec lub usmażyć, ale tego ostatniego sposobu nie polecam, bo trzeba zużyć bardzo dużo oliwy). Grilluj bakłażany po 4-5 minut z każdej strony, przewracając w połowie czasu. Ja smaruję oliwą tę stronę bakłażana, która jest akurat "do góry", następnie przewracam i smaruję z drugiej strony. Na drugiej patelni równocześnie usmaż mięso. Gotowe bakłażany zdejmij z patelni na deskę, przekrój każdy plaster na pół.

Na talerzach rozłóż opłukaną sałatę, dołóż bakłażany i mięso, delikatnie wymieszaj. Dołóż suszone pomidory, polej sosem balsamico i podawaj.

 

sobota, 04 lutego 2012

Przepis na ten deser znalazłam w książce "Jeść, aby schudnąć" Michela Montignaca i właściwie deser przeznaczony jest dla osób na diecie Montignac. Jeśli jednak zastąpimy fruktozę zwykłym cukrem, a zamiast chudego twarogu użyjemy półtłustego lub serka mascarpone, wyjdzie z tego "normalny" deser. Może nie jest zbyt odpowiedni na obecne mrozy, ale miałam ochotę na coś lekkiego, o orzeźwiającym smaku.

Składniki:

300 g twarożku o zawartości 0% tłuszczu

2 jajka

3 łyżki fruktozy

sok z 2 limonek 

opcjonalnie: kilka listków świeżej mięty

Jajka umyj, sparz, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z fruktozą na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawaj twarożek, cały czas miksując. Dolej sok z limonek, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, ostrożnie dodaj do masy, dobrze wymieszaj. Masę przełóż do pucharków i wstaw na jakiś czas do lodówki.

 

poniedziałek, 30 stycznia 2012

Do ciast marchewkowych zawsze podchodziłam z rezerwą, jakoś nie przekonują mnie warzywa w wypiekach (czyli również buraki, cukinie i inne "wynalazki"). Niemniej jednak, dałam się namówić mojej córce na ten wypiek - i muszę przyznać, że nie żałuję, bo ciasto jest pyszne. Przede wszystkim nie jest ciężkie, jak większość ciast marchewkowych, które miałam okazję próbować. W smaku przypomina nieco ciasto amerykańskie, które bardzo lubię.

Przepis znalazła moja córeczka w gazetce "Chomiki Zhu Zhu" :)

Składniki:

2 jajka

200 g drobnego brązowego cukru

150 ml oleju

200 g drobno startej marchewki

100 g ananasa (świeżego lub z puszki), drobno pokrojonego

200 g mąki

po 1 łyżeczce: sody, soli, cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 g wiórków kokosowych (dałam zamiast wiórków płatki migdałowe)

50 g posiekanych orzechów włoskich 

Polewa:

tabliczka białej czekolady

1 łyżka masła

2 łyżki kremówki

Jajka dokładnie utrzyj z cukrem (trzeba ucierać około 10 minut). Następnie powoli dolewaj olej, ciągle mieszając. Dodawaj po łyżce startą marchewkę, następnie dosypuj mąkę, przesianą z proszkiem, solą, sodą i cynamonem. Na koniec dorzuć ananas, orzechy i wiórki (lub migdały), wymieszaj. Przełóż ciasto do niedużej blaszki (20 x 20 cm) i piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni.

Czekoladę rozpuść na parze z masłem i kremówką, polej ostygnięte ciasto.

 

sobota, 28 stycznia 2012

Udało mi się ostatnio dostać świeże i dość duże pstrągi, które z radością wykorzystałam w kuchni. Jeśli kupuję te ryby, zazwyczaj wybieram większe sztuki, ważące co najmniej 400 g, ponieważ jak zauważyłam, mniejsze mają dużo drobnych ości, utrudniających ich jedzenie. Pstrąg pieczony w migdałach to klasyka, ale dotychczas jeszcze nie próbowałam tego przepisu. Myślę, że jest to bardzo dobry przepis na wykwintny obiad lub kolację, a pracy przy przygotowaniu ryby jest właściwie bardzo mało.

Składniki:

po 1 wypatroszonym pstrągu na osobę

2-3 cytryny

sól, pieprz, tymianek

2 rozkłócone jajka

3 łyżki mąki

100 g płatków migdałowych

Pstrągi wymyj, osusz. Pokrop na zewnątrz i w środku sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, odstaw na 15 minut. Następnie za pomocą pędzla posmaruj pstrągi jajkiem i obsyp mąką. Delikatnie strzepnij nadmiar mąki, ułóż rybę w blaszce lub naczyniu żaroodpornym i obłóż płatkami migdałowymi. Możesz delikatnie posmarować wierzch ryby jajkiem, uważając, aby nie odkleić płatków. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i piecz przez następne 20-30 minut. 

Polecam również inne moje przepisy na pstrąga:

- pstrąg pieczony w folii

- pstrąg z patelni

- pstrąg z cytryną i ziołami

- pstrąg z grilla 

niedziela, 22 stycznia 2012

Dzisiaj robiliśmy z dzieciakami faworki. Formowanie idzie małym rączkom coraz lepiej i poszło nam naprawdę szybko :) Przy okazji postanowiłam wykorzystać część ciasta na róże karnawałowe, które zawsze miałam ochotę zrobić. Róże są trochę bardziej pracochłonne niż faworki, ale bardzo efektowne i wcale nie miałam kłopotu z ich smażeniem (prawdę mówiąc, trochę się tego obawiałam). 

Składniki:

25 dag mąki

5 żółtek

1 łyżka octu lub spirytusu

2-3 łyżki śmietany

szczypta soli

1 l oleju do głębokiego smażenia (polecam słonecznikowy)

cukier puder

konfitura, np. truskawkowa

odrobina białka do sklejania

Z mąki, żółtek, octu i soli zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj po łyżce śmietany, tak aby uzyskać gładką i elastyczną konsystencję ciasta. Gotowe ciasto podziel na kilka części i cienko rozwałkuj. Wykrawaj kółka o trzech różnych średnicach, brzegi kółek ponacinaj, aby uzyskać "płatki". Największe kółka posmaruj na środku białkiem, przyklej środkowe kółko, i następnie najmniejsze, również używając białka. Środek róży mocno przyciśnij, żeby warstwy przykleiły się do siebie. Smaż róże na gorącym oleju, przewracając w połowie czasu pieczenia, tak, aby z obydwu stron przybrały złoty kolor. Wyjmij róże na papier do odsączenia z tłuszczu, następnie posyp cukrem pudrem, a w środku umieść konfiturę.

Polecam również przepis na faworki z piwem :) 

środa, 18 stycznia 2012

Przepis na to danie znalazłam na tym blogu. Spodobał mi się od razu, ponieważ bardzo lubię herbatę Rooibos, a także połączenie mięsa z przyprawami korzennymi. Gulasz jest pyszny i sycący, a poza tym świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Polecam gorąco!

Składniki:

ok. 600 g wołowiny

1 l wody

5 torebek herbaty Rooibos

2 cebule

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

4 łodygi selera naciowego 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki octu z czerwonego wina

skórka starta z połowy pomarańczy

2 laski cynamonu

kawałek świeżego, startego imbiru (ok. 5 cm)

2 średnie bataty

ok. 150 ml miodu

3 gwiazdki anyżu (to już mój dodatek) 

sól, pieprz

oliwa z oliwek

mąka do obtoczenia mięsa (ja pominęłam ten krok)

Mięso pokrój w kostkę ok. 2 x 2 cm, oprósz pieprzem i mąką (jeżeli używasz), obsmaż na mocnym ogniu. Dorzuć posiekaną cebulę i seler naciowy, zmniejsz ogień, nakryj naczynie pokrywką i duś przez około 10 minut, aż cebula i seler zmiękną. Dodaj czosnek i koncentrat, wymieszaj. W międzyczasie zaparz herbatę, dolej do garnka z mięsem. Wrzuć też skórkę pomarańczową, ocet, imbir, cynamon i anyż. Ponownie zmniejsz ogień i zostaw gulasz na około 1,5-2 godziny, do momentu, aż mięso zmięknie.

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, dorzuć też miód, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu, aż słodkie ziemniaki zmiękną.

 

piątek, 13 stycznia 2012

Kiedy pierwszy raz przeczytałam przepis na to danie, wydał mi się on zupełnie "nie-zjadable" i dość długo się broniłam przed jego przyrządzeniem, w końcu jednak mój Mąż zrobił mi niespodziankę i zrobił tą potrawę na obiad. I nie rozczarowaliśmy się! Rzepę zawsze używałam do surówek, nigdy nie próbowałam jej gotować ani smażyć, a muszę przyznać, że po podgrzaniu smakuje zupełnie inaczej. Polecam, jeśli macie ochotę na eksperymenty! 

Przepis z książeczki "Dania z woka". 

 

Składniki:

450 g filetu z indyka (można tez użyć innego mięsa, oczywiście najbardziej pasuje tu kurczak, ale w oryginalnym przepisie była wieprzowina - np. polędwiczki wieprzowe) 

4 łyżki oleju słonecznikowego

1 średni bakłażan

1 biała, podłużna rzepa

2 ząbki czosnku

3 łyżki sosu sojowego

słodki sos chilli do podania

Olej rozgrzej w woku. Mięso pokrój w paski, smaż w woku przez około 5 minut. Bakłażan pokrój w kostkę, a rzepę w plasterki. Dołóż bakłażana do woka razem ze zmiażdżonym czosnkiem, smaż przez 5-7 minut. Na końcu dodaj rzepę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj sos sojowy, wymieszaj. Potrawę przełóż do podgrzanych miseczek i polej słodkim sosem chilli.  

niedziela, 08 stycznia 2012

Pieczeń rzymska to trochę inny sposób na kotlety mielone, jeśli trochę nam się już przejadły. Podobno jest to dość popularna potrawa, ale w moim domu rodzinnym nigdy się tego nie robiło, tak więc dla mnie był to zupełnie pierwszy raz i mogę już stwierdzić, że na pewno nie był to raz ostatni. Roboty jest z tym trochę mniej niż z normalnymi mielonymi, a i mięso smakowało mi bardziej, bo było bardziej soczyste. Warto spróbować :)

Składniki:

1 kg mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej, ale może też być mieszane wołowo-wieprzowe)

1 surowe jajko

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1,5 czerstwej bułki

2 łyżki musztardy

sól, pieprz

ewentualnie majeranek

3 jajka gotowane na twardo

ewentualnie ketchup do posmarowania na wierzchu

tłuszcz do wysmarowania foremki

Mięso przygotuj tak, jak na normalne mielone. Ja zazwyczaj mielę razem z mięsem surową cebulę i czosnek. Bułkę namaczam w wodzie, a potem dobrze odciskam i wyrabiam razem z mięsem, jajkiem i przyprawami.

Foremkę wysmaruj tłuszczem, ułóż warstwę mięsa na dnie. Na mięsie ułóż obrane gotowane jajka i nałóż resztę mięsa, dobrze ugnieć, wierzch możesz posmarować ketchupem. Foremkę wstaw do pieca nagrzanego na 190 stopni i piecz przez około 60-80 minut. Polecam skorzystanie ze szklanej foremki, wtedy dobrze widać, czy pieczeń jest już gotowa.

Po wyjęciu z pieca, odstaw foremkę na około 10 minut, zanim pokroisz pieczeń. Gotową pieczeń podawaj w plastrach. Można podawać ją z dodatkiem różnych sosów, ziemniaków lub frytek.

 

poniedziałek, 02 stycznia 2012

Z nastaniem nowego roku nabrałam ochoty na samodzielnie pieczony chleb. Wybrałam przepis, który już długo czekał w kolejce na wykonanie - pochodzi z książeczki "120 wypieków" i jest to właściwie zmodyfikowany przepis na bułeczki. 

Składniki:

350 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

25 g drożdży

8 - 10 ząbków czosnku (zależnie od wielkości)

200 ml mleka

2 łyżki oliwy

1 płaska łyżeczka soli

1/2 łyżeczki fruktozy lub cukru 

Ewentualnie: łyżka ziół prowansalskich (ja pominęłam)

woda

Drożdże zasyp cukrem, zalej 1/4 szklanki letniej wody, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Zaczyn odstaw na około 15-20 minut, do momentu, aż się spieni. Mleko zagotuj z obranymi ząbkami czosnku, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Następnie dokładnie zmiksuj czosnek z mlekiem i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.

Do mąki wsyp sól, wlej oliwę, gotowy zaczyn i mleko z czosnkiem. Wyrób ciasto (ja wyrabiałam robotem przez około 7 minut). Możesz dodać odrobinę więcej wody lub też podsypać mąką, zgodnie z potrzebą. Odstaw ciasto do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Następnie przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posmaruj mlekiem. Piecz przez godzinę w 170 stopniach.  

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...