Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Styropian, czyli sernik bez sera

Dziś kolejne ciasto o oryginalnej nazwie. Po cielaczku, teraz zaprezentuję styropian - ciasto bardzo lekkie i finezyjne w smaku. Dużo zależy od użytego dżemu. Ja przełożyłam ciasto domowym dżemem morelowym, dość kwaśnym w smaku, i to był strzał w 10. Jest bardzo proste do zrobienia i może świetnie imitować sernik (mój mąż nie chciał uwierzyć, że nie ma tam ani grama twarogu). Przepis znalazłam w Galerii Potraw.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

5 żółtek

25 dag masła

1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

(ewentualnie) 2 łyżki śmietany - jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść

słoiczek dżemu - do przełożenia

Masa:

1 litr śmietany 18%

5 białek

1 szklanka cukru pudru

1 duży budyń śmietankowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag wiórków kokosowych

Ciasto zagnieć z podanych składników, podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na blaszce, a drugą włóż do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na spód. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 50 minut, krój po wystygnięciu.

sobota, 15 maja 2010, gania76
Komentarze
2010/05/15 10:17:57
kolejne pyszne styropianowe zdjęcie
ostatnio wiele osób go piecze :-)
-
2010/05/15 10:50:24
robiłam też....smaczne to ciacho...;)
-
2010/05/15 11:08:31
Smakowicie się prezentuje.. :):)
-
2010/05/15 11:15:13
Piekłam coś podobnego, tylko na jogurtach greckich, a nie na śmietanie. Rzeczywiście ostatnio to ciasto stało się bardzo popularne.

-
2010/05/15 11:49:16
Bardzo mnie kusi to ciasto i chyba w końcu się skuszę!:)
Pięknie Ci wyszło, puszyste,super!

Pozdrawiam:)
-
2010/05/15 14:10:37
Hm. Ciekawe. Pewnie kiedyś się skuszę :)
-
2010/05/15 14:40:27
Mówicie, że modne?;) No to muszę zrobić, bo wygląda fantastycznie :)
-
2010/05/15 14:44:05
bardzo podoba mi się tutaj dodatek tego dżemu, pewnie świetnie wzbogaca smak :)
-
2010/05/15 14:57:41
Też wczoraj upiekłam to ciasto, pycha!
I rzeczywiście smakuje jak najprawdziwszy sernik :))
-
2010/05/15 19:12:07
To ciacho robi blogową karierę:-) i co najlepsze też mam na nie ochotę i to od dłuższego czasu:))))
-
2010/05/16 19:29:43
miałam okazję spróbować tego ciasta, rzeczywiście to oszukany sernik, pyszne jest :)
-
2010/05/17 09:23:36
Śmietana ma być kwaśna?
-
2010/05/17 18:12:28
Mikimama - tak, śmietana ma być kwaśna, gęsta. Jak ktoś wyżej napisał, może być też jogurt typu greckiego :)
Życzę Wam wszystkim udanych wypieków!
-
Gość: dorkie, 98.85-237-165.tkchopin.pl
2010/05/17 19:10:23
chcę wypróbować ten przepis, ale zastanawiam się jakiej śmietany użyć, takiej płynnej z kartonika czy też gęstej homogenizowanej, oraz na jaką blachę są te proporcje ciasta?
-
2010/05/17 20:20:34
Ja użyłam śmietany 18% Zott. Jak pisałam wyżej, to musi być gęsta śmietana. Piekłam w blaszce o wymiarach 20x30 cm.
-
2010/05/21 14:50:43
dzis zrobie :)) tak mi sie u Ciebie spodobal :)
-
2010/05/25 15:54:47
i zrobilam wyszedl super ! dzieki :)
-
2010/05/26 20:08:52
Super :) Pokażesz?
-
Gość: lafuma, aepe30.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/27 13:02:30
Rewelacyjny :D nie zdążyłam nawet zdjęcia zrobić, tak szybko został zjedzony ;p
Rodzina się zachwycają, oczywiście nikt nie chciał uwierzyć, że nie ma tam sera :P
Super. Pozdrawiam.
-
Gość: , port-92-201-30-32.dynamic.qsc.de
2010/05/28 19:07:07
jaki to jest budyn duzy to znaczy ile gram?
-
2010/05/28 21:05:10
Nie mam w tej chwili opakowania budyniu, żeby sprawdzić gramaturę, ale dałam taki duży budyń, który wystarcza na litr mleka, czyli dwa normalne opakowania (na 0,5 l).
-
Gość: , port-92-201-147-56.dynamic.qsc.de
2010/05/29 10:28:47
ok dziekuje zabieram sie za robienie tego ciasta bo mam dzisiaj urodziny.
-
Gość: niulka_1985, acta56.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/02 09:15:28
Zrobiłam to ciasto na niedzielę i .... porażka! Szkoda, że nie było w przepisie słowem wspomniane o kwaśniej śmietanie :( ciasto dosłownie pływało i się nie dopiekło. Teraz już wiem co i jak i na Boże Ciało robię drugie podejście do styropianu :) Myślę, że będzie dobrze!
-
Gość: taluchna, c-24-0-2-59.hsd1.nj.comcast.net
2010/06/14 16:02:13
Ciasto jest dobre, ale nic nadzwyczajnego. Wzielam kawalek na siostrzenicy urodziny i kazdy myslal ze to sernik hehehe. (pieklam go w sobote noca, dzis poniedzialek jest lepszy niz w niedziele)
-
Gość: , chello087206011117.chello.pl
2010/06/14 21:05:27
REWELACJA
-
Gość: , host86-134-246-34.range86-134.btcentralplus.com
2010/06/15 14:48:20
wlasnie zrobilam Wyszko pycha Zamiast smietany dalam litr jogurtu greckiego Wyszlo extra dziekuje za przepis
-
Gość: Renia, apn-77-114-84-83.dynamic.gprs.plus.pl
2010/06/19 13:00:15
ciasto naprawdę przepyszne,można je określić niebo w gębie.
-
Gość: , apn-77-112-64-251.dynamic.gprs.plus.pl
2010/07/07 20:59:01
Bede piekla zobaczym jak wyjdzie
-
Gość: , 093105198202.skierniewice.vectranet.pl
2010/08/17 16:14:20
Wygląda super!!!!Też mam zamiar je zrobić.Może ktoś mi napisze jaką najlepiej użyć śmietanę,jakiej firmy?????????????
-
Gość: kinga, bjf220.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/08/28 14:16:33
Wygląda super zaraz przystępuje do dzieła 1!!
-
Gość: airam, 82.160.130.20*
2010/08/29 21:19:36
też upiekłam -pyszne,lekkie jak puch-mniammmmmmmmmmm
-
Gość: airam, 82.160.130.20*
2010/08/29 21:25:38
zapomniałam dodać ze zamiast śmietany można dać 1 l. jogurtu brzoskwiniowego jest mniej kaloryczny (chyba-nie jestem w 100% pewna bo przecież w ty jogurcie jest cukier) ale warto spróbować
-
Gość: airam, 82.160.130.20*
2010/08/29 21:28:14
a jeszcze jedno ja dałam 10 dkg kokosu i też było pycha i dżemiku następnym razem dam cieńko -i to chyba wszystko )))))))
-
Gość: sylwia10, 212.91.16.*
2010/09/04 18:19:40
A jakiego dzemu najlepiej uzyc???
-
Gość: sylwia, 212.91.16.*
2010/09/04 18:20:41
A jakiego dzemu najlepiej uzyc??? moze byc np brzoskwiniowy???
-
2010/09/04 22:11:34
Najlepiej kwaskowy, np. z czarnej porzeczki, powidła (niskosłodzone), brzoskwiniowy też może być.
-
Gość: bela, v03-15.opera-mini.net
2010/09/29 12:19:30
super ciach a jakie szybkie
-
Gość: , ahw251.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/15 13:52:23
super ciasteczko...ale nikt w przepisach nie podaje że ma to być 18%śmietana ALE kwaśna bo musi być gęsta---ja to ciasto zrobiłam ze słodkiej i też mi wyszło bałam się tylko że kruszonka która jest na wierzchu wpadnie mi do środka ciasta bo ciasto wyszło baaardzo rzadkie,ale nie i udało się.pozdrawiam.
-
Gość: aksamitka16, k098-223-117-195.flash-net.pl
2010/10/16 21:43:24
Już dwa razy piekłam to ciasto z Twojego przepisu Ganiu i za każdym razem było bardzo udane i smaczne. Super przepis! Przejrzałam komentarze i następnym razem spróbuję z jogurtem owocowym zamiast śmietany :)
-
2010/10/23 18:34:34
Ganiu, upiekłam dzisiaj to ciasto z podanego przez Ciebie przepisu. Pyszne. Wprawdzie musiałam je trochę zmodyfikować, bo Pan W. nie lubi kokosu, ale i tak wyszło dobre. Nie takie puszyste jak Twoje, ale przypuszczam, że to z braku kokosu i ja dodałam trochę więcej budyniu. Pan W. jadł gorące ;), zresztą ja też. Następnym razem zrobię dla siebie z kokosem z połowy porcji :)
Dziękuję za przepis!
O.
-
2010/10/23 21:41:54
Cieszę się, że wyszło. Pozdrawiam! :)
-
Gość: ola, ip-83-2-211-25.static.xcore.pl
2011/02/13 10:10:41
budyń ma być sypki czy już zrobiony z mlekiem?
-
2011/02/13 15:30:31
Ma być sypki, w przepisie nie jest zawarte przecież żadne mleko do budyniu. Zamiast budyniu można też dać podobną ilość mąki ziemniaczanej, do tego olejek zapachowy, i też wyjdzie.
-
Gość: pas, dsa38.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/10 20:30:06
bardzo pyszne cisto ; )
-
Gość: , 77-242-229-210.individual.coel-network.net
2011/03/19 09:19:16
dziś będziemy próbować
-
Gość: Anulek25, router.korczyna.net.pl
2011/07/06 18:50:32
Do ciasta zamiast dzemu, mozna dodać brzoskwinie z puszki
-
Gość: Anulek25, router.korczyna.net.pl
2011/07/06 18:53:42
P.s Ciasto piekę często i jest bardzo smaczne. Polecam i zgadzam się z komentarzami.
-
Gość: Sunsi78, user-46-112-206-85.play-internet.pl
2011/11/22 14:59:51
Piekłam to ciasto na komunię córki. Smakowało wszystkim. Między ciasto a masę położyłam konfiturę brzoskwiniową dość duży słoiczek. Ciasto było delikatne i przepyszne. Gorąco wszystkim polecam!
-
Gość: dorota, esn159.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/11 14:40:23
Rewelacja.. Zrobiłam na dwoch duzych jogurtach ananasowych .. Wyszło ciut słodkie bo jesli jogurty to powinno sie dac połowę cukru a ja wzorowalam sie przepisem i dalam tyle co do smietany:)
Palce lizac.. mimo iz nigdy nie umialam piec-to wyszlo rewelacyjnie i.. nawet nie opadlo:)
-
Gość: dominika, iqs66.internetdsl.tpnet.pl
2012/06/20 09:43:34
Bardzo dobre ciasto ale ja jeszcze na masę posypałam pokrojone truskawki a na truskawki kruszonkę i wyszło chyba jeszcze lepsze więc taką opcję też polecam:)
-
Gość: , acnn234.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/08 17:11:41
pyszne to ciasto,naprawde super wyrosło i nie opadło tak jak inne.szczerze polecam:)
-
Gość: bbb, 90-190.tau.pl
2012/11/04 17:29:41
a pierwszą część ciasta upiec i potem smarować dżemem czy wyłożyć posmarować nałożyć mase i pokrószyc reszte ciasta i dopiero piec ?? prosze o szybka odpowiedz
.
-
Gość: karolcia, 213.216.99.9*
2012/12/02 20:11:43
musze go sprubowac mam nadzieje ze bedzie takie dobre jak wszyscy mowicie. najlepiej oceni to moja mama ona uwielbia ciasta a najbardziej serniki. ciekawe czy zgadnie ze niema tam sera...
-
Gość: , acks116.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/30 22:58:53
Znowu robiłam tym razem z dżemem truskawkowym i oczywiście było pyszne!!!!!!!!!!
-
Gość: vesna, 31.172.187.*
2013/08/09 11:34:38
na jakiej wielkosci blaszce piekłaś to ciacho?
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...