Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Pyszne, kruchutkie, słodko-kwaśne ciasto na cienkim spodzie - specjalnie dla Męża po dłuuugiej nieobecności w domu :)

Przepis z tej strony, lekko zmodyfikowany. 

Składniki:

Ciasto: 

2 szklanki mąki (zawsze używam do kruchych ciast krupczatki)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru

3 duże żółtka (dałam 4)

200 g masła

łyżka gęstej śmietany

Do nałożenia:

1 kg rabarbaru

6 łyżek cukru

łyżka bułki tartej

Kruszonka:

szklanka mąki

1/2 szklanki cukru (dałam brązowy)

cukier waniliowy

100 g masła

Dowolny lukier (ja skorzystałam z gotowego) 

Składniki ciasta dokładnie posiekaj, następnie szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Niedużą formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, zetrzyj ciasto na grubej tarce tak, aby pokryło całe dno. Następnie podpiecz spód przez około 15 minut w 180 stopniach, wyjmij z pieca i odstaw na chwilę, aby ciasto lekko przestygło.

W międzyczasie obierz i pokrój rabarbar. Rozgrzej patelnię, wrzuć rabarbar, posyp cukrem i smaż przez około 2-3 minuty, aż rabarbar puści sok. Wyłóż rabarbar na durszlak i zostaw, aż sok odcieknie. Następnie ułóż rabarbar na cieście.

Masło na kruszonkę roztop, suche składniki wymieszaj. Wlej masło i wyrób kruszonkę, później posyp rabarbar równomiernie bułką tartą i nałóż kruszonkę. Ponownie włóż ciasto do pieca i piecz jeszcze przez 30-35 minut.

Przestygnięte ciasto dekoracyjnie polej lukrem.

 

czwartek, 07 maja 2009, gania76
Komentarze
2009/05/07 19:34:58
Ganiu jakie fantastyczne ciacho i to z rabarbarem, mniam!!! :))) Cieszę sie,ze masz męża w domku. Pozdrawiam cieplutenko!:))
-
2009/05/07 19:43:29
Hej Majanko - męża jeszcze nie mam, będzie jutro, ale ciacho jest już dziś. Pozdrawiam!
-
2009/05/07 21:05:24
pewnie maz byl zachwycony... :-)
-
2009/05/08 09:26:26
Wygląda pysznie:)
-
2009/05/08 09:46:04
ale ten rabarbar kusi z każdej strony :)
-
2009/05/08 15:16:39
Pycha :). Uwielbiam ciasta z kruszonką. I z rabarbarem oczywiście też :).
-
Gość: monika, apn-77-113-161-154.dynamic.gprs.plus.pl
2009/06/06 19:10:43
Ciasto wyszło mi przepyszne. Zrobiłam je na swoje urodziny i wszyscy goście zachwalali:)))Oczywiście raz dwa zniknęło ze stołu:)
Dziś piekę je znów tym razem z truskawkami.
-
2009/06/09 09:52:37
Cieszę się, że smakowało :)
-
Gość: pinka, 77-253-9-223.adsl.inetia.pl
2011/05/18 16:13:15
Ciasto ląduje w piekarniku, myślę, że będzie przepyszne! dziękuje za przepis. Ciekawa jestem na jakiej blaszce pieczecie tego placka, ja wybrałam odrobinę mneijszą;) Pozdrawiaam.
-
Gość: , 109.76.99.14*
2011/09/06 16:41:23
JA ZROBIŁEM TO CIASTO DLA ŻONY MAM NADZIEJĘ ZE SIĘ UDA
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...