Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
czwartek, 27 września 2012

Nazwałam ten chleb "drawskim", ponieważ przepis przywiozłam z Pojezierza Drawskiego - dostałam go od pani, która prowadziła gospodarstwo agroturystyczne. Przepis różni się trochę od innych przepisów na chleb na zakwasie w tym względzie, że nie obejmuje przygotowania zaczynu - do mąki dodaje się sam zakwas. Dobrze jest mieć więc zakwas dość "stary", bardzo aktywny, bo inaczej chlebek nie wyrośnie zbyt duży.

Składniki:

300 g mąki orkiszowej lub pszennej typ 700

300 g mąki razowej pszennej typ 1850/2000

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

po 0,5 szklanki słonecznika, siemienia i otrębów pszennych (razem 1,5 szklanki)

2 łyżeczki soli

3 łyżki zakwasu

2,5 - 3 szklanki wody

Wymieszaj suche składniki, dodaj zakwas i stopniowo dodawaj wodę. Ciasto musi być dość gęste, ale rozpływające się. Dobrze wymieszaj, przełóż ciasto do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, napełniając foremki maksymalnie do 1/2 wysokości. Następnie wstaw ciasto na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 70 stopni. Po wyjęciu, owiń foremki luźno folią, następnie ręcznikiem, i zostaw w ciepłym miejscu na 6 do 12 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piecz przez 10 minut w 100 stopniach, kolejne 10 minut w 150 stopniach, oraz godzinę w 200 stopniach. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy popukaniu w skórkę od góry lub od dołu, i lekko odstawać od foremki.

 

sobota, 22 września 2012

Dzisiaj na dobre zawitała do nas jesień... razem z jesienią kalendarzową, przyszedł deszcz i wiatr. Czas włączać ogrzewanie centralne wieczorami, a i herbata jakoś lepiej smakuje. Do herbaty zaś nie ma jak ciasto dyniowe - wykorzystałam do niego część dyni, która została po zrobieniu curry z poprzedniego wpisu.

Składniki:

200 g roztopionego masła

1 szklanka płynnego miodu

1 jajko

400 g dyni, startej na jarzynówce

1 szklanka cukru trzcinowego (dałam 0,5 szklanki i jak dla mnie było ok)

3 szklanki mąki orkiszowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu

Przestudzone masło, miód i jajko wymieszaj. Dosyp resztę składników, dobrze wymieszaj. Piecz przez 50 minut w 190 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do ostygnięcia (szybkie wyjęcie ciasta może spowodować jego opadnięcie).

 

poniedziałek, 17 września 2012

Danie to powstało pod wpływem chwili, ponieważ miałam ochotę na coś z bakłażana, a do tego mam w domu dwie duże dynie, które muszę stopniowo zużywać. Nie jestem zbytnią wielbicielką dyni, ale muszę powiedzieć, że w tej odsłonie jest rewelacyjna!

Składniki:

1 bakłażan

250 g dyni

400 ml mleka kokosowego

2-3 łyżeczki czerwonej pasty curry

olej słonecznikowy

sól 

świeża kolendra 

Bakłażana pokrój w dużą kostkę, na durszlaku posyp solą i zostaw na 30 minut. Następnie szybko przepłukaj strumieniem zimnej wody, i osusz. Dynię pokrój na kawałki wielkości kostek bakłażana. W woku lub na dużej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju, obsmaż dynię, następnie wyjmij ją i obsmaż bakłażana (prawdopodobnie trzeba będzie dolać trochę oleju). Wyjmij bakłażana z woka i na pozostałym oleju podgrzej 2 łyżeczki pasty curry. Wlej mleko kokosowe i dobrze rozmieszaj. Na tym etapie trzeba spróbować sosu, żeby wiedzieć, czy można dodać więcej pasty curry - tak, aby osiągnąć pasującą nam ostrość. Następnie wrzuć warzywa do sosu i duś przez około 10 minut. Podawaj ozdobione listkami kolendry. 

