Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Sajgonki wegetariańskie

Ostatnio gotowałam po włosku, ale od paru dni mam apetyt na dania orientalne. Na pierwszy ogień idą sajgonki, które chodzą za mną już od dawna. Wbrew pozorom, wcale nie jest trudno je przygotować - niektórzy boją się zawijania farszu w cieniutki papier ryżowy, ale mając wprawę w zwijaniu gołąbków, wcale nie jest to skomplikowane. Nadziewać sajgonki można rozmaicie, tym razem zdecydowałam się na farsz wegetariański.

Składniki (na ok. 10 sajgonek):

opakowanie papieru ryżowego

garść grzybów mun

garść chińskiego makaronu ryżowego

1 cebula

pół strąka czerwonej papryki

1 mała papryczka chilli

1 marchewka

pół selera

3 łyżki pędów bambusa (cienko siekanych)

ewentualnie jajko

olej sezamowy lub z orzeszków ziemnych

łyżeczka chińskiej przyprawy 5 smaków

2 łyżeczki sosu sojowego

do podania - gotowy sos do sajgonek, np. słodko-kwaśny

Cebulę i paprykę posiekaj drobno, marchewkę i seler zetrzyj na grubej tarce. Grzyby i makaron namocz zgodnie z przepisem na opakowaniu, namoczone grzyby posiekaj na cienkie paski. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć cebulę, smaż ją przez chwilę i dorzuć marchewkę, seler i paprykę. Smaż mieszając przez 2-3 minuty, następnie dodaj grzyby, makaron i bambus. Dopraw całość sosem sojowym i przyprawą 5 smaków, dobrze wymieszaj i zostaw, aby trochę przestygło. Jeżeli farsz będzie luźny, możesz dodatkowo wbić do niego jajko i wyrobić (oczywiście po przestygnięciu).

Papier ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją - trzeba go przez moment namoczyć w letniej wodzie i położyć na desce, aby zmiękł. Następnie nałóż nadzienie i zwiń sajgonki, zaczynając od boków i podstawy (zazwyczaj można podeprzeć się obrazkiem na opakowaniu papieru ryżowego). Zwinięte sajgonki smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Podawaj od razu, razem z sosem.

sobota, 12 września 2009, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2009/09/12 17:37:48
Fajnie się składa, akurat mam papier ryzowy:) Dzięki za przypomnienie:)
-
aga-aa
2009/09/12 19:35:38
bardzo lubię sajgonki, takie chrupiące i takie inne niż codzienne dania
-
2009/09/12 20:07:26
no za mną tez kuchnia felka sajgonki chodzą i jakos dojsc nie mogą a papier ryzowy mam od dawna...
-
2009/09/12 21:27:39
uwielbiam sajgonki
-
cuda.wianki
2009/09/13 10:16:45
podlaczam sie pod iis :-) dawno nie pieklam wlasnych wiec chyba pora to zmienic :-)
-
majanaboxing
2009/09/13 10:52:22
Jakie sliczniutkie! Jadłam sajgonki tylko raz, smakowały mi bardzo.
Chyba trzeba zrobić sobie samemu. Twoje tak pysznie wyglądają!:)
-
2009/09/13 11:17:10
U mnie od kilku tygodni czeka paczka papieru ryżowego. Muszę wreszcie się skusić, bo uwielbiam sajgonki :)
-
2009/09/13 17:12:51
Ja też bardzo lubię sajgonki, chyba wypróbuję jeszcze jakiś inny przepis :)
Pozdrowienia dla wszystkich!!!
-
2009/09/25 06:50:06
Kupiłam niedawno papier ryżowy - i czeka, aż coś dobrego zrobię - może właśnie sajgonki, bo dawno ich nie jadłam :)
-
Gość: Dorota, *.chello.pl
2010/03/11 22:58:12
Dzisiaj zrobiłam sajgonki z tego przepisu - wyszły super naprawdę pycha. Jedna wskazówka - sajgonki należy zwijać bardzo ściśle - wtedy nie rozlecą się podczas smażenia.
-
jacekplachta
2017/03/04 09:22:27
wyglądają smakowicie :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...