Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z quinoa i bakłażana z nutą mięty

Po amarantusie, testuję teraz quinoa, czyli ziarno komosy ryżowej. Cytując za stroną ulicaekologiczna.pl:

Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególnie istotna w quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek.

Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.

Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. Na tle zbóż quinoa wyróżnia się również wysoką zawartością witaminy E. 

Dodam jeszcze, że quinoa ma niski indeks glikemiczny - tylko 35. Warto więc spróbować wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Dzisiaj proponuję Wam lekką, odświeżającą sałatkę, przepis na którą znalazłam na tej stronie.  

Składniki:

1/2 szklanki ziaren quinoa

1 szklanka wody

szczypta soli

1 średni bakłażan

ok. 10-15 pomidorków koktajlowych

100 g twardego sera koziego

kilka listków świeżej mięty

2 łyżki oliwy z oliwek

świeżo zmielony pieprz, sól

Quinoa ugotuj w lekko osolonej wodzie. Bakłażana pokrój na plastry, posól, odstaw na 30 minut. Następnie otrzyj ręcznikiem papierowym i zgrilluj na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. W trakcie pieczenia lub smażenia lekko posmaruj plastry bakłażana oliwą. 

Pomidorki pokrój na połowy, wymieszaj z  pokruszonym kozim serem, miętą, oliwą i świeżo mielonym pieprzem. Delikatnie wymieszaj z ugotowanym quinoa. Upieczone bakłażany pokrój na połówki i dodaj do sałatki. Posyp posiekaną miętą.

 

niedziela, 11 marca 2012, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2012/03/11 20:48:09
Mniam, przepysznie wygląda! A ja jeszcze quinoa nie próbowałam.
Pozdrowienia :)
-
Gość: Angie, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/12 08:58:57
Bardzio fajna propozycja. A quino z bakłażanem jeszcze nie robiłam...
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...