Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Francuskie ciasto czekoladowe

Przepis na ten cudowny wypiek dostałam od koleżanki z pracy, która przyniosła to ciasto z okazji swoich imienin. Zjadłam kawałek i już wiedziałam, że to jest to! Absolutnie czekoladowy, aksamitny smak, a do tego masa możliwości: można podać je z bitą śmietaną, sosem malinowym, z dodatkiem alkoholu lub kawy; można je przekładać i wzbogacać na różne sposoby. Nawet jeśli jednak zostaniemy przy oryginalnym przepisie, efekt będzie urzekający. Uprzedzam: to ciasto uzależnia!

Składniki:

200 g masła

200 g ciemnej czekolady

300 g cukru (można dać trochę mniej)

1 cukier waniliowy

6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g mąki

Masło rozpuść w rondelku z czekoladą, zostaw do przestygnięcia. Jajka ubij z cukrem, dodaj przesianą mąkę z proszkiem, a następnie masło z czekoladą. Wymieszaj wszystko, przelej do dość dużej blaszki (ja użyłam tortownicy 25 cm) i piecz około 40 minut w 180 stopniach.

sobota, 11 grudnia 2010, gania76
Komentarze
2010/12/11 18:41:20
Uwielbiam takie megaczekoladowe ciasta ! :)
-
2010/12/11 18:43:22
Wspaniale czekoladowe! Musi być pyszne.
-
2010/12/11 19:08:34
Nawet wygląda na takie pełne smaku. Ono jest z tych cięższych?
-
2010/12/11 20:14:39
A tak się cieszyłam, że je spróbuję :( Upieczesz je jeszcze raz na święta? :)
-
2010/12/11 21:50:29
Lubię bardzo takie mega czekoladowe ciacha:) Wspaniale wygląda Ganiu:)
Pozdrowienia!
-
2010/12/11 22:33:34
ależ czekoladowe! takie ciężkie, wilgotne... mm, rokosz po prostu!
-
2010/12/12 09:11:43
Ale ci ładnie wyrosło! :)
-
2010/12/12 15:42:07
Ach, już wyobrażam sobie jego niesamowicie intensywny smak!
-
2010/12/12 16:21:11
Wygląda niesamowicie :) Mega czekoladowa rozkosz :)
-
2010/12/12 16:30:58
Z wyglądu brownie, tak samo zbite. Wiem, że wiele osób takie lubi, ja wolę takie bardziej puchate ;)
-
Gość: Yessica, 234-184-251-94.net.stream.pl
2010/12/12 23:05:37
Potwierdzam, ciasto jest pyszne, piekę go często, ponieważ ma fantastyczny smak i duży atut, jakim jest niewielki wkład pracy.
-
Gość: , 89-76-60-253.dynamic.chello.pl
2010/12/15 17:33:22
a jak ubić jajka z cukrem?
-
2010/12/15 20:35:22
Ja zazwyczaj ubijam mikserem, do momentu, aż cukier zupełnie się rozbije (trzeba co jakiś czas sprawdzić).
-
Gość: Eva, 167.202.201.*
2011/01/14 13:07:22
Niebo w gębie, najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam :) Nie wymaga kremu do przełożenia, ciężkie, intensywne w smaku. Ogromnie dizękuję za ten przepis :)
-
2011/01/14 19:46:15
Bardzo się cieszę :) Mnie też to ciasto urzekło. Pozdrawiam!
-
Gość: mariola, s176pc139.mmj.pl
2014/02/12 17:21:06
Pyszniutkie,często do takich ciast dodaję czekoladę Fincarre z Lidla,ciasto jest puyszniutkie...
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...