Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Rosół

Rosół - to zupa, którą chyba każdy potrafi zrobić. Niemniej jednak, lektura forów kulinarnych oraz przejrzenie fraz, najczęściej wrzucanych w wyszukiwarkę, wyjawia, że jednak zrobienie dobrego rosołu nie jest takie proste. Przypuszczam, że ilu kucharzy, tyle receptur. Gotując ostatnio rosół, który przeznaczyłam właściwie na galaretkę z kurczaka, przyszło mi do głowy, że rosołu jeszcze nigdy nie umieściłam na blogu! Pozwólcie więc, że podzielę się moimi sposobami na tę pyszną zupę.

- Moim zdaniem, najlepszy rosół wychodzi z mięs mieszanych, tak więc w najlepszym wypadku dobrze byłoby wrzucić do garnka kawałek kury, indyka i wołowiny - wszystko z kością. W wersji okrojonej, daję kawałek kury i indyka, a jeśli już mnie przyciśnie, pozostaję przy indyku (według mnie, najlepszy).

- Mięso należy zalać ZIMNĄ wodą, wstawić na niewielki ogień i powoli gotować, dokładnie odszumowując zbierającą się pianę. Od wstawienia mięsa do otrzymania gotowego rosołu powinno minąć co najmniej 2 godziny, a lepiej 3.

- Kiedy mięso się zagotuje i cała piana jest zebrana, dorzucam dwa listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Przykrywam garnek i gotuję dalej, przygotowując w tak zwanym międzyczasie włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, seler i por. Można dodać cebulę, przysmażoną nad ogniem, lub jeżeli nie dysponujecie ogniem (ja mam np. płytę ceramiczną), można użyć suchej patelni teflonowej. Po około godzinie od wrzucenia do garnka mięsa, dorzucamy warzywa.

- Sekret złocistego koloru rosołu: do gotowania dodajemy 2 grzybki suszone lub kawałek małego buraczka. Bez obawy, rosół nie przebarwi się na brązowo czy czerwono, a za to nie będzie blady.

- Ja dorzucam również 1-2 ząbki czosnku w całości, w zależności od wielkości garnka - moim zdaniem, poprawia smak.

- Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, należy wyjąć je z garnka i doprawić rosół solą i pieprzem w pożądanej ilości. Oprócz tego, ja zawsze doprawiam rosół lubczykiem (to dla osób, które lubią przyprawy typu Maggi), natomiast latem lubię posypywać rosół obficie zieloną pietruszką. Do tego odpowiedni makaron, i gotowe.

- Poniżej rosół, przygotowany ostatnio w wersji włoskiej - zamiast tradycyjnego makaronu, tortellini. Smacznego!

środa, 27 stycznia 2010, gania76
Komentarze
2010/01/27 22:10:40
Jaki smakowity i śliczny rosół z tortellini! CHętnie sobie kiedys tak zrobię:)))
Pozdrawiam:)
-
2010/01/27 22:10:46
Ale apetyczny rosołek:)
-
2010/01/27 22:12:10
Rosół z tortellini to chyba najfajniejsza wersja tego dania. :) Uwielbiam! :)
-
2010/01/27 22:28:03
A ja jestem z tych którzy rosołu jeszcze nie potrafią ugotować i twoje wskazówki są dla mnie bardzo cenne :)
-
2010/01/28 14:42:32
Na choróbsko najlepszy rosołek, toteż wczoraj sobie taki zrobiłam. Wyszedł mi mój best rosołek ever :) A jakby jeszcze była tam wołowinka to już byłby totalny odlot :)
I tak, tak - lubczyk rządzi! Rosołek należy do smaków mojego dzieciństwa (u ciebie też, sis?), ale obowiązkowo z makaronem domowej roboty (że też naszej mamie się tak chciało co tydzień robić ten makaron...)
-
2010/01/29 19:12:57
Nie ma to jak rosołek, mniaaam!
-
Gość: ela, eue83.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/16 20:20:52
Najlepszy rosół pod słońcem,to rosół z perliczki.Na moim stole jest bardzo często,niema osoby która by nie pochwaliła go.Tłuszczu nie ma za dużo rosół z natury żółciutki,[ptaki uwielbiają trawę].Robi się go tak samo jak normalny rosół,szczególnie polecam alergikom małym dzieciom i chorym.Kupić perliczkę można przez internet, naprawdę warto.
-
Gość: Marta, pc247.quarto.pl
2011/07/04 13:49:09
ROSÓŁ - to przede wszystkim NIE JEST ZUPA!!!!!!!!!! To jest bulion, ponieważ jest wywarem warzyw i mięsa z kością. Rosół musi pyrkać, czyli gotować się na bardzo maleńkim ogniu i minimum 2 godziny, wtedy jest smaczny i klarowny!!!
-
Gość: xxl, pub-193-150-43-44.galileusz.pl
2012/07/07 23:11:04
może ten przepis jest dobry smacznego ale ja bym tego nie nazwał rosołem to jest jakaś zupa na wywarze z wielu mięs ,dodam jeszcze niekturzy nie potrafią ugotować rosołu z tąd te kombinacje i ten makaron ,nie wyobrażam sobie niedzieli bez rosołu i nie mogę takiego przepisu nazwać rosołem smacznego
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...