Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb drawski na zakwasie

Nazwałam ten chleb "drawskim", ponieważ przepis przywiozłam z Pojezierza Drawskiego - dostałam go od pani, która prowadziła gospodarstwo agroturystyczne. Przepis różni się trochę od innych przepisów na chleb na zakwasie w tym względzie, że nie obejmuje przygotowania zaczynu - do mąki dodaje się sam zakwas. Dobrze jest mieć więc zakwas dość "stary", bardzo aktywny, bo inaczej chlebek nie wyrośnie zbyt duży.

Składniki:

300 g mąki orkiszowej lub pszennej typ 700

300 g mąki razowej pszennej typ 1850/2000

100 g mąki żytniej razowej typ 2000

po 0,5 szklanki słonecznika, siemienia i otrębów pszennych (razem 1,5 szklanki)

2 łyżeczki soli

3 łyżki zakwasu

2,5 - 3 szklanki wody

Wymieszaj suche składniki, dodaj zakwas i stopniowo dodawaj wodę. Ciasto musi być dość gęste, ale rozpływające się. Dobrze wymieszaj, przełóż ciasto do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, napełniając foremki maksymalnie do 1/2 wysokości. Następnie wstaw ciasto na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 70 stopni. Po wyjęciu, owiń foremki luźno folią, następnie ręcznikiem, i zostaw w ciepłym miejscu na 6 do 12 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Piecz przez 10 minut w 100 stopniach, kolejne 10 minut w 150 stopniach, oraz godzinę w 200 stopniach. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy popukaniu w skórkę od góry lub od dołu, i lekko odstawać od foremki.

 

czwartek, 27 września 2012, gania76
Tagi: chleb pieczywo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Anda, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/09/27 12:55:09
Piekę bardzo podobny chleb ale do ciasta daję mniej wody. Jak ciasto jest za luźne to później chleb wydaje się zbyt wilgotny. I nie bawię się również w podgrzewanie foremek i stopniowanie temperatury podczas pieczenia. Mój chleb rośnie sobie około 10-12 godzin w pokojowej temperaturze ( jak jest zbyt chłodno to trzymam go pod włączoną żarówką w piekarniku) i piekę go od razu w 190 stopniach przez 1 godz. 20 minut.
Swój przepis i zakwas przywiozłam z Poznania i lubię ten chleb bardzo przede wszystkim za niekłopotliwe przygotowanie
-
majanaboxing
2012/09/27 19:43:26
Pięknie wygląda ten chlebuś Ganiu. :)
Pyszności. Uściski:*
-
atina_bc
2012/09/29 09:27:56
Cudowny chlebek! Pysznie wygląda:)
-
Gość: Mati, *.toya.net.pl
2012/10/05 18:24:10
Witaj, bardzo podoba mi się Twój blog oraz prezentowane na nim przepisy :). Sam też trochę gotuję. Szukałem kontaktu do Ciebie na blogu, ale nie znalazłem. Jeśli chciałabyś/chciałbyś się dowiedzieć co chciałem napisać skontaktuj się proszę ze mną na adres hesse21@o2.pl. Pozdrawiam.
-
la_mad
2012/11/19 18:48:44
Witaj! Nominowałam Twój blog do Liebster Blog. Po szczegóły zapraszam na madaboutjourney.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html :)
-
2012/11/23 20:35:54
Idealny. Marzy mi się chleb na zakwasie. Jednak narazie zakwasu nie robiłam, jestem na etapie chlebów drożdżowych. Ale mało mi, chcę więcej :) chcę lepiej, chcę smaczniej
-
atina_bc
2012/12/24 13:49:42
Zdrowych i pogodnych Świąt Ganiu:)
-
majanaboxing
2012/12/30 14:42:11
Ganiu, życzę wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze na Nowy Roczek, pozdrawiam ciepło :*
-
dogsonx
2013/01/02 18:52:58
WOW wygląda naprawdę świetnie, taki wigotny, długo utrzyma świeżość, lubię to ! :)


Zapraszam do mnie :)
-
2013/01/30 06:20:29
Wyglad super, smak ... juz czuje:) Jak przelozyc Twoj przepis na pieczenie w maszynie? Pozdrawiam.
-
Gość: abc, *.darnet.pl
2013/02/14 23:54:16
tablica.pl/oferta/sprzedawaj-nasze-golabki-w-rybniku-ID2i6xD.html#af45f4a993;r:6;s:223 ktoś ukradł Pani zdjęcie..
-
Gość: Adka, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/05/07 22:05:13
Wygląda przepysznie!
U nas w domu tata też zaczął piec chleb, ale miał już problem z jego przechowywaniem. Wiedzieliśmy, że len ma właściwości antybakteryjne i antyalergiczne. Do tego lnianą tkaninę stosowały nasze prababcie, więc stwierdziłam, że len będzie dobrze służył jako chlebak dla domowych wypieków. Kupiłam pierwszy metr lnu i tak zaczęła się moja przygoda z szyciem lnianych worków. Jeśli też szukasz, w czym możesz przechowywać chleby, to zapraszam na www.aleworek.pl
-
majanaboxing
2013/07/03 06:48:11
Ganiu, co u Ciebie? Odezwij się.
Mam nadzieję, ze wszystko w porządku.
Pozdrowienia:)
-
janiolka
2013/07/26 12:07:03
ech, pora odświeżyć zakwas, bo chlebek kusi :)
-
majanaboxing
2013/09/07 22:58:01
Ganiu, a tu wrócisz?
-
casioedifice
2013/12/11 11:58:32
Wygląda pysznie i bardzo wilgotnie co mnie trochę przeraża ... mam nadzieje że mi tez taki wyjdzie :)
-
Gość: Wojtaska, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/02/21 14:02:00
Ten chleb na pewno jest doskonały!
-
2014/02/26 13:00:15
Zdecydowanie ten przepis trafi do mojej księgi kucharskiej - program pit. Wyszło rewelacyjnie a już się bałam, że ja i pieczenie chleba to coś co nie może się udać.
-
Gość: hiszpańskie wakacje, *.dynamic.mm.pl
2014/07/02 11:09:29
Chleb wygląda bardzo smakowicie- mam zamiar wypróbować przepis.
-
Gość: mizanowski, *.dynamic.chello.pl
2016/05/19 18:30:30
pusznie
-
Gość: Jessica Finley, *.asianet.co.in
2016/10/14 07:39:25
This is one of my favorite food item but I was not knowing the recipe to prepare it my own. I am very happy to see the recipe here. I will definitely try this. And yes Thanks a lot for sharing the recipe.

Assignment writing service reviews
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...