Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Filet z indyka panierowany w otrębach

Jest to pewna odmiana dla tradycyjnego kotleta a la schabowy panierowanego w bułce tartej. Smaczne, a przy tym na pewno zdrowsze. Smażąc, trzeba trochę uważać, bo panierka bardziej odpada niż normalnie, mięso jednak zachowuje soczystość i jest miękkie.

Składniki:

0,5 kg indyczej piersi

otręby owsiane (mogą też być żytnie)

2-3 jajka (zależnie od wielkości)

oliwa z oliwek

sól, pieprz, czosnek, ewentualnie inne ulubione przyprawy

Mięso pokrój na nieduże kotleciki, lekko rozbij tłuczkiem. Posól, popieprz, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem i zostaw na ok. 30 minut. Na talerzyku roztrzep jajka z łyżką oliwy z oliwek - zapobiega to odpadaniu panierki w czasie smażenia. Obtaczaj kotlety najpierw w otrębach, potem w jajku, potem znowu w otrębach, i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

sobota, 25 września 2010, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/09/25 10:51:28
Ładny indyczek,podoba mi się ta panierka otrębowa, trzeba będzie spróbować:)
-
kulinarnespotkania
2010/09/26 07:13:10
wyglada bardzo smakowicie:) chetnie wyprobuje taka panierke. Pozdrawiam:)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...