Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierniki staropolskie - odsłona 1

Za oknem listopadowy wiatr i deszcz, do Bożego Narodzenia sześć tygodni, a więc to jest właśnie ta chwila, kiedy możemy pomyśleć o przygotowaniu ciasta na pierniki. Naprawdę polecam te pierniki - są rewelacyjne. Ja zrobiłam je pierwszy raz trzy lata temu i teraz jest to żelazny punkt programu podczas każdych świąt. Podoba mi się zwłaszcza fakt, że do przygotowania pierników można wciągnąć dzieci; pierniki można wieszać też na choince. Przechowywane w tekturowym pudle, wytrzymują spokojnie do Trzech Króli. Mam nadzieję, że kiedyś moje dzieci, wspominając swoje dzieciństwo, będą wspominać ten korzenny zapach i smak...

Składniki:

0,5 l miodu

250 g smalcu

1 szklanka cukru

1 kg mąki

3 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki soli

0,5 szklanki mleka

3 jajka

przyprawy - imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, goździki - razem około pół szklanki (ja daję te wszystkie przyprawy i jeszcze opakowanie gotowej przyprawy; największy kłopot jest z goździkami, które można u nas dostać tylko w całości - trzeba więc je zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić)

Miód, smalec i cukier roztop w garnku aż do wrzenia. Ostudź.

Sodę i sól rozpuść w mleku. Do miodu z tłuszczem dodaj mąkę i przyprawy, a następnie pozostałe składniki. Wyrób ciasto.

Ciasto włóż do szczelnego pojemnika i odstaw w ciemne, chłodne miejsce (lodówka, piwnica) na 5 tygodni. Za 5 tygodni - następna odsłona - pieczenie.

piątek, 09 listopada 2007, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
2007/11/10 01:03:19
łoł, niezłe, super są taki przepisy :)
-
bogiemslawiena
2008/11/15 12:20:35
Chciałabym je zrobić, ale mam jedno pytanie. Po co trzyma się w lodówce ciasto aż 5 tygodni? Jeśli zrobię je dzis i dziś upiekę z nich pierniki, coś się zmieni?
-
2008/11/16 17:06:42
Nabiorą dużo więcej smaku :) Można oczywiście upiec je od razu, ale nie będą aż tak dobre.
Tu można poczytać wiecej o piernikach:
ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,1816366,Torunskie_pierniki.html
-
2009/11/08 21:11:19
w tym roku po raz pierwszy planuje upiec pierniczki. Skorzystalam z Twojego przepisu:) Zrobilam z polowy porcji. Juz nie moge sie doczekac Swiat:)
-
zapiski_szwedzkie
2009/11/14 20:16:00
Kochana a ja moge smalec ewentualnie zastapic innym tluszczem?Bo nie wiem czy w tym moim dzikim kraju jest smalec...Przyprawy do piernika na pewno nie ma, ale ta sie ja jakos uzyskac, z reszta ja lubie troche mniej korzenny smak ;) ale ten tluszcz...
-
2009/11/15 10:20:17
Myślę, że może być masło :) Daj potem znać, jak wyszło.
-
2009/11/29 17:46:10
Prosze o porade: zbieram sie do tego piernika, a mam akurat sporo maki żytniej. Czy zastapienie nia maki pszennej to dobry pomysl, czy lepiej nie ryzykowac? Jak moze to wplynac na konsystencje/smak ciasta?
-
2009/12/01 09:07:17
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia - nie próbowałam nigdy piec tych pierników z mąką żytnią. Mam wrażenie, że mogą potrzebować więcej miodu i sody, bo mąka żytnia jest dość kwaśna i cięższa od mąki pszennej. Jeśli dokonasz tego eksperymentu, to bardzo proszę o wrażenia :)
-
Gość: moniszka, *.home.aster.pl
2009/12/02 21:50:22
W starych przepisach sprzed stu lat pierniczki robi się z mąki żytniej. Można pomieszać pół na pół, żytnią i pszenną. Robiłam tak. Były pyszne, choć twardsze niz z mąki pszennej. Ale pierniczki musza poleżeć, wtedy miękną.
-
2009/12/05 18:19:44
Nie moglam sie doczekac Waszych odpowiedzi, wiec po porownaniu roznych przepisow zdecydowalam sie zmieszac make pszenna z zytnia pol na pol, jak radzi moniszka. Ciasto prezentuje sie bardzo dobrze i wydaje mi sie ze bedzie wystarczajaco slodkie, a jezeli bedzie twarde to nic nie szkodzi, ja potrzebuje cienkich pierniczkow do dekoracji. Ewentualnie, gdyby w ogole nie roslo, myslicie ze mozna do wylezakowanego ciasta piernikowego wgniesc przed pieczeniem dodatkowo troszke maki z soda, czy to mu moze zaszkodzic?

