Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone bataty

Przyznaję się bez bicia, że zakupy spożywcze najbardziej lubię robić sama. Wybieram sobie, przebieram, oglądam bez pośpiechu i z namaszczeniem. Czasem jednak zdarza się odmiana - musiałam zabrać na większe zakupy mojego syna i były to bardzo interesujące zakupy ;) Dzieci z reguły bywają z nami tylko w niewielkich lokalnych sklepach, bo tak jest po prostu wygodniej. Toteż wyprawa do dużego supermarketu stanowi nie lada rozrywkę. Mój syn wypatrzył żółte pomidory, białą paprykę, i uparł się na słodkie ziemniaki, musiałam więc oczywiście to wszystko kupić. I stąd właśnie dzisiejsza notka.

Nie mogę powiedzieć, żebym specjalnie przepadała za batatami (smakują jak upieczona gruszka - to opinia syna), ale są ciekawą odmianą dla zwykłych ziemniaków lub makaronu, zwłaszcza w towarzystwie pieczonego kurczaka. Przepis znalazłam na stronie Kwestia smaku.

Składniki:

bataty

oliwa z oliwek, sól, pieprz, tymianek

Bataty umyj, podziel na ćwiartki. Posmaruj je oliwą, posyp solą i pieprzem. Piecz przez około 30-40 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia, posyp bataty tymiankiem.

PS Po namyśle wstawiam to danie do kategorii bezmięsnych, można potraktować je jako samodzielny posiłek.

środa, 22 września 2010, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
anna.kaminska.pl
2010/09/22 21:53:38
A ja słodkie ziemniaki bardzo lubię.Zarówno jako samodzielną potrawę, jak i dodatek do pieczonych mięs.
Pozdrawiam!

-
milk_chocolate84
2010/09/22 22:00:06
a ja nie miałam jeszcze okazji jeść batatów.. Ale przyznam że apetycznie wyglądają :)
-
majanaboxing
2010/09/23 06:43:21
Nigdy ich nie próbowałam jeszcze. Muszą ślicznie pachnieć przyprawione tymiankiem. Ciekawa jestem smaku, bo tak apetycznie wyglądają:)
Pozdrawiam ciepło:-)
-
2010/09/23 08:36:14
uwielbiam takie bataty:)
zdrowozyj.blox.pl
-
2010/09/23 09:58:44
Nigdy nie robiłam żadnej potrawy z batatów, ale chyba jednak się skuszę :)
-
Gość: Kinga, 89.107.158.*
2010/09/23 13:15:03
Pyszne są takie bataty. Robię podobnie. A na zakupy też lubię chodzi sama, bo wtedy na spokojnie mogę pooglądac co na półkach, powybierac.... Polecam jeszcze robienie zakupów przez internet, bo wtedy brak poganiającego męża i ciągnącego w inną stronę dziecka i można znowu na spokojnie....
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/09/23 17:44:12
U mnie też wczoraj były bataty. Ja je najpierw obieram ze skórki i piekę od początku z dodatkiem tymianku. Wyszły bardzo smaczne i w pięknym dyniowym kolorze, a ta oliwka... marzenie! Przyznam się, że jadłam bataty po raz trzeci lub czwarty w życiu i za każdym razem smakują mi coraz bardziej:) Pzdr Aniado
-
Gość: ~ela, *.cable.mindspring.com
2010/11/25 16:56:10
Bataty sa pyszne, wlasnie dzisiaj jest u nas Swieto Dziekczynienia i zawsze do indyka pieczonego podaje sie ziemniaczki slodkie.Rrobilam roznie te ziemniaczki ale najlepsze sa pieczone.Polecam je wszystkim zwlaszcza tym ktorzy jeszcze ich nie probowali.
-
Gość: teresa, *.zmudatransport.pl
2011/03/21 14:02:27
sa trzy rodzaje batatów czerwone białe i żółte w środku najlepsze są żółte i tylko te powinno sie jeść bo reszta to są przemysłowe bo to jest tak jak z ziemniakami jedne są lepsze a inne gorsza pa
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...