 

piątek, 14 września 2012

Uwielbiam figi pod każdą postacią! Można je czasami znaleźć w sklepach przez cały rok, ale moim zdaniem teraz są najlepsze. Lubię je dodawać do sałatek, zapiekać lub po prostu jeść na surowo jako przekąskę. Warto wiedzieć, że figi mają dużą zawartość minerałów, a zwłaszcza potasu, wapnia i magnezu. Po ususzeniu, są słodkie, ale mają dość niski indeks glikemiczny, dzięki czemu można je bezpiecznie jeść nawet będąc na diecie. 

Dziś zapraszam na błyskawiczną sałatkę z figami i kozim serem, do której zainspirował mnie jeden z przepisów na wspaniałej stronie Salad Pride.

Składniki na 2 osoby:

mix sałat

4 figi

200 g koziego sera

garść orzechów włoskich

Dressing: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 2 łyżeczki płynnego miodu, szczypta soli i białego pieprzu

Sałatę rozłóż na talerzach. Figi pokrój w ósemki, ser na kawałki, ułóż na sałacie. Składniki dressingu wymieszaj dobrze, żeby się połączyły. Polej sałatkę dressingiem i posyp orzechami.

 

wtorek, 11 września 2012

Na pożegnanie lata u mnie króluje marokańska sałatka tabouleh - lekka i orzeźwiająca. Jak widać, ostatnio polubiłam dania z miętą...

Składniki:

100 g kuskusu

3 średniej wielkości pomidory

1 długi ogórek

2 różnokolorowe strąki papryki

pęczek dymki

sok z 1 dużej cytryny

po pęczku mięty i zielonej pietruszki

3-4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz 

Kuskus wsyp do miski, zalej wrzątkiem. Poczekaj, aż cała woda zostanie wchłonięta, a kuskus ostygnie. Wtedy wymieszaj go z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Pomidory obierz ze skórki i usuń pestki (najlepiej użyć mięsistych pomidorów). Następnie posiekaj w kosteczkę, podobnie posiekaj ogórka i paprykę oraz dymkę. Drobno posiekaj miętę i pietruszkę. Wszystko razem porządnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Bardzo dziękuję La_mad i Dagmarze_65 za wyróżnienie mnie tytułem Versatile Blogger Award :) Jest mi naprawdę bardzo miło, zwłaszcza, że ostatnio mój blog nieco się zakurzył, bowiem zaprząta mnie wiele różnych spraw niekoniecznie związanych z gotowaniem. Mam jednak nadzieję, że w natłoku zdarzeń nie zapomnę o aktualizowaniu bloga, zwłaszcza, że wciąż przygotowuję i wypróbowuję nowe przepisy. Pozdrawiam serdecznie!

 

sobota, 01 września 2012

Przepis ten, znaleziony przypadkiem na opakowaniu cynamonu, okazał się zdecydowanie strzałem w 10. Sezon śliwkowy w pełni, polecam!

 

Składniki:

5 jajek

250 g miękkiego masła

100 g cukru pudru

1 cukier waniliowy lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

1 łyżka mielonego cynamonu

skórka starta z 1 cytryny 

szczypta soli

100 g zwykłego cukru

250 g mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (mój dodatek)

1 kg śliwek

3 łyżki migdałów w płatkach

Masło i jajka wyjmij z lodówki kilka godzin przed zrobieniem ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze 100 g cukru, odstaw. Utrzyj masło z cynamonem, skórką cytrynową i solą. Kiedy będzie puszyste, nie przerywając ubijania dodawaj po 1 żółtku. Następnie dosyp cukier puder i cukier waniliowy, ubijaj jeszcze przez ok. 7-10 minut. Przesiej mąkę z proszkiem, dosyp do masy maślano-jajecznej. Następnie do gotowej masy przełóż ubite wcześniej białka (nie odwrotnie!) i delikatnie wymieszaj. Masa będzie dość gęsta, toteż mieszać trzeba ostrożnie, z wyczuciem, żeby białka nie "usiadły". Gotowe ciasto przełóż do tortownicy (użyłam takiej o średnicy 20 cm), na wierzchu ułóż połówki śliwek, posyp migdałami. Piecz w 170 stopniach przez 40 minut (ja musiałam zwiększyć temperaturę do 190 stopni, a moje ciasto piekło się przez prawie godzinę - do tzw. suchego patyczka). Podawaj ciasto z sosem waniliowym.