PS. Mam nadzieje ze po upieczeniu zniknie ten dziwny, choc ledwo wyczuwalny aromat smalcu...
-
2009/12/21 06:02:52
Pół na pół z żytnią jest OK, chociaz podczas walkowania wgniotam w ciasto jeszcze troche pszennej maki bo bylo zbyt błagie. Dodatek muscovado tez nie zaszkodzil :) A pierniczki powyrastaly zupelnie przyzwoicie.
Zauwazylam ze piekac w nizszej temperaturze (ok.160oC) uzyskuje sie miększe pierniczki, a przy wyzszej (180oC) wypiekaja sie na twardo.
-
2009/12/21 20:14:31
Cieszę się, że wyszły :)
-
Gość: agamemnon, 83.2.20.*
2010/11/15 18:44:49
Jak gęsta ma być ta masa??
Moja jest taka średnio lejąca. Jakos nie wyobrażam sobie bym ją mogła na stolnicy wałkować.
-
2010/11/15 21:33:17
Spokojnie - po kilku tygodniach w lodówce zgęstnieje :) najwyżej podsyp odrobinę więcej mąki.
-
Gość: agamemnon, 83.2.20.*
2010/11/16 12:58:42
Dziękuje za odpowiedz :) Tak sobie własnie pomyślałam, ze jak cos to dosypie mąki :)
-
Gość: rainbow, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/18 10:49:50
Witam,
Ganiu podaj proszę:
- jak cienko wałkować ciasto na pierniczki?
- jaka temperatura będzie najodpowiedniejsza i jak długo je piec? - czy ew. ozdoby z orzechów czy płatki migdałów można dodawać do surowego ciasta
(na wierzch ciastek - nie spalą się w piekarniku)?
- jaka ilosc pierników (jakich średnio wymiarów) wychodzi z podanej ilości ciasta (składników)?

Będę pierwszy raz robić..Jeśli znasz przepis na lukier (czym go ew. barwić na kolorowo - to tez chętnie poproszę:)
Pozdr. r
Pozdrawiam
Małgosia
-
2010/11/18 14:55:29
Małgosiu, tutaj piszę oi pieczeniu:
mycuisine.blox.pl/2007/12/Pierniki-staropolskie-odslona-2.html

Ja wałkuję ciasto naprawdę bardzo różnie. Zależy, jak mi się akurat chce :) Oczywiście jeśli rozwałkujesz ciasto cieniej, to wyjdzie więcej pierników i trzeba je trochę krócej trzymać w piekarniku. Nigdy ich nie liczyłam, ale objętościowo wychodzi (w zależności od grubości ciasta) ok. 2 pudeł kartonowych - takich jak na torty, lub po butach. Orzechów ani migdałów nigdy nie dodawałam, ale myślę, że jeśli pierniki nie będą zbyt długo siedzieć w piecu, to nie powinno nic się przypalić. Ewentualnie można nakryć je arkuszem pergaminu, wtedy na pewno nic im nie grozi.
Jeśli chodzi o lukier, to akurat nie mam ulubionego przepisu. U mnie schodzą pierniki z czekoladą, więc zazwyczaj rozpuszczam jedną gorzką i jedną mleczną (osobno oczywiście) z odrobiną masła i tym malujemy pierniki.
-
Gość: Agnes_027, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/11/25 13:01:33
Mam pytanie co do tej przyprawy kardamon to ma byc zielony czy czarny, nigdy tej przyprawy nie uzywałam, ciężko ją dostać a wiem że są dwa rodzaje.
-
2010/11/26 10:07:10
Witam,
ja używam chyba czarnego kardamonu - trudno powiedzieć, po prostu kupuję przyprawę w sklepie, u nas (Wielkopolska) normalnie można wszędzie dostać.
-
Gość: stroszek, *.futuremedia.pl
2010/12/12 14:05:27
...a co z pieprzem? Nazwa PIERNIK pochodzi właśnie od pieprznego smaku. Jadłem kiedyś w Toruniu w Muzeum Piernika. Były cudowne - mniej słodkie, a bardziej korzenne. Z wyraźną pieprzną nutą.
-
Gość: Lucyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/17 20:50:48
Witam, robiłam pierniczki staropolskie.
Totalna klapa w wykonywaniu, smak rewelacyjny.
Dosypałam około 0,5 kg mąki by ciasto w ogóle dało się wywałkować.
Leżakowało 6 tygodni.

Co mogłam robić nie tak?
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...