Blog > Komentarze do wpisu
Marchewkowy przysmakDo ciast marchewkowych zawsze podchodziłam z rezerwą, jakoś nie przekonują mnie warzywa w wypiekach (czyli również buraki, cukinie i inne "wynalazki"). Niemniej jednak, dałam się namówić mojej córce na ten wypiek - i muszę przyznać, że nie żałuję, bo ciasto jest pyszne. Przede wszystkim nie jest ciężkie, jak większość ciast marchewkowych, które miałam okazję próbować. W smaku przypomina nieco ciasto amerykańskie, które bardzo lubię. Przepis znalazła moja córeczka w gazetce "Chomiki Zhu Zhu" :) Składniki: 2 jajka 200 g drobnego brązowego cukru 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), drobno pokrojonego 200 g mąki po 1 łyżeczce: sody, soli, cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych (dałam zamiast wiórków płatki migdałowe) 50 g posiekanych orzechów włoskich Polewa: tabliczka białej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki kremówki Jajka dokładnie utrzyj z cukrem (trzeba ucierać około 10 minut). Następnie powoli dolewaj olej, ciągle mieszając. Dodawaj po łyżce startą marchewkę, następnie dosypuj mąkę, przesianą z proszkiem, solą, sodą i cynamonem. Na koniec dorzuć ananas, orzechy i wiórki (lub migdały), wymieszaj. Przełóż ciasto do niedużej blaszki (20 x 20 cm) i piecz przez godzinę w temperaturze 150 stopni. Czekoladę rozpuść na parze z masłem i kremówką, polej ostygnięte ciasto.
poniedziałek, 30 stycznia 2012, gania76
Komentarze
wiosenka27
2012/01/30 18:08:25
Chomiki Zhu zhu lubią marchewkowe ciasta? Nie wiedziałam chociaz mam ich tyle w domu:)
Ja jakoś od marchewkowych trzymam się z daleka chociaz musze przyznać że jak patrzę Twoje to mam wielką ochotę je zrobić:) Pozdrawiam ciepło w ten mroźny wieczór:) 2012/01/30 20:13:48
Bardzo lubię marchewkowce. Twój wygląda bardzo smakowicie :)
majanaboxing
2012/01/31 18:08:36
Piekne to ciasto Ganiu! bardzo lubię marchewkowe ciacha. Smakowite :)
Pozdrawiam ciepło:) 2012/02/01 10:09:03
Dziękuję Wam bardzo i muszę dodać, że ciasto z każdym dniem zyskuje na smaku :) Z pewnością wejdzie do mojego stałego repertuaru.
Wiosenko - u mnie też trochę chomików Zhu Zhu się plącze :) - a to ciasto w oryginale nazywało się Marchewkowy Przysmak Num Nums. Pozdrawiam! |
![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Uwielbiam warzywa na słono i słodko.
Twoje ciasto musi smakować przepysznie.
Amber