Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Fasolka szparagowa w słoikach na zimę

Bardzo lubię fasolkę szparagową jako dodatek do obiadu - a taki sposób jej przetworzenia pozwala na szybkie przygotowanie w razie potrzeby. Można oczywiście w zimie używać fasolki mrożonej, ale trzeba ją wcześniej ugotować. Fasolka z tego przepisu jest dobra do spożycia zaraz po otwarciu słoika i odsączeniu zalewy. Można ją wrzucić na patelnię z podsmażaną tartą bułeczką, albo na przykład dodać do sałatki. Przepis z mojego archiwum.

Składniki:

1 kg fasolki szparagowej

Zalewa: na 1 l wody, płaska łyżeczka soli i ćwierć łyżeczki kwasku cytrynowego

Fasolkę umyj, obetnij końce i usuń włókna. Następnie ugotuj na półtwardo (ja gotuję ok. 10 minut na parze).

W ciepłej wodzie rozpuść sól i kwasek. Włóż fasolkę do słoików i zalej zalewą. Słoiki pasteryzuj około 30-40 minut. Po wyjęciu z garnka, postaw do góry dnem, aż ostygną.

środa, 09 lipca 2008, gania76
Komentarze
2008/07/10 08:57:05
o, fajny przepis :) będę co miała robić, jak znajdę wolną chwilę :) Zrobię zaraz po słoikowym sosie słodko-kwaśnym :)
-
Gość: Ewelina, public140145.xdsl.centertel.pl
2011/07/16 15:27:27
Ja dzisiaj właśnie korzystam z tego przepisu. U nas wszyscy uwielbiają fasolkę. Teraz na działce mam jej bardzo dużo. Także zrobię zapasy na zimę. W zamrażarce mam za mało miejsca, żeby ją przechowywać, a tak mogę zrobić kilka słoików:)
-
Gość: Gość,Maria, 81-219-94-53.ostmedia.pl
2011/07/26 19:56:26
Nigdy nie robiłam fasolki w sloikach,ale super przepis właśnie dzisiaj robię ,będe miała dla rodzinki na zimę.
-
Gość: Robson, ip-89-174-124-134.multimo.pl
2011/07/28 21:13:47
Bardzo fajnie ja też skorzystam z tego przepisu .Dziekuję
-
Gość: , 31.6.200.23*
2011/08/18 16:41:01
Super przepis,zrobię ole bez kwasku.
-
2011/08/22 09:28:23
To jest b. dobry przepis, z tym, że kwasku daje się tylko na 1 słój 1 litrowy na czubku łyżeczki, aby tylko trochę zmienić pH. Fasolka nie ma być potem kwaśna. Ja gotuję słoje potem 2 razy po 40 min, oczywiście z przerwą 24-godzinną. Smacznego!
-
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, ip-91.189.218.66.skyware.pl
2012/07/04 21:36:37
Bardzo udany przepis, robiłam tę fasolkę rok temu i wyszła świetnie! Polecam przepis wszystkim niezdecydowanym :)
-
Gość: Gosiek, 92.244.36.8*
2012/07/10 13:39:08
Ja korzystałam z przepisu w zeszłym roku ;) pycha a ta z zamrażalki ktora robiłam za nim mialam ten przepis to się chowa:)POLECAM PRZEPIS:)
-
Gość: TERRA, 96-162.echostar.pl
2012/07/11 18:00:25
To jest bardzo dobry przepis!
Ja robię jedynie z solą o tym samym składzie czyli :
1płaska łyżeczka soli na 1l wody = i też są dobre i kroję tak na 2,3 części ,
(łatwiej i szybciej można wykonać czynności zaprawiania gdy jest dużo ze zbioru .
Po otwarciu słoja zimą i tak kroi się najczęściej, ale o tym zdycyduj sama czy szabelek kroić czy w całości układać w słoju...
Pozdrawiam serdecznie
-
Gość: Ewa, e245.wschowa.net.pl
2012/07/17 09:19:14
Ja robię fasolkę na zimę od ....dzieścia lat i jeszcze żaden słoik mi się nie otwarł, dlatego pozwole sobie dodać rade - w tym przepisie jest za duzo kwasku cytrynowego - ja daję szczyptę na słoik / dosłownie odrobinę/ . Gdy jest za duzo kwasku jest za kwaśna i traci kolor :) Pozdrawiam
-
Gość: , public111270.cdma.centertel.pl
2012/07/17 12:50:08
dzieki za fajny przepis.wlasnie biore sie za fasolke
-
Gość: , cmpc010-187.cnet2.gawex.pl
2012/08/06 21:13:03
dzikuję za przepis biorę się do roboty
-
Gość: justycha, 188.146.51.166.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/08/10 17:37:26
Zabieram się do roboty ;)
-
Gość: , 77-255-31-225.adsl.inetia.pl
2013/07/22 08:48:02
Według tego przepisu robię fasolkę, jest mało pracy przy wekowaniu i jest super pierwszy raz zrobiłam 5 słoików 0,9 l na próbę teraz robię ponad 30 i zjadamy wszystko jako dodatek do obiadu z bułką i czosnkiem , do sałatek a zupa to po prostu poemat.przekonałam już dużo osób do tego przepisu i dalej polecam.
-
Gość: ania, 86-63-66-162.sta.asta-net.com.pl
2013/07/24 06:43:24
ja mam inny przepis, też bardzo dobry.
Do litrowego słoja wkładam fasolkę na " stojąco" i zalewam gorącą wodą z 1 lyżką soli i 2 łyżeczkami cukru, po czym gotuję 1,5 h. Na jeden raz robię takich 12 słoików , żaden jeszcze mi się nie otworzył , trzyma całą zimę i jest przepyszna,polecam.
-
2014/07/11 21:52:08
A ja gotuję słoiki 30min, zostawiam w garnku do następnego dnia i następnego dnia gotuję jeszcze raz 30 min, ponieważ fasola gazuje i 100% że żaden słoik nie puści i może stać latami. Raz zrobiłem jak piszecie i tylko raz gotowałem około godziny i połowę słoików mi się zepsuło
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...