Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Babka śmietankowa na białkach

Poniższy przepis jest idealny. Jeśli jeszcze ktoś nie zdążył upiec babki, to polecam - wykonanie zajmuje dosłownie 15 minut, a babka jest delikatna w smaku i rozpływa się w ustach. Rewelacja!

 

Źródło: addio pomidory

Składniki na małą formę:

2 białka

100 g cukru pudru

45 g mąki owsianej (można zmielić płatki owsiane górskie)

35 g mąki tortowej

20 g mąki ziemniaczanej

95 g śmietany kremówki

55 g masła

3/4 – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

½ laski wanilii lub ulubiony aromat, np. rumowy - ja dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Śmietankę podgrzej delikatnie razem z masłem, do rozpuszczenia. Ubij białka, stopniowo dodając cukier. Mąkę i proszek wymieszaj. Do białek dodaj powoli śmietankę z masłem, następnie dosyp mąkę, wymieszaj. Wlej do formy, piecz przez 35-40 minut w 175 stopniach (bez nawiewu). Gotową babkę polej polewą lub posyp cukrem pudrem.

Wszystkim Czytelnikom i Sympatykom Kuchni pod Świerkami składam najlepsze życzenia wielkanocne! 

 

sobota, 07 kwietnia 2012, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2012/04/07 13:12:35
Wesołych świat Ganiu:)
-
karmel-itka
2012/04/07 17:14:55
Wesołego Alleluja! ;*
świąt w cieple rodzinnych chwil, pełnych
uśmiechu i radości.
a zmartwychwstały Chrystus niech czuwa nad Tobą
przez cały następny rok ;]

ależ ona wygląda! bardzo zacna baba.
-
majanaboxing
2012/04/07 19:43:43
Pięknie wygląda Twoja babeczka! Przepis mi się przyda na po świętach, bo teraz to mam 2 duze baby i 6 malutkich (no w sumie już 5;)). Mam teraz nadmiar białek,więc taka babeczka będzie jak znalazł.
Kochana, życzę Wam pełnych radości Świąt Wielkanocnych.
Pozdrawiam !:)
-
ugotujmy
2012/04/08 12:05:29

pięknych
Świąt życzę
oprószonych cukrem pudrem
-
myprettyeats
2012/04/19 20:50:01
ale fajna babeczka! Ja tez musze taka zrobic !
-
gruszkazfartuszka
2012/06/04 08:56:12
piękna baba! :) A z czego robiłaś polewę? Ma bardzo ładny kolorek :) Najprostszym patentem na polewę jest rozpuszczona czekolada z dodatkiem oleju rzepakowego (wtedy nie tężeje zupełnie, a i zawsze to trochę witaminek). Oj, pociekła mi ślinka, zjadłabym taką babę do porannej kawy :)
-
aneladgam
2012/08/09 20:39:56
tu znajdziesz skradzione od Ciebie zdjęcie, razem z przepisem :/
milutki.blogspot.com/2012/06/kruche-ciasteczka-z-miodem.html
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...