Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Penne ze szparagami w kremowym sosie

Połowa maja za nami, a tu wciąż zimno i leje, i zupełnie nie mam ochoty na moje ulubione majowe potrawy, czyli chłodnik z botwinki albo wiosenną sałatę z rzodkiewkami. Na szczęście zostały jeszcze szparagi, które piekę, smażę, zapiekam lub duszę. Dzisiaj podałam je z makaronem i kremowym sosem. Pomysł znalazłam na blogu White Plate, lecz odrobinę zmieniłam proporcje i dodałam drobną nutę czosnku.

Składniki:

2 pęczki szparagów - białych i zielonych

makaron penne

100 g sera pleśniowego (użyłam francuskiego roquefort, ale może być każdy inny z niebieską pleśnią)

200 ml śmietany 18%

1 cebula

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

1 łyżka sosu pesto

sok z 1 cytryny

gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Szparagi obierz, obetnij zdrewniałe końcówki (na szerokość ok. dwóch palców), pokrój szparagi na kawałki o długości 5 cm. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę z czosnkiem, podsmażaj do miękkości (przez ok. 10 minut), następnie dodaj szparagi. Smaż przez chwilę, następnie nakryj patelnię pokrywką i duś szparagi przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietanę, pokruszony ser i sok cytrynowy, wymieszaj, podgrzewaj do roztopienia się sera. W międzyczasie ugotuj makaron. Sos dopraw do smaku, wrzuć makaron, wszystko razem wymieszaj i nakładaj na talerze.

poniedziałek, 17 maja 2010, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/05/17 21:26:29
Wygląda przepysznie! Zjadłabym chętnie:)
A ja sobie dziś kupiłam białe szparagi i myślę co z nimi zrobić:)
-
wiosna55
2010/05/17 21:39:21
O tez mam szparagi, a makarony bardzo lubie - fajnie że da się to połączyć.
-
2010/05/17 22:30:17
Danie wygląda bardzo smakowicie - szparagów z makaronem jeszcze nie próbowałam :)
-
Gość: karolinz, 109.207.50.*
2010/05/18 09:30:53
mmm kocham takie makaronowe dania. szparagi też. napewno to upichcę :) pozdrawiam
-
mydelicious
2010/05/18 09:36:51
tak jeszcze nie jadłam :) wygląda pysznie!
-
Gość: Chochelka Grubsza, *.chello.pl
2010/05/18 09:39:19
A ja wczoraj sobie zrobiłam botwinke, bo już nie mogłam się doczekać. Szparagów u mnie w okolicy jakoś mało, wczoraj widziałam w supermarkecie za 14 zł z hakiem i trochę się zirytowałam :)
A taki makaron to bym chętnie zjadła...
-
2010/05/18 10:20:36
U nas pęczek kosztuje 5,99, więc dużo taniej. Botwinki też się już nie mogę doczekać i pewnie wkrótce nie wytrzymam i zrobię :)
-
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/05/19 20:00:29
Pysznie :) uwielbiam ser pleśniowy, myślę, że bardzo dobrze komponuje się ze szparagami :) u mnie na straganie kupiłam szparagi po 9 zł za pęczek, więc cena taka średnia.
-
Gość: restauracja, *.89-161.tel.tkb.net.pl
2010/05/24 23:54:09
jeśli to jest z makaronem to ja odrazu jestem na tak :)
-
Gość: moniasuzy, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/25 16:50:16
Zrobiłam ten makaron, ale ne smakowało. Za sok z cytryny i ser pleśniowy gryzą się za sobą, makaron ma dziwny kwaśno- gorzki smak:(:(:(
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...