Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Seromakowiec

To ciasto jest bardzo popularne na blogach i kulinarnych stronach internetowych. Jeżeli nie możecie się zdecydować, czy wolicie na święta sernik, czy też makowiec - to jest wypiek dla Was. Ja zdecydowanie wolę makowce, ale dla odmiany może być i seromakowiec. Poniższy przepis jest kompilacją kilku, które czytałam. Przy wykonaniu warstwy makowej poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowej masy z puszki. Jedyne zastrzeżenie, jakie mam do tego ciasta, dotyczy spodu - krucha część pomimo uprzedniego podpieczenia jednak "siadła" trochę pod ciężarem masy makowej. Myślę, że jeżeli chcecie oszczędzić sobie pracy, spokojnie można zrobić seromakowiec na spodzie ciasteczkowym.

Składniki:

Ciasto: 

0,5 kg mąki

3 żółtka

250 g masła

0,75 szklanki cukru

2 łyżki śmietany

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

puszka (850 g) gotowej masy makowej

2 jajka

100 g mielonych migdałów

ewentualnie dodatkowe bakalie

Masa serowa:

500 g zmielonego twarogu

3 jajka

100 ml kremówki (30%)

1 opakowanie budyniu waniliowego

100 g masła 

100 g cukru pudru

3 łyżki śmietany 18%

ekstrakt waniliowy (łyżeczka) lub cukier waniliowy

Przygotowanie ciasta:

Posiekaj masło z mąką, proszkiem i żółtkami. Dodaj cukier i śmietanę, szybko zagnieć ciasto, włóż je na godzinę do lodówki. Następnie podziel na dwie części - większą i mniejszą. Mniejszą część odłóż do lodówki (może to być kulka wielkości dużej mandarynki), a większą rozwałkuj i wyłóż na blachę 20x25 cm, uprzednio wyścieloną papierem do pieczenia. Podpiecz spód przez 10-12 minut w 190 stopniach.

Przygotowanie masy makowej:

Oddziel żółtka od białek, z białek ubij pianę. Masę makową zmieszaj z mielonymi migdałami, możesz też dodać garść bakalii. Dodaj żółtka, dobrze wymieszaj. Na końcu dołóż do naczynia ubite białka i delikatnie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na podpieczony spód.

Przygotowanie masy serowej:

Ubij kremówkę. Miękkie masło ucieraj mikserem, aż stanie się białe i puszyste. Dodaj cukier puder, ucieraj jeszcze przez jakiś czas. Dodawaj po jednym jajku, nie przerywając ubijania. Na końcu dosyp budyń. Do uzyskanej masy dorzucaj stopniowo ser, następnie dolej śmietanę 18%. Masę serową wymieszaj delikatnie z ubitą kremówką. Wylej masę na ciasto.

Pozostały kawałek ciasta rozwałkuj i pokrój na paseczki. Na masie serowej ułóż ozdobną kratkę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz ciasto jeszcze przez godzinę. Po zakończeniu pieczenia nie wyjmuj ciasta z piekarnika, dopóki całkiem nie ostygnie. Moim zdaniem najlepszego smaku nabiera 2 dni po upieczeniu, po porządnym schłodzeniu w lodówce.

 

poniedziałek, 19 grudnia 2011, gania76
Komentarze
2011/12/19 20:02:17
To chyba moje ulubione ciasto świąteczne.
Ślicznie Ci wyszedł:)
-
2011/12/19 20:26:19
Jeszcze nie jadłam takiego ciasta, ale wiem, że jest pyszne:) Bardzo apetycznie się prezentuje:)
-
2011/12/19 20:32:36
Wygląda wspaniale!
-
2011/12/19 20:39:26
pięknie Ci wyszedł:)
-
2011/12/19 21:10:14
Pysznie wygląda ten seromak! Wspaniały ,idealny na świąteczny stół :)
-
2011/12/19 21:22:03
Dziękuję Wam bardzo :))) Ja zupełnie nie jestem zadowolona ze spodu, no ale trudno...
-
2011/12/19 21:23:23
U mnie w domu napewno by posmakował:)
-
2011/12/20 14:24:49
Pyszne połączenie:)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...