Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. J. Joyce Blog wolny od reklam.
Blog > Komentarze do wpisu

Gołąbki wegetariańskie

Pyszne gołąbki dla odmiany - bez mięsa, pomysł zaczerpnęłam z "Dziecka" chyba.

Składniki:

nieduża główka włoskiej kapusty

200 g ugotowanej zielonej soczewicy

200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

cebula

jajko

sól, pieprz, czosnek, tymianek

bulion do gotowania gołąbków

sos pomidorowy

Z kapusty zdejmij liście. Włoska kapusta ma liście dość luźno ułożone, więc nie powinno być  z tym problemów. Jeśli liście ciężko odchodzą - lub jeśli używasz zwykłej kapusty, włóż ją na chwilę do wrzątku, liście po zblanszowaniu dadzą się łatwo zdjąć. Jeżeli natomiast zdejmujesz liście bez blanszowania całej kapusty, trzeba to będzie zrobić przed zwijaniem gołąbków, żeby liście nie pękały. Następnie przygotuj farsz: wymieszaj kaszę z soczewicą. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oliwie, wrzuć do farszu. Następnie dopraw farsz i wyrób go z jajkiem. Na każdy liść nałóż porcję farszu i zwijaj gołąbki - najpierw boki, a potem podstawę liścia. Zwinięte gołąbki wyglądają tak:

Na dno dużego garnka włóż liście, które były uszkodzone i nie nadawały się do zwijania. Ułóż na nich gołąbki, zalej bulionem, gotuj przez ok. 30 minut. Te gołąbki nie wymagają tyle gotowania, ile te tradycyjne, wystarczy tylko gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka. Zawsze przyrządzam sos pomidorowy z opakowania gęstego soku pomidorowego, doprawiam go tylko solą, pieprzem i czosnkiem. Do sosu wkładam na chwilę gołąbki i potem można je już podawać.

sobota, 22 września 2007, gania76

Polecane wpisy

Komentarze
2007/09/22 18:58:51
Gołąbki... Skąd wiedziałaś, że ja od 3 dni łażę w koło i gadam wszystkim o gołąbkach? :D
Fajny przepis pasujący do mojej diety, thx :)
Btw, zacznij znowu gotować dietowo, bo mi się pomysły na posiłki kończą ;]
-
2007/09/22 20:19:31
Pominąwszy wypieki, cały czas gotuję dietowo. Wczytaj się :)
-
2007/09/23 22:43:29
A wczytuję się. Dziś nawet zrobiłam własną wersję tego kuraka z oliwkami. Podejrzewam, że wyjdzie inaczej jak dodam krojone pomidory, a nie przecier pomidorowy, ale też zjadliwe ;]
-
Gość: Marysia, *.aster.pl
2010/02/26 23:01:04
GENIALNE! Dzięki za ten przepis :)
-
Gość: Nateris, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/22 21:34:10
w imieniu wszystkich wegetarianek dzieki :)
-
2011/12/22 21:52:14
Na zdrowie :)
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Materiały (w szczególności: zdjęcia, teksty, multimedia, elementy grafiki) zawarte na niniejszej stronie chronione są prawem autorskim (na mocy: Dz. U. 1994 nr 24 poz. 83, Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Wykorzystywanie ich w innych serwisach internetowych, na blogach itp. wymaga zgody. Page copy protected against web site content infringement by Copyscape Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...