Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Żurek wielkanocny z twarogiem

Do Wielkanocy wprawdzie jeszcze trochę czasu, ale jeśli planujecie do podania prawdziwy żurek, warto już teraz o tym pomyśleć. Ten przepis dostałam od mojej teściowej i jest to tradycyjne danie w rodzinie mojego męża - nie spotkałam się jeszcze z kimś, kto tak przyrządza żurek, podobnie zresztą jak pierogi ruskie z miętą, które również są specjalnością teściowej. Po kilku próbach opanowałam wreszcie i żurek, i pierogi. 

Kilka uwag: twaróg w tym żurku jest zgliwiały, co znaczy, że musi kilka dni dojrzewać. Ważne jest, aby kupić dobry twaróg - nie może być ani chudy, ani półtłusty, tylko naprawdę tłusty, z jak największą zawartością tłuszczu. Dobrze byłoby, żeby był do tego w miarę suchy. Ostatnio robiłam ten ser używając ekologicznego twarogu z Łukty (do dostania w Piotrze i Pawle) i sprawdził się bardzo dobrze. Żurek można przygotować tak, jak opisuję to poniżej, ale można też użyć gotowego żurku. Do gotowego ja z reguły dodaję więcej czosnku, bo zawsze mi się wydaje, że jest go za mało. Last but not least, ważna jest jakość wędlin podawanych do żurku, świetnie się sprawdzają domowe pieczenie i tradycyjna szynka.

No to do roboty :)

Składniki:

Zakwas na żurek:

2 szklanki mąki żytniej (najlepiej razowej)

skórka razowego chleba

4-6 ząbków czosnku

woda

Mąkę żytnią umieść w kamionkowym lub szklanym naczyniu, zalej ją gorącą, przegotowaną wodą w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję ciasta. Następnie dodaj chleb, czosnek i dodaj około litra wody w temperaturze pokojowej. Naczynie nakryj gazą i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.

Zgliwiały twaróg:

0,5 do 1 kg tłustego białego sera

jajko (sparzone)

Jajko rozbij, dodaj do sera i wyrób ręką lub mikserem na jednolitą masę. Następnie weź lnianą ściereczkę o gęstym splocie (jest to ważne, aby ser nie wypływał przez oczka ściereczki) i owiń w nią ser. Najlepiej jest go trochę spłaszczyć. Teraz potrzebny będzie silny mężczyzna albo imadło. Jeżeli mamy pod ręką mężczyznę, prosimy go, aby dokładnie i jak najmocniej wycisnął twaróg, tak, aby odsączyć z niego jak najwięcej płynu. Jeśli korzystamy z imadła, twaróg w ściereczce należy umieścić pomiędzy dwiema deseczkami i dobrze ścisnąć, pamiętając, aby robić to w takim miejscu, żeby nie przeszkadzał nam spływający płyn. Po wyciśnięciu, twaróg ponownie umieszczamy pomiędzy dwiemia deseczkami i obciążamy, np. zgrzewką wody mineralnej albo jakimś innym ciężarem. Teraz należy zostawić twaróg na około 3-4 dni. Dobrze zgliwiały twaróg będzie wydzielał zapach - podobny do serów pleśniowych, dość intensywny, ale nie odrażający. W kolorze powinien być lekko żółtawy i nie może mieć śladów pleśni (raz wyszedł mi spleśniały, gdy podłożyłam pod spód plastikową deskę - musi być drewniana). Konsystencja - zwarta, podobna do sera feta, lecz bardziej sucha.

Żurek:

zakwas

zgliwiały twaróg pokrojony w kostkę

szynka, pieczone mięso, kiełbasa - z wielkanocnego stołu, wszystko w kostkę

chleb - pokrojony w kostkę (mogą być grzanki)

jajka gotowane na twardo

chrzan

można dodać: sól, pieprz, majeranek, czosnek (jeżeli brakuje)

Zakwas zagotuj. Ja najczęściej gotuję białą kiełbasę i zakwas dodaję do wody po wyjęciu kiełbasy. Każdy z dodatków umieszczamy w osobnej miseczce i nakładamy do talerzy, następnie zalewamy gorącym żurkiem, i doprawiamy chrzanem. I jest to najlepszy żurek na świecie :) 

