Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z migdałami

Jeżeli chodzi o szarlotki, moim najbardziej udanym przepisem, sądząc po ilości komentarzy, jest szarlotka na kruchym cieście. Nie będę ukrywać, że jest to również mój ulubiony przepis. Czasami jednak mam ochotę na odmianę. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis na spód, a do niego dodać migdałową posypkę, podobnie jak w tarcie malinowo-migdałowej, którą kiedyś robiłam. Migdały świetnie komponują się z jabłkami - polecam, spróbujcie!

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 kostki masła

4 jajka

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:

1 kg jabłek (ja korzystam z przecieru jabłkowego własnej produkcji)

cukier do smaku

cynamon

1 opakowanie galaretki cytrynowej

Posypka migdałowa:

1/2 kostki masła

2 łyżki brązowego cukru

150 g migdałów w płatkach

łyżeczka mąki

1 łyżka mleka

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki posiekaj, następnie dobrze zagnieć. Zwiń ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie pokrusz na natłuszczoną blaszkę (można zetrzeć na tarce lub po prostu wylepić formę ciastem). Podpiecz ciasto przez 15 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie jabłek:

Jeśli korzystasz z całych jabłek, obierz je i przesmaż na mus, dodając tyle cukru, ile uważasz za stosowne. Dodaj cynamon i suchą galaretkę, dobrze wymieszaj. Gorące jabłka wyłóż na podpieczony spód.

Przygotowanie posypki:

W rondlu rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę, wymieszaj tak, aby nie było grudek. Wsyp migdały i całość gotuj przez chwilę. Następnie wyłóż równomiernie na jabłka.

Piecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut. Krój dopiero po ostygnięciu.

 

wtorek, 27 października 2009, gania76
Komentarze
2009/10/27 09:15:46
Domyślam się, ze migdały w połączeniu z jabłkami musza smakować świetnie ! Bardzo podoba mi się ten przepis na szarlotkę :)
-
2009/10/27 13:09:18
No powiem, nie, napiszę, że szarlotka wygląda bosko ;]
-
2009/10/29 22:25:19
wyglada fenomenalnie...zalega mi 2kg jablek wiec mam przepis na weekend dzieki Ganiu :*
-
2009/10/30 08:56:31
pysznie wygląda ta szarlotka, a smakuje pewnie nieziemsko:)
-
Gość: justa, 188-220-225-108.zone11.bethere.co.uk
2012/05/19 07:34:02
SZARLOTKA REWELACJA!!!!!!SPRÓBUJCIE NAPRAWDĘ WARTO :))
-
2014/09/02 09:16:35
Szarlotka jest przepyszna! Cukier zastapilam ksylitolem i nie ma roznicy w smaku :) Polecam!
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...