Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto miodowo-dyniowe

Dzisiaj na dobre zawitała do nas jesień... razem z jesienią kalendarzową, przyszedł deszcz i wiatr. Czas włączać ogrzewanie centralne wieczorami, a i herbata jakoś lepiej smakuje. Do herbaty zaś nie ma jak ciasto dyniowe - wykorzystałam do niego część dyni, która została po zrobieniu curry z poprzedniego wpisu.

Składniki:

200 g roztopionego masła

1 szklanka płynnego miodu

1 jajko

400 g dyni, startej na jarzynówce

1 szklanka cukru trzcinowego (dałam 0,5 szklanki i jak dla mnie było ok)

3 szklanki mąki orkiszowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu

Przestudzone masło, miód i jajko wymieszaj. Dosyp resztę składników, dobrze wymieszaj. Piecz przez 50 minut w 190 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do ostygnięcia (szybkie wyjęcie ciasta może spowodować jego opadnięcie).

 

sobota, 22 września 2012, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: katie, *.torun.mm.pl
2012/09/22 19:51:25
Wygląda na niesamowicie wilgotne. Ech.. a tyłek rośnie :)
-
majanaboxing
2012/09/22 21:09:15
Piękne ciasto. Musi być pyszne. Widać, że JEST pyszne :)
-
ugotujmy
2012/09/23 15:44:15
wraz z jesienią przyszła dynia
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...