Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Truskawkowe rafaello

W planach miałam właściwie torcik z bitą śmietaną i truskawkami, ale w kuchennej szafce znalazłam zaplątane opakowanie wiórków kokosowych, więc postanowiłam dorzucić je do kremu. Wyszło podobnie, a jednak inaczej, i okazało się, że truskawki świetnie komponują się z kokosem.

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek

0,5 szklanki cukru pudru + cukier waniliowy

0,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

1 l śmietany 30%

0,5 szklanki cukru pudru

zagęstnik do bitej śmietany

150 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

0,5 kg truskawek

galaretka truskawkowa

migdały w płatkach 

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek, z białek ubij pianę. Żółtka dokładnie ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel. Przesiej mąkę z proszkiem, zmiksuj wszystko. Następnie dorzuć pianę z białek i ostrożnie wymieszaj z ciastem.

Dno tortownicy 26 cm posmaruj tłuszczem i obsyp bułką. Ostatnio wyczytałam na jednym z forów kulinarnych, żeby przy pieczeniu biszkoptu nie smarować tłuszczem boków tortownicy. Biszkopt wspina się wtedy po ściankach, rośnie równo i nie opada. Nie posmarowałam więc boków i rzeczywiście biszkopt urósł fantastycznie, polecam Wam ten sposób! Mój biszkopt piekłam przez 30 minut w 170 stopniach.

Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem (ilość cukru można zmienić, jeśli wolisz bardziej słodki krem). Dodaj wiórki i dobrze wymieszaj. 

Przygotowanie tortu:

Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat umieść w obręczy i ułóż na nim pokrojone truskawki. Nałóż krem, przykryj drugim blatem, wierzch posmaruj kremem. Udekoruj truskawkami. Odpowiednio wcześniej przygotuj galaretkę i tężejącą zalej wierzch ciasta, a następnie posyp płatkami migdałowymi. Wstaw tort na kilka godzin do lodówki.

 

niedziela, 12 czerwca 2011, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
milk_chocolate84
2011/06/13 08:57:15
ale pięknie wyrośnięty biszkopt :) Ciasto prezentuje się oszałamiająco :)
-
2011/06/13 13:02:36
Ale ciacho,mniam :)
-
bijana
2011/06/13 13:11:56
prezentuje sie tak smacznie, chetnie skorzystam z przepisu. Pozdr
-
wypiekibeaty
2011/06/13 18:48:02
Cudnie wygląda :)
-
majanaboxing
2011/06/17 06:41:59
Jakie piękne Ganiu! To musi być niebiański smak!:)
-
2011/06/18 18:15:44
piękne i na pewno obłędne w smaku:) pozdrawiam i miłego weekendu życzę
-
bozena-1968
2011/06/19 17:43:44
Wygląda smakowicie...
-
Gość: Lena, *.as13285.net
2011/12/30 22:35:47
Chcialabym doradzic,zeby nie dodawac proszku do pieczenia do biszkoptu. Ja nigdy nie dodaje i wyrasta przepieknie, nawet ostatnio dalam mniej skladnikow,zeby byl nizszy a i tak mi urosl. Musialam przekroic na pol :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...