 

niedziela, 26 sierpnia 2012

Ten pyszny dip o subtelnym smaku pasuje najlepiej do drobiu i ryb. Dobrze sprawdza się również jako dodatek do grillowanych warzyw.

Składniki:

250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany

2-3 gałązki świeżej mięty

1 ogórek

szczypta soli

Ogórek obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce. Miętę drobno posiekaj. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i odstaw na około godzinę, żeby smaki się dobrze zmieszały.

 

sobota, 18 sierpnia 2012

Dawno mnie tu nie było... mam nadzieję, że jeszcze ktoś tu zagląda :)

Dziś zapraszam na sałatkę, którą ostatnio mogę jeść bez końca. Przepis dostałam od znajomej. Jest bardzo prosta i zrobienie jej zajmuje dosłownie 15 minut, trzeba jedynie postarać się o oscypek dobrej jakości, ponieważ w dużym stopniu wpływa on na smak tej sałatki.

Składniki:

młody szpinak (ok. 500 g)

250 g oscypka

słoik suszonych pomidorów w zalewie

garść pestek słonecznika i dyni

oliwa z oliwek

Pestki słonecznika i dyni upraż krótko w piekarniku lub na suchej, rozgrzanej patelni. Odłóż do przestygnięcia. Szpinak umyj, oderwij szypułki. Oscypek i pomidory pokrój w paski. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki, polej lekko oliwą z oliwek, i podawaj.

 

sobota, 07 kwietnia 2012

Poniższy przepis jest idealny. Jeśli jeszcze ktoś nie zdążył upiec babki, to polecam - wykonanie zajmuje dosłownie 15 minut, a babka jest delikatna w smaku i rozpływa się w ustach. Rewelacja!

 

Źródło: addio pomidory

Składniki na małą formę:

2 białka

100 g cukru pudru

45 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane górskie)

35 g mąki tortowej

20 g mąki ziemniaczanej

95 g śmietany kremówki

55 g masła

3/4 – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

½ laski wanilii lub ulubiony aromat, np. rumowy - ja dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Śmietankę podgrzej delikatnie razem z masłem, do rozpuszczenia. Ubij białka, stopniowo dodając cukier. Mąkę i proszek wymieszaj. Do białek dodaj powoli śmietankę z masłem, następnie dosyp mąkę, wymieszaj. Wlej do formy, piecz przez 35-40 minut w 175 stopniach (bez nawiewu). Gotową babkę polej polewą lub posyp cukrem pudrem.

Wszystkim Czytelnikom i Sympatykom Kuchni pod Świerkami składam najlepsze życzenia wielkanocne! 

 

piątek, 06 kwietnia 2012

Właściwie nie chciałam przygotowywać dwóch mazurków, ale mój syn obraził się na mnie, gdy dowiedział się, że w tym roku nie będzie mazurka z kajmakiem. Tak więc nie było wyjścia i zamiast jednego większego mazurka zrobiłam dwa małe, i teraz każdy ma to, co lubi.

Spód do mazurków:

po 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz poznańskiej

150 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag cukru

1 jajko

łyżka śmietany

Składniki ciasta posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć, owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj na blaszce i upiecz w 180 stopniach na złoty kolor (ok. 10-15 minut).

Mazurek daktylowy:

2 szklanki (ok. 200 g) daktyli drylowanych

1 duże jabłko

szklanka wody

szczypta cynamonu

sok z jednej cytryny

Jabłko obierz, pokrój na kawałki, włóż razem z daktylami do rondelka. Podlej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut. Jeśli przeszkadzają Ci skórki od daktyli, możesz gotową masę zmiksować blenderem. Dodaj cynamon i sok z cytryny, wymieszaj, posmaruj spód mazurka i dowolnie udekoruj.

Mazurek z kajmakiem:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Zamkniętą puszkę z mlekiem włóż do garnka, zalej wodą tak, aby puszka była w całości zakryta, i gotuj 3 godziny, dolewając wody, jeśli jej ubędzie. Następnie zostaw puszkę do ostygnięcia. Gotowym kajmakiem posmaruj spód mazurka, udekoruj.

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...