Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Tort z białą czekoladą i owocami

Stuknął mi dziś niestety kolejny roczek, a w związku z tym byłam zmuszona przygotować tort. W kwestii tortów muszę niestety zachować pewną ostrożność, bo mój syn od pewnego czasu bardzo źle reaguje na czekoladę, a ja tak naprawdę najbardziej lubię torty czekoladowe. Postanowiłam więc spróbować z białą czekoladą, pomysł na krem zaczerpnęłam z tej strony. Okazało się jednak, że biała czekolada też mojego synka uczula, więc przy następnym torcie będę musiała znowu wymyślić coś innego.

Jeżeli chodzi o przygotowanie kremu: okazuje się, że biała czekolada nie rozpuszcza się w kąpieli wodnej tak dobrze, jak zwyczajna - mleczna lub deserowa (a przynajmniej nie rozpuszczała się użyta przeze mnie czekolada, czyli Milka). Trzeba więc spieszyć się, żeby zdążyć zmieszać rozpuszczoną czekoladę z resztą kremu, a i tak zbija się ona w niewielkie grudki, wyczuwalne podczas próbowania kremu. Trzeba też spieszyć się z przekładaniem tortu, ponieważ krem zastyga szybko. Niemniej jednak, jest on naprawdę bardzo dobry, niezbyt słodki, o delikatnym smaku białej czekolady i serka homogenizowanego.

Udało mi się też upiec bardzo dobry biszkopt, i cały czas zastanawiam się, jak to zrobiłam, że wyszedł idealnie wyrośnięty, ale płaski, bez wzgórków i brzuszków, tak że wcale nie musiałam ścinać mu czubka.

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

500 ml śmietany 30%

2 tabliczki białej czekolady

450 g naturalnego serka homogenizowanego

4 łyżki cukru pudru

3 żółtka i 1 jajko

3 łyżki żelatyny

Poncz:

500 ml wody

3 łyżki cukru

sok z 1 cytryny

ewentualnie alkohol

Ponadto:

owoce (ja użyłam brzoskwiń i koktajlu owocowego z puszki, oraz winogron)

galaretka dopasowana do owoców

200 ml śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

1 zagęstnik do śmietany

100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier i żółtka, ciągle ubijaj. Dosyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do małej tortownicy i upiecz w 180 stopniach (ok. 35-40 minut). Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na 3 blaty.

Przygotowanie kremu:

Żelatynę namocz w niewielkiej ilości gorącej wody. Czekoladę umieść w naczyniu w kąpieli wodnej i rozpuść. Jajka sparz, następnie ubij 3 żółtka i jedno jajko z cukrem na puszystą masę. W oddzielnym naczyniu ubij kremówkę, dodaj masę jajeczną i serki homogenizowane, dobrze wymieszaj. Dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz namoczoną żelatynę, zmiksuj dokładnie, dodając cukier, jeżeli krem jest za mało słodki (dużo zależy od smaku użytego serka).

Przygotowanie tortu:

Dolny blat tortu umieść w obręczy, nasącz, nałóż pierwszą warstwę kremu. Nakładaj kolejne blaty, nasączaj i przekładaj kremem. Na wierzchu ułóż owoce i odstaw tort do lodówki. W tym czasie przygotuj galaretkę. Zastygającą galaretką zalej owoce i ponownie wstaw tort do lodówki. Kiedy galaretka dobrze zastygnie, usuń obręcz i udekoruj boki tortu śmietaną ubitą z cukrem i zagęstnikiem oraz wymieszaną z wiórkami kokosowymi.

sobota, 13 lutego 2010, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
2010/02/13 19:48:05
Wszystkiego najlepszego:) Sto lat!!!
-
Gość: Usagi, *.chello.pl
2010/02/13 20:12:14
Niestety biała czekolada ma to do siebie, że szaleje podczas obróbki. Zwłaszcza zwykła czekolada ze sklepu. Z kuwerturami jest o niebo lepiej.
Ale wyratowałaś ten tort, pięknie wygląda.
-
2010/02/13 20:12:15
Dziękuję :)
-
majanaboxing
2010/02/13 20:25:25
Piękny tort Ganiu! :)))
Wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin!!! Spełnienia marzeń i uśmiechu :))
-
cukrowawrozka
2010/02/13 22:24:01
Biała czekolada - jak dla mnie najlepsza! : D
Chociaż nigdy nie miałam większych problemów z jej topieniem - a też topię w kąpieli i też Milkę. Hm.
Najważniejsze, że tort śliczny!
-
2010/02/13 22:26:15
Jaki cudowny tort :) Idealny na tak wspaniałe święto :)

STO LAT, STO LAT, NIECH ...... :)
-
ugotujmy
2010/02/14 10:28:47
na kolejny roczek życzę dużo radości!
-
2010/02/14 16:06:52
Dziękuję Wam bardzo!!!
-
wedelka
2010/02/15 12:26:32
Piękny tort :) Dużo szczęścia i samych radosnych dni Ci życzę :) Sto lat :)
-
2010/02/15 15:36:44
Piękny tort, a biszkopt wyszedl rowno bo to bylo na specjalna okazje wiec nie mogl nie wyjsc. Wszystkiego najlepszego :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...