Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Wołowina duszona w herbacie Rooibos z batatami

Przepis na to danie znalazłam na tym blogu. Spodobał mi się od razu, ponieważ bardzo lubię herbatę Rooibos, a także połączenie mięsa z przyprawami korzennymi. Gulasz jest pyszny i sycący, a poza tym świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Polecam gorąco!

Składniki:

ok. 600 g wołowiny

1 l wody

5 torebek herbaty Rooibos

2 cebule

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

4 łodygi selera naciowego 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki octu z czerwonego wina

skórka starta z połowy pomarańczy

2 laski cynamonu

kawałek świeżego, startego imbiru (ok. 5 cm)

2 średnie bataty

ok. 150 ml miodu

3 gwiazdki anyżu (to już mój dodatek) 

sól, pieprz

oliwa z oliwek

mąka do obtoczenia mięsa (ja pominęłam ten krok)

Mięso pokrój w kostkę ok. 2 x 2 cm, oprósz pieprzem i mąką (jeżeli używasz), obsmaż na mocnym ogniu. Dorzuć posiekaną cebulę i seler naciowy, zmniejsz ogień, nakryj naczynie pokrywką i duś przez około 10 minut, aż cebula i seler zmiękną. Dodaj czosnek i koncentrat, wymieszaj. W międzyczasie zaparz herbatę, dolej do garnka z mięsem. Wrzuć też skórkę pomarańczową, ocet, imbir, cynamon i anyż. Ponownie zmniejsz ogień i zostaw gulasz na około 1,5-2 godziny, do momentu, aż mięso zmięknie.

Bataty obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, dorzuć też miód, dopraw solą i pieprzem. Gotuj do momentu, aż słodkie ziemniaki zmiękną.

 

środa, 18 stycznia 2012, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2012/01/18 21:47:18
I mnie się podoba ten przepis chociaz z innych chyba względów:)
A jakbyś określiła smak tej herbaty?
-
2012/01/18 21:50:39
Hm, lekko miodowo-korzenny, łagodny. Nie zawiera kofeiny :)
-
wiosenka27
2012/01/18 21:55:22
Oj, to chyba by mi posmakowała:)
-
diablica66
2012/01/18 22:09:00
Bardzo podoba mi się ten przepis i chętnie przygotowałabym to danie. Lubię herbatę rooibos, a także bataty.
-
majanaboxing
2012/01/19 06:39:22
Domyślam się,ze smakuje świetnie :))
-
piegusek1976
2012/01/19 21:59:17
pięknie wygląda:) smakuje pewnie równie dobrze:)
-
2012/01/20 19:16:32
Świetny przepis Ganiu, muszę wypróbować. Zamiast wołowiny (nie lubię za bardzo), dam wieprzowinę, może też będzie dobre.
O.
-
2012/01/21 20:25:32
Obieżyświatko, daj znać jak wyszło z wieprzowiną. Myślę, że można by spróbować też wykorzystać do tego dania udziec z indyka. Smacznego :)
-
Gość: Zuza, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/01/22 12:32:33
roiboos..oooo ciekawie :)
-
2012/03/06 22:28:19
Ganiu, melduję się, że gulasz z wieprzowiną zrobiłam. Nie mam wprawdzie porówniania, jak smakuje z wołowiną, ale wieprzowe mięso też dobrze się skomponowało.
Nie miałam selera naciowego, wywiało go na targu wtedy, pokroiłam w kostkę korzeń.
Zrobiłam na próbę z małej ilości mięsa, bo nie wiedziałam, czy Panu W. posmakuje, ale niepotrzebnie się obawiałam.
Kolejny raz zrobię więcej :) Dziekuję za tę inspirację :)
Pozdrawiam!
O.
-
Gość: Hania, *.play-internet.pl
2015/12/29 15:34:10
W herbacie jeszcze nie robiłam, ale z chęcią spróbuję :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...