Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

       2-3 duże cebule

       4-5 ząbków czosnku

       2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

       1 łyżka kolendry w ziarnach

       1 łyżka kuminu

       1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

       1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

       1 mała puszka koncentratu pomidorowego

       sól, pieprz

       oliwa z oliwek 

Placki: 1 kg ziemniaków

          1 cebula

          kilka łyżek mąki

          szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm). Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut. Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać. W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką. Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem. Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

 

niedziela, 02 listopada 2008, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
2008/11/02 18:40:12
Uwielbiam to danie:)
-
atina_bc
2008/11/02 22:46:46
Ja też je uwielbiam:)
-
2008/11/03 09:33:53
Mniam, mniam! Zjadłoby się :)
-
malta_79
2008/11/05 07:22:54
Apetyczne! Jadam je z plackami selerowymi zamiast ziemniaczanych :)
-
j_u
2008/11/22 16:58:34
Bardzo fajnie brzmi ta kompozycja przypraw, na pewno kiedyś wypróbuję :-)
-
Gość: Eva, 194.117.241.*
2010/01/26 15:22:51
Wybróbowałam Pani przepisu do własnej koncepcji sosu.
Dodatkowo dodałam świeżą paprykę, dużo przyprawy do gulaszu i duszone razem z cebulką pieczarki. Muszę powiedzieć, że wyszło naprawde smaczne :)))
NAPEWNO jeszcze nie raz skorzystam z przepisu z tym, że tym razem nie dodam kolendry!!!! Pierwszy raz to jadłam i jak dla mnie "zagłusza" mi prawdziwy smak placka po węgiersku.
Pozdrawiam i polecam :)
-
Gość: , *.cust.telenor.se
2011/10/13 15:34:42
Przepyszne, prawie idealne, kolendra wspaniale tu pasuje nadaje temu daniu niesamowitego aromatu... Gratuluje Magda.G
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...