 

wtorek, 24 marca 2009, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
2009/03/24 10:46:36
Wspaniały żurek!!! :-)
-
majanaboxing
2009/03/24 10:50:56
Piękny,treściwy żurek ! Swietny przepis!:))
-
alicja-30
2009/03/24 12:09:56
Jaki super pomysł! Wprawdzie zgliwiały ser ma trochę "Niecodzienny" zapach, ale potem smakuje świetnie. Ugotuję na pewno!
-
2009/03/24 13:22:39
Muszę przyznać, że w pierwszej chwili podeszłam nieco podejrzliwie do tego sera :) Ale później stwierdziłam, że jeżeli nawet sam w sobie nie jest za pyszny, to w żurku nabiera niecodziennego smaku i robi ze zwykłego żurku zupę naprawdę królewską. Pozdrawiam :)
-
ugotujmy
2009/03/24 14:36:12
bardzo oryginalny przepis
mam na myśli oczywiście
ten zgliwiały twaróg
ciekawa jestem smaku:-)
-
mafilka
2009/03/24 16:22:05
A ja mam pytanie: czy ser może sobie 'gliwieć' w blokowej piwnicy? Chętnie zrobię taki żurek, ale zapach sera mnie przeraża...
-
2009/03/24 17:03:58
Jeżeli masz tam odpowiednio sucho i ciepło - myślę, że 15-18 stopni wystarczy - to może, oczywiście. Ten zapach nie jest jakiś specjalnie uderzający, ale jak się stanie obok tego sera, to rzeczywiście trochę go czuć.
-
mafilka
2009/03/24 18:18:04
Goniu, dzięki za odpowiedź :-) Niestety, w piwnicy jak to w piwnicy... Wiem jak pachnie taki ser, bo czasem robię z twarogu ser smażony, wiec zapach mi nie obcy. Pokuszę sie o ten żurek, a co tam ;)
-
2009/03/24 20:31:58
Mam nadzieję, że będzie Ci smakował :) Pozdrawiam!
-
2009/03/25 09:30:57
Jadłam ten żurek (nawet chyba ten ze zdjęcia ;]) i mogę poświadczyć - faktycznie bardzo dobry! Mniam!
-
2009/03/27 16:09:23
mmmm u mnie taki żurek to jada się tylko w Wielkanoc i musi być tak gęsty od dodatków że aż łyżka stoi :)
-
gnamgnam
2009/03/30 11:29:13
Ten przepis spadł mi z nieba, zamierzam nastawić dziś zakwas na żurek, ale nie mam razowego chleba, czy moge go zastąpić pszenno-żytnim chlebem na zakwasie (domowym) czy też moge go pominąć i dac kapkę "zakwasu"?
Mam doświadczenie ze zwyklym zakwasem na chleb, z kiszonymi burakami na barszcz, ale zurku prawdziwego jeszcze nigdy nie robilam.. na probe nie mam czasu bo do swiat niewiele zostalo.. Z gory dziekuję za wszelkie uwagi
Pozdrowka Aga
-
2009/03/30 17:49:55
Nie dodawałabym innego chleba, ale zakwasu myślę, że można dać :) Powodzenia i daj znać, jak Ci poszło!
-
gnamgnam
2009/03/31 10:15:21
Ok, to dam kapkę zakwasu :) Oczywiście że dam znać. Dziękuję! Pzdr
-
gnamgnam
2009/05/17 21:51:24
Nadrabiam zaległości :) Droga Ganiu, zakwas wyszedł super, miał bardzo przyjemny zapach, zrobiłam go na kromce chleba razowego. Żurek smakował świetnie, ale musze nad nim popracować bo miał kolor beżowy. Mało żurkowy :) Zurek robilam juz wg mojego widzimisie. A zakwas wg Twojej receptury, za która bardzo dziękuję! Pozdrawiam Aga :)
-
2009/05/18 09:37:40
Cieszę się, że wyszło :) Pozdrawiam!
-
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/26 19:34:35
W moim rodzinnym domu robi się taki ser na wielkanoc, ale do barszczu białego. Do sera dodaje się jeszcze sól i podsusza się go, w obecnych czasach w piekarniku.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/03/27 18:15:31
U mnie również jest taka tradycja ze do barszczu dodaje się ser , z tym ze jaser podsuszam, ale najpierw dodaję na kg sera ze żóltka, sól, pieprz, sporo suszonych ziól takich do sałatek oraz kminek. I wisi sobie tak ze 4 dni.
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...