Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek Malinowa Łąka

W tym roku robię świąteczne wypieki jeszcze przed Świętami, bo Wielkanoc spędzam z dala od domu i to nie ja będę rządzić w kuchni. Dzieci zdecydowały, że najlepszy będzie mazurek - zdecydowałam się na mazurek malinowy z przedwojennej książki "Jak gotować" Marii Disslowej i był to strzał w 10.

Składniki:

0,5 kg mąki

150 g masła

4 żółtka ugotowane na twardo

1 surowe żółtko

150 g cukru

100 ml gęstej śmietany

200 g mielonych migdałów

słoik konfitur malinowych

opłatkowe kwiatki dekoracyjne

Mąkę wymieszaj z cukrem i migdałami. Masło posiekaj z mąką, ugotowane żółtka przetrzyj przez sito i dodaj do mąki. Dorzuć surowe żółtko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Podziel ciasto na dwie części - mniej więcej 3/4 i 1/4. Większy kawałek ciasta rozwałkuj na blasze, a z mniejszego ulep rancik i dociśnij go widelcem. Upiecz mazurek w 180 stopniach na złoty kolor (około 30 minut).

Na przestudzonym spodzie rozsmaruj konfitury, udekoruj kwiatkami i wyciętymi z ciasta zwierzątkami.

Mazurek jest bardzo pyszny - średnio słodki, a spód jest bardzo kruchy.

 

niedziela, 29 marca 2009, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
2009/03/30 10:02:46
ale słodki zajączek i kaczuszka :) przecudny ten twój mazurek
-
majanaboxing
2009/03/30 11:04:21
Piękny mazurek! I jak pięknie się nazywa !:))
-
ugotujmy
2009/03/30 11:29:28
piękny!

ja wciąż szukam przepisu
na mój pierwszy mazurek,
który upiekę na święta
-
atina_bc
2009/03/30 12:00:20
Cudowny!
-
olalala77
2009/03/31 20:17:40
Mmm :). Cudny mazurek!
-
2009/04/01 19:24:39
Ganiu, przepięknie wygląda!
-
cuda.wianki
2009/04/01 19:43:35
wyglada przepieknie! :-))
-
2009/04/01 20:27:45
Dziękuję za bardzo miłe komentarze :) Mam niestety mały problem z komputerem i nie mogę na bieżąco komentować. Ciężkie jest życie bez entera...
-
Gość: postikortti, *.chello.pl
2010/04/04 00:22:27
Właśnie zajadam się pysznym - pierwszym w życiu zrobionym przeze mnie - mazurkiem. Z racji braku w sklepie konfitur malinowych użyłam owoców leśnych i tyko przyozdobiłam malinami. Ciasto jest po prostu przepyszne. Kruchutkie i ten posmak migdałowy - rewelacja! Cud miód!
-
Gość: Karola, *.netland.3s.pl
2014/04/16 11:00:59
Hej, a czy proszku do pieczenia sie do ciasta ni dodaje? Wlasnie zabieram sie za liste zakupów na ten piekny mazurek i mój pierwszy w życiu i chcialabym sie dowidziedziec zeby wyszedł mi dobrze :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...