Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocne mazurki

Właściwie nie chciałam przygotowywać dwóch mazurków, ale mój syn obraził się na mnie, gdy dowiedział się, że w tym roku nie będzie mazurka z kajmakiem. Tak więc nie było wyjścia i zamiast jednego większego mazurka zrobiłam dwa małe, i teraz każdy ma to, co lubi.

Spód do mazurków:

po 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej oraz poznańskiej

150 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag cukru

1 jajko

łyżka śmietany

Składniki ciasta posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć, owiń folią i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj na blaszce i upiecz w 180 stopniach na złoty kolor (ok. 10-15 minut).

Mazurek daktylowy:

2 szklanki (ok. 200 g) daktyli drylowanych

1 duże jabłko

szklanka wody

szczypta cynamonu

sok z jednej cytryny

Jabłko obierz, pokrój na kawałki, włóż razem z daktylami do rondelka. Podlej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut. Jeśli przeszkadzają Ci skórki od daktyli, możesz gotową masę zmiksować blenderem. Dodaj cynamon i sok z cytryny, wymieszaj, posmaruj spód mazurka i dowolnie udekoruj.

Mazurek z kajmakiem:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Zamkniętą puszkę z mlekiem włóż do garnka, zalej wodą tak, aby puszka była w całości zakryta, i gotuj 3 godziny, dolewając wody, jeśli jej ubędzie. Następnie zostaw puszkę do ostygnięcia. Gotowym kajmakiem posmaruj spód mazurka, udekoruj.

 

piątek, 06 kwietnia 2012, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/06 19:43:24
Kajmak uwielbiam :)
O.
-
majanaboxing
2012/04/06 21:13:56
Mniam,mniam! Oba są piękne!
Ślicznie je udekorowałaś, tak wiosennie.
Kochana, zyczę Wam radosnych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i mokrego Dyngusa :)
-
wiosenka27
2012/04/06 21:54:59
Urocze:)
-
franc_z_francji
2012/04/07 03:41:18
mazurki to na prawdę najładniejsze placki - juz kilka ładnych widziałem, twój należy do czołówki :]
-
6benek
2013/03/18 19:58:06
Tak jak Bożego Narodzenia bez pierników tak Wielkanocy bez mazurków sobie nie wyobrażam. Uwielbiam te smaki
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...