Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczony kurczak

Danie w gruncie rzeczy banalne, ale upiec kurczaka tak, aby był z wierzchu chrupiący, a w środku soczysty, to wcale nie takie łatwe zadanie. Dotychczas kurczaki wychodziły mi właśnie z wierzchu chrupiące, lecz w środku dość suche, zwłaszcza jeżeli chodzi o pierś. Sposób na upieczenie soczystego kurczaka podsunęła mi koleżanka z pracy i rzeczywiście, nawet pierś wychodzi idealnie upieczona. Taki kurczak znika w moim domu w mgnieniu oka.

Składniki:

1 kurczak, ok. 1,5-2 kg

mieszanka przypraw: ja najbardziej lubię tradycyjny majeranek, więc on u mnie dominuje. W zależności od nastroju, dodaję jeszcze oregano, bazylię, tymianek, lubczyk, kolendrę. Można oczywiście użyć innego zestawu.

4-5 ząbków czosnku

1/3 szklanki oliwy

sok z 1 cytryny

płaska łyżeczka pieprzu

sól do smaku (ja daję ok. 1,5 łyżeczki)

Czosnek rozetrzyj lub drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy z czosnkiem, wlej oliwę i sok z cytryny, wymieszaj wszystko razem na pastę. Tą pastą wysmaruj dokładnie kurczaka w środku i na zewnątrz. Następnie przykryj go i odstaw do lodówki na kilka godzin (ja zwykle przygotowuję go dzień przed pieczeniem).

Do środka kurczaka można włożyć cytrynę pokrojoną w cząstki, ząbki czosnku lub gałązki swoich ulubionych przypraw, ale to bezpośrednio przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Kurczaka ułóż w naczyniu żaroodpornym brzuszkiem w dół. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz kurczaka do momentu, aż skórka się zarumieni; w czasie pieczenia podlewaj od czasu do czasu płynem, gromadzącym się na dnie naczynia. Kiedy skórka na plecach będzie zarumieniona, obróć kurczaka i poczekaj, aż zarumieni się na brzuchu. Zazwyczaj cały proces trwa od 45 minut do godziny. Kiedy kurczak będzie już podpieczony, obniż temperaturę piekarnika do 130 stopni. Naczynie z kurczakiem dokładnie nakryj - najlepiej wychodzi to, jeżeli masz pokrywkę, ale można też użyć folii aluminiowej. Tak nakrytego kurczaka piecz jeszcze przez około godzinę. Można sprawdzić, czy jest już gotowy, nakłuwając go patyczkiem i sprawdzając kolor płynu - klarowny: kurczak upieczony, krwisty: jeszcze nie, ale nie radzę robić tego zbyt często, bo soki uciekają w ten sposób z mięsa i może wyjść zbyt suche.

Pod koniec pieczenia zazwyczaj odkrywam kurczaka, lekko zwiększam temperaturę w piecu i włączam nawiew, żeby skórka jeszcze się zarumieniła i nabrała chrupkości.

Po wyjęciu kurczaka z piekarnika, odczekaj około 10 minut, zanim go pokroisz (ponownie zapobiega to wyciekaniu soków).

sobota, 20 marca 2010, gania76
Tagi: drób kurczak
Komentarze
2010/03/20 11:00:38
Wygląda pysznie i tak soczyście!:))))
-
2010/03/20 11:12:03
Myślę, że u nas taki kurczak też by zniknął w oka mgnieniu;-)
Pozdrawiam;-)
-
2010/03/20 19:28:59
Pozdrowienia również dla Was, Majanko - uściski!
-
2010/03/20 21:24:02
No właśnie mój z reguły w środku jest suchy. Twój się pysznie prezentuje :)
-
2010/03/23 18:54:43
Boski! Zainspirowałaś mnie! :)
-
Gość: anna, a91-152-70-139.elisa-laajakaista.fi
2011/02/06 14:20:46
witam! dzis zrobiłam kurczaka inspisrujac sie twoim przepisem. zmienilam tylko co nieco mieszanke przypraw, a oliwe wymieszalam z niewielka iloscia roztopionego masla. uwazam, ze potrawa ma wowczas duzo lepszy smak i aromat. wyszedł naprawde smaczny i soczysty. aby był soczysty skorzystałam z porady zawartej w jednym z filmików na youtube, mianowicie po stronie brzuszka nacielam dwie kieszenie do ktorych wlozylam po dosc sporym kawalku masla.kieszonki zapielam wykalaczkami. podaje link i zachecam do obejrzenia: www.youtube.com/watch?v=R5Ni24cjIvE w trakcie pieczenia co jakis czas podlewalam kurczaka tluszczem, ktory z niego wyciekl. dziekuje i pozdrawiam. moj mezczyzna byl zachwycony!
-
Gość: Franciszek, dji132.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/23 19:12:29
Wow, wart tych kilku chwil w kuchni, wnosi wiele kulinarnego polotu, zachwytu nad talerzem i rozkoszy w trakcie jedzenia.....poezja.
Drobne praktyczne uwagi - jak upiec .... a tyle radości w efekcie !!!

Polecam :))
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...