środa, 15 lutego 2012
Przedwczoraj kolejny raz przyszło mi dmuchać świeczki na torcie. Niestety miałam tego pecha, żeby urodzić się zimą, więc chociaż bym chciała, nie mogę zrobić tortu z pysznymi, sezonowymi owocami - pozostaję skazana na owoce z puszki, mrożonki, albo owoce importowane z dalekich krajów. Ponieważ jednak miałam wielką ochotę na połączenie mascarpone oraz truskawek, zdecydowałam się na świeże truskawki hiszpańskie. Myślę, że w sezonie na polskie truskawki ten tort byłby jeszcze lepszy, chociaż i tak muszę przyznać, że wyszedł wyjątkowo dobry i jestem z niego bardzo dumna! A truskawki ukryte pod warstwą kremu okazały się wielką niespodzianką dla moich dzieci i tort został zjedzony do ostatniego okruszka :) Robiąc spód, zdecydowałam się wykorzystać przepis na francuskie ciasto czekoladowe zamiast biszkoptu, ponieważ marzył mi się mocno czekoladowy smak. Z tego pomysłu będę na pewno jeszcze korzystać. W poniższym przepisie zmniejszyłam proporcje o połowę - z podanej ilości zrobiłam ciasto w tortownicy 20 cm.
Składniki: Ciasto: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 100-150 g cukru (ja dałam 100 g brązowego) 50 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 1 laska wanilii 3-4 łyżki cukru pudru sok z jednej cytryny 2 łyżeczki żelatyny 50 ml gorącej wody 300 g truskawek równej wielkości Do przybrania: 250 ml śmietany 30%, cukier puder, ewentualnie fix do bitej śmietany, czekoladowe dekoracje
Wykonanie ciasta: Masło rozpuść z czekoladą, dobrze wymieszaj. Dokładnie ubij jajka z cukrem, powoli wlej roztopione masło z czekoladą, wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy 20 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach, następnie odstaw ciasto do ostygnięcia. Jeśli urośnie, odkrój "górkę", tak, aby uzyskać płaski blat. Wykonanie masy: Zdejmij obręcz od tortownicy, umyj ją, posmaruj masłem (lub innym tłuszczem) i załóż na nowo. Na spodzie ułóż truskawki (ja odcięłam górne części owoców, tak, aby równo stały na cieście). Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, ziarnami wanilii i sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu ubij śmietanę na sztywno. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Połącz serek ze śmietaną, następnie dolej żelatynę i szybko wymieszaj. Następnie nałóż masę do tortownicy z ciastem i truskawkami. Trzeba to zrobić szybko, zanim masa zastygnie - można lekko docisnąć łyżką lub ręką, tak aby masa dokładnie otoczyła truskawki. Wyrównaj wierzch, nakryj tortownicę folią i włóż na kilka godzin do lodówki. Dekoracja: Delikatnie zdejmij obręcz tortownicy. Ubij śmietanę na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem, jeśli zamierzasz potrzymać tort przez 2-3 dni w lodówce lub jeśli zależy Ci na ładnym kształcie dekoracji. Posmaruj śmietaną boki tortu, a następnie szprycą wyciśnij rozetki. Udekoruj czekoladowymi kwiatkami i listkami.
sobota, 11 lutego 2012
Tęsknię za latem i letnimi pysznymi warzywami, z których można wyczarować smakowite sałatki. Niech się ta zima wreszcie skończy! Tymczasem, mając apetyt na sałatkę, ale nie mając ochoty na hiszpańskie pomidory i ogórki, postanowiłam przyrządzić sałatkę w wersji na ciepło. Z indyka i bakłażana miałam zamiar zrobić zapiekankę, a sałatę zjeść osobno, ale zmieniłam plany i wyszło takie oto pyszne i lekkie danie. Składniki: opakowanie mieszanej sałaty 150 g filetu z indyka 1 mały bakłażan kilka suszonych pomidorów w zalewie 50 ml oliwy z oliwek przyprawa do drobiu (ja używam mieszanki bez glutaminianu sodu oraz konserwantów, o nazwie "Złoty kurczak") sos balsamico (gotowy) Mięso pokrój na niewielkie kawałki i obtocz przyprawą, odstaw na jakiś czas. Bakłażana pokrój na plastry o grubości nieco poniżej 1 cm, posól i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odsącz wodę i wytrzyj plastry papierowym ręcznikiem. Rogrzej patelnię grillową (można też bakłażany upiec lub usmażyć, ale tego ostatniego sposobu nie polecam, bo trzeba zużyć bardzo dużo oliwy). Grilluj bakłażany po 4-5 minut z każdej strony, przewracając w połowie czasu. Ja smaruję oliwą tę stronę bakłażana, która jest akurat "do góry", następnie przewracam i smaruję z drugiej strony. Na drugiej patelni równocześnie usmaż mięso. Gotowe bakłażany zdejmij z patelni na deskę, przekrój każdy plaster na pół. Na talerzach rozłóż opłukaną sałatę, dołóż bakłażany i mięso, delikatnie wymieszaj. Dołóż suszone pomidory, polej sosem balsamico i podawaj.
sobota, 04 lutego 2012
Przepis na ten deser znalazłam w książce "Jeść, aby schudnąć" Michela Montignaca i właściwie deser przeznaczony jest dla osób na diecie Montignac. Jeśli jednak zastąpimy fruktozę zwykłym cukrem, a zamiast chudego twarogu użyjemy półtłustego lub serka mascarpone, wyjdzie z tego "normalny" deser. Może nie jest zbyt odpowiedni na obecne mrozy, ale miałam ochotę na coś lekkiego, o orzeźwiającym smaku. Składniki: 300 g twarożku o zawartości 0% tłuszczu 2 jajka 3 łyżki fruktozy sok z 2 limonek opcjonalnie: kilka listków świeżej mięty Jajka umyj, sparz, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z fruktozą na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawaj twarożek, cały czas miksując. Dolej sok z limonek, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, ostrożnie dodaj do masy, dobrze wymieszaj. Masę przełóż do pucharków i wstaw na jakiś czas do lodówki.
poniedziałek, 30 stycznia 2012
Do ciast marchewkowych zawsze podchodziłam z rezerwą, jakoś nie przekonują mnie warzywa w wypiekach (czyli również buraki, cukinie i inne "wynalazki"). Niemniej jednak, dałam się namówić mojej córce na ten wypiek - i muszę przyznać, że nie żałuję, bo ciasto jest pyszne. Przede wszystkim nie jest ciężkie, jak większość ciast marchewkowych, które miałam okazję próbować. W smaku przypomina nieco ciasto amerykańskie, które bardzo lubię. Przepis znalazła moja córeczka w gazetce "Chomiki Zhu Zhu" :) Składniki: 2 jajka 200 g drobnego brązowego cukru 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), drobno pokrojonego 200 g mąki po 1 łyżeczce: sody, soli, cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych (dałam zamiast wiórków płatki migdałowe) 50 g posiekanych orzechów włoskich Polewa: tabliczka białej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki kremówki Jajka dokładnie utrzyj z cukrem (trzeba ucierać około 10 minut). Następnie powoli dolewaj olej, ciągle mieszając. Dodawaj po łyżce startą marchewkę, następnie dosypuj mąkę, przesianą z proszkiem, solą, sodą i cynamonem. Na koniec dorzuć ananas, orzechy i wiórki (lub migdały), wymieszaj. Przełóż ciasto do niedużej blaszki (20 x 20 cm) i piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni. Czekoladę rozpuść na parze z masłem i kremówką, polej ostygnięte ciasto.
sobota, 28 stycznia 2012
Udało mi się ostatnio dostać świeże i dość duże pstrągi, które z radością wykorzystałam w kuchni. Jeśli kupuję te ryby, zazwyczaj wybieram większe sztuki, ważące co najmniej 400 g, ponieważ jak zauważyłam, mniejsze mają dużo drobnych ości, utrudniających ich jedzenie. Pstrąg pieczony w migdałach to klasyka, ale dotychczas jeszcze nie próbowałam tego przepisu. Myślę, że jest to bardzo dobry przepis na wykwintny obiad lub kolację, a pracy przy przygotowaniu ryby jest właściwie bardzo mało. Składniki: po 1 wypatroszonym pstrągu na osobę 2-3 cytryny sól, pieprz, tymianek 2 rozkłócone jajka 3 łyżki mąki 100 g płatków migdałowych Pstrągi wymyj, osusz. Pokrop na zewnątrz i w środku sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, odstaw na 15 minut. Następnie za pomocą pędzla posmaruj pstrągi jajkiem i obsyp mąką. Delikatnie strzepnij nadmiar mąki, ułóż rybę w blaszce lub naczyniu żaroodpornym i obłóż płatkami migdałowymi. Możesz delikatnie posmarować wierzch ryby jajkiem, uważając, aby nie odkleić płatków. Nakryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i piecz przez następne 20-30 minut. Polecam również inne moje przepisy na pstrąga:
niedziela, 22 stycznia 2012
Dzisiaj robiliśmy z dzieciakami faworki. Formowanie idzie małym rączkom coraz lepiej i poszło nam naprawdę szybko :) Przy okazji postanowiłam wykorzystać część ciasta na róże karnawałowe, które zawsze miałam ochotę zrobić. Róże są trochę bardziej pracochłonne niż faworki, ale bardzo efektowne i wcale nie miałam kłopotu z ich smażeniem (prawdę mówiąc, trochę się tego obawiałam). Składniki: 25 dag mąki 5 żółtek 1 łyżka octu lub spirytusu 2-3 łyżki śmietany szczypta soli 1 l oleju do głębokiego smażenia (polecam słonecznikowy) cukier puder konfitura, np. truskawkowa odrobina białka do sklejania Z mąki, żółtek, octu i soli zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj po łyżce śmietany, tak aby uzyskać gładką i elastyczną konsystencję ciasta. Gotowe ciasto podziel na kilka części i cienko rozwałkuj. Wykrawaj kółka o trzech różnych średnicach, brzegi kółek ponacinaj, aby uzyskać "płatki". Największe kółka posmaruj na środku białkiem, przyklej środkowe kółko, i następnie najmniejsze, również używając białka. Środek róży mocno przyciśnij, żeby warstwy przykleiły się do siebie. Smaż róże na gorącym oleju, przewracając w połowie czasu pieczenia, tak, aby z obydwu stron przybrały złoty kolor. Wyjmij róże na papier do odsączenia z tłuszczu, następnie posyp cukrem pudrem, a w środku umieść konfiturę. Polecam również przepis na faworki z piwem :)
środa, 18 stycznia 2012
Przepis na to danie znalazłam na tym blogu. Spodobał mi się od razu, ponieważ bardzo lubię herbatę Rooibos, a także połączenie mięsa z przyprawami korzennymi. Gulasz jest pyszny i sycący, a poza tym świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Polecam gorąco! Składniki: ok. 600 g wołowiny 1 l wody 5 torebek herbaty Rooibos 2 cebule 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu z czerwonego wina skórka starta z połowy pomarańczy 2 laski cynamonu kawałek świeżego, startego imbiru (ok. 5 cm) 2 średnie bataty ok. 150 ml miodu 3 gwiazdki anyżu (to już mój dodatek) sól, pieprz oliwa z oliwek mąka do obtoczenia mięsa (ja pominęłam ten krok) Mięso pokrój w kostkę ok. 2 x 2 cm, oprósz pieprzem i mąką (jeżeli używasz), obsmaż na mocnym ogniu. Dorzuć posiekaną cebulę i seler naciowy, zmniejsz ogień, nakryj naczynie pokrywką i duś przez około 10 minut, aż cebula i seler zmiękną. Dodaj czosnek i koncentrat, wymieszaj. W międzyczasie zaparz herbatę, dolej do garnka z mięsem. Wrzuć też skórkę pomarańczową, ocet, imbir, cynamon i anyż. Ponownie zmniejsz ogień i zostaw gulasz na około 1,5-2 godziny, do momentu, aż mięso zmięknie. Bataty obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, dorzuć też miód, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu, aż słodkie ziemniaki zmiękną.
piątek, 13 stycznia 2012
Kiedy pierwszy raz przeczytałam przepis na to danie, wydał mi się on zupełnie "nie-zjadable" i dość długo się broniłam przed jego przyrządzeniem, w końcu jednak mój Mąż zrobił mi niespodziankę i zrobił tą potrawę na obiad. I nie rozczarowaliśmy się! Rzepę zawsze używałam do surówek, nigdy nie próbowałam jej gotować ani smażyć, a muszę przyznać, że po podgrzaniu smakuje zupełnie inaczej. Polecam, jeśli macie ochotę na eksperymenty! Przepis z książeczki "Dania z woka".
Składniki: 450 g filetu z indyka (można tez użyć innego mięsa, oczywiście najbardziej pasuje tu kurczak, ale w oryginalnym przepisie była wieprzowina - np. polędwiczki wieprzowe) 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 średni bakłażan 1 biała, podłużna rzepa 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego słodki sos chilli do podania Olej rozgrzej w woku. Mięso pokrój w paski, smaż w woku przez około 5 minut. Bakłażan pokrój w kostkę, a rzepę w plasterki. Dołóż bakłażana do woka razem ze zmiażdżonym czosnkiem, smaż przez 5-7 minut. Na końcu dodaj rzepę i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj sos sojowy, wymieszaj. Potrawę przełóż do podgrzanych miseczek i polej słodkim sosem chilli.
niedziela, 08 stycznia 2012
Pieczeń rzymska to trochę inny sposób na kotlety mielone, jeśli trochę nam się już przejadły. Podobno jest to dość popularna potrawa, ale w moim domu rodzinnym nigdy się tego nie robiło, tak więc dla mnie był to zupełnie pierwszy raz i mogę już stwierdzić, że na pewno nie był to raz ostatni. Roboty jest z tym trochę mniej niż z normalnymi mielonymi, a i mięso smakowało mi bardziej, bo było bardziej soczyste. Warto spróbować :) Składniki: 1 kg mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej, ale może też być mieszane wołowo-wieprzowe) 1 surowe jajko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1,5 czerstwej bułki 2 łyżki musztardy sól, pieprz ewentualnie majeranek 3 jajka gotowane na twardo ewentualnie ketchup do posmarowania na wierzchu tłuszcz do wysmarowania foremki Mięso przygotuj tak, jak na normalne mielone. Ja zazwyczaj mielę razem z mięsem surową cebulę i czosnek. Bułkę namaczam w wodzie, a potem dobrze odciskam i wyrabiam razem z mięsem, jajkiem i przyprawami. Foremkę wysmaruj tłuszczem, ułóż warstwę mięsa na dnie. Na mięsie ułóż obrane gotowane jajka i nałóż resztę mięsa, dobrze ugnieć, wierzch możesz posmarować ketchupem. Foremkę wstaw do pieca nagrzanego na 190 stopni i piecz przez około 60-80 minut. Polecam skorzystanie ze szklanej foremki, wtedy dobrze widać, czy pieczeń jest już gotowa. Po wyjęciu z pieca, odstaw foremkę na około 10 minut, zanim pokroisz pieczeń. Gotową pieczeń podawaj w plastrach. Można podawać ją z dodatkiem różnych sosów, ziemniaków lub frytek.
poniedziałek, 02 stycznia 2012
Z nastaniem nowego roku nabrałam ochoty na samodzielnie pieczony chleb. Wybrałam przepis, który już długo czekał w kolejce na wykonanie - pochodzi z książeczki "120 wypieków" i jest to właściwie zmodyfikowany przepis na bułeczki. Składniki: 350 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału 25 g drożdży 8 - 10 ząbków czosnku (zależnie od wielkości) 200 ml mleka 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki fruktozy lub cukru Ewentualnie: łyżka ziół prowansalskich (ja pominęłam) woda Drożdże zasyp cukrem, zalej 1/4 szklanki letniej wody, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Zaczyn odstaw na około 15-20 minut, do momentu, aż się spieni. Mleko zagotuj z obranymi ząbkami czosnku, zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. Następnie dokładnie zmiksuj czosnek z mlekiem i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Do mąki wsyp sól, wlej oliwę, gotowy zaczyn i mleko z czosnkiem. Wyrób ciasto (ja wyrabiałam robotem przez około 7 minut). Możesz dodać odrobinę więcej wody lub też podsypać mąką, zgodnie z potrzebą. Odstaw ciasto do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość. Następnie przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ciasta posmaruj mlekiem. Piecz przez godzinę w 170 stopniach.
|
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Mój blog
Ulubione blogi kulinarne
